Jump to content

Gaupekvoten for Steinkjer-Verdal 2014


tikka69

Recommended Posts

Dette er vel kvote satt på grunnlag av den prognosemodellen NINA utviklet for et par år tilbake, med datagrunnlag fra den nye metodikken for estimat som kom i vinter(felles for Norge/Sverige). Sistnevnte reduserer bestandsanslaget med ca 10% i forhold til gammel metodikk. Bestandsestimatet fra i fjor var på 14 familiegrupper i hele regionen, og prognosen er på 12.8 før jakt i vinter. I fjor ble det nesten ikke innrapportert familiegrupper innpå her, og det ble vel heller nesten ikke observert gaupespor i jakta på Innherred. Skadeomfanget (dokumentert sau tatt av gaupe) er omtrent likt i 2012 og 2013.

 

Jeg hadde vel blitt mer overrasket om det ble satt kvote, enn at den ble satt til null - ut fra det som foreligger pr nå. Men det er alltids mulig å snu dette, men da må det dokumenteres familiegrupper i området. Sannsynligvis flere...

 

Bestandsrapporten og prognosen ligger her:

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2012/859.pdf

Her er tildelinga også forsåvidt...

http://ekstranettpub.dirnat.no/sites/rovviltnemnd/Fellingsvedtak/Kvotejakt%20gaupe%202014.pdf

Link to comment
Share on other sites

Det er observert 2 familiegrupper i Kvam siste 10 dager. Men etter jukset med telling i 2010 så er det ingen som gidder å rapportere inn slike observasjoner. Det nye programmet til NINA redusere SELVSAGT bestands estimatene. Håper en ny regjering vil ta fra makten som NINA fikk under SV sin regjeringstid i miljødep.

 

Har selv observert spor etter en enkel gaupe for 14 dager siden. Men enjelt gauper skal jo ikke telle i regnskapet.

Link to comment
Share on other sites

Noen må forklare meg nærmere hva som menes med juks under telling i 2010, hva skjedde?

 

Det var enormt med gaupe i området i 2010, og det ble bl.a observert spor etter tre familiegrupper innenfor samme døgn i Kvam. Rovviltkontakten ble satt på saken, og han spora de tre gruppene, spora gikk i ulike retninger og han hadde notert at dette var tre ulike familiegrupper - men i de offisielle tallene blir alt dette kokt sammen til ei og samme familiegruppe.

 

Det ble spora ekstremt mye denne vinteren, og til sammen på to kommuner (Steinkjer/Verdal) mente vi vel å ha relativt kontroll på at det var rundt 10 ulike familiegrupper. Det er snakk om et forholdsvis lite område, så antallet høres ekstremt ut, og det var egentlig også helt sjukt å spore gaupe den vinteren. Flere ganger vi sleit med å vite hvilken gaupe vi spora, ettersom vi spora på ei, og kryssa sporet til ei anna. Måtte ha vært 100% yngling det året, alt som kunne få unger fikk unger.

 

Etter kvota var fylt det året spora vi gaupe i området like sør for Steinkjer, dvs området som blir mellom Figga-elva, Leksdalsvatnet og grensa mot Verdal og Inderøy. Vi hadde garantert sju eller åtte gauper bare innenfor det området, mor med tre unger, tre enkeltgauper men muligens at en av enkeltgaupene hadde med seg unge. Som sagt, etter kvota var fylt.

 

I fjor fant vi ikke spor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...