Jump to content

Løs på drevet halsende hund - KUN hjortejakt


Rotax

Recommended Posts

Ønsker tips til valg av løs på drevet halsende hund som kun skal brukes til hjortejakt. Gaupene tar hånd om rådyrbestanden så det er ikke noe tema.

 

Jeg har fra før av en NEG på 2,5 år som blir brukt på elgjakt, men elgjakta er jo over før den har begynt og hjortejakta varer frem til jul :)

 

Vi har ingen fast hundefører/bikkje og får derfor ikke noe særlig dreis på hjortejakta. Tenker at ved å ha en fast fører med en ålreit hund kan vi røyke ut "generalpostene" som hjorten vanligvis er innom i de forskjellige drevene.

 

Vi har prøvd ulike drevere og dachs hittil. Dachsen kommer til kort i de bratte liene, og snøen blir fort et problem i høyden vi jakter. Dreverne har vært veldig forskjellige, der noen bruker 5-6 timer på et drev andre bruker 2 timer på (uten hjortekontakt). Ser det er stor forskjell på hastigheten på hundene innen rasen.

 

Situasjon:

- Bratt terreng i Telemark ca 300-900 moh

- 4-8 poster og 1-2 som driver

- Forholdsvis mye og stor hjort

 

Tradisjonen i nærområdet er stort sett å bruke drever. Jeg synes disse blir upersonlige og noe "tomme i skallen" (beklager hvis jeg fornærmer noen med denne påstanden som er høyst subjektiv :winke1: ), men du verden for et jaktinnstinkt på enkelte :)

 

Jeg tenker at lostid på 1-2 timer over tid vil gi best jaktresultat. Vi har flere ganger opplevd hjort som står igjen i drevet etter at drevern er over alle hauger med et annet dyr. Det er jo en sjanse for at dette turer tilbake igjen i drevet, men jeg tror sannsynligheten for hjortefall er større med en hund som kommer tilbake og medfører at drevet kan fullføres som tiltenkt. Etter en drøy times los bør vi jo også ha oversikt, ved hjelp av sporloggen, på hvor postene bør plasseres i de forskjellige drevene.

 

Hvilken hunderase skal vi ha? Har sett litt på petit basset, men hvordan greier denne seg i forhold til drever og dachs i bratte lier og ofte litt snø? Finnes det PBGV-linjer som er alt opp/preget for hjortejakt?

 

Dersom konklusjonen er at drever er riktig hund for denne oppgaven. Hvilke linjer/oppdrettere anbefales for hjortejakt?

 

På forhånd takk for alle innspill/bidrag :)

Link to comment
Share on other sites

Hvilke hunderaser er aktuelle som støtende hund på hjortejakt?

 

Hunden bør heller ikke jage for raskt da hjorten har lett for å dra ut av drevet i en altfor høy fart. Det virker som det må bli en slags "gylden middelveg", dersom det jages med en treg hund, får hjorten anledning til å orientere seg veldig godt hvor de enkelte postene er. Går det for fort skyter hjorten ut i en hel...es fart. Ikke lett dette :)

Link to comment
Share on other sites

Har selv en blanding av drever og beagle som er super på hjort. Lostider på 1-2 timer, svært sjelden over 2t men kan skje om dyrene ringer ekstremt bra.

Har også en dachs som jager fra 30 min-1 time men den sliter som du sier i bratte lier.

 

Dreaglen jager spornøye så farten er ikke høyere enn hva dachsen klarer i lett terreng.

Link to comment
Share on other sites

Jakter sjøl hjort i variert terreng i Telemark. Bruker PBGV, og det fungerer utmerket. Lostida osv varierer veldig (fra 20 min til 2-3 timer), det kommer helt an på hvor og hvordan dyra "tar ut" og selvfølgelig hva slags dyr det jages på. Går losdyret rett avgårde over vei/nabofjell o.l. legger bikkja ofte av, og følger sine egne spor tilbake til uttak/hundefører. Turer losen fint kan det bli et par timers lostid. Det har også ofte skjedd at det har blitt stålos på store bukker.

 

Jakter på samme måte som du har nevnt i "problemstillinga", med gode resultater. Det er nok ikke lett å få en pbgv til å bare jakte hjort, men ofte finner man jo hjort og rådyr på ulike steder i terrenget.

 

Basert på egne erfaringer, så søker pbgv ofte trangere enn f.eks drever. Det kan være positivt på mange måter, da man har muligheten til å "lede" bikkja inn i de "beste" områdene.

Jakter ofte i bratt/kupert terreng og med delvis mye høg røsslyng. Tenker ofte at "her hadde en dachs kommet til kort...." på vinteren er det pelsen som er utfordringa. Lurt å nappe/klippe pelsen godt før snøen legger seg.

 

Det er sikkert store forskjeller fra petit til petit, men dette er slik jeg opplever det. Du kan jo også ta en titt på Basset Fauve de Bretagne . Litt mindre enn petit, men litt striere pels og brunere i fargen. Disse fungerer også godt på hjortejakt.

 

Utover det jeg har nevnt om PBGV som jakthund, så må jeg jo også tilføye at det det er en utrolig sosial og familievennlig hund :)

Link to comment
Share on other sites

Hva med en Fauve? De er betydelig tøffere enn Petitene iallefall, Pelsen tåler snø bedre (sitter ikke fast), hele hunden er generelt tøffere og mer solid.

Den jeg hadde gav seg når det dro for langt vekk, men holdt dyret seg i nærheten (dvs. rådyr) så hang den på, gjerne til lenge etter mørkets frambrudd.

Har ikke så mye erfaring med hjortejakt med hund, men litt, og for meg ser det ut som hjorten enten står for hunden - det blir kaos med de drivende hundene, eller bare drar ut på tur, enveisbillett til et annet sted, kommer igjen senere... Har du da en hund som henger på så ser du den ikke den dagen. Fauven jeg hadde kom da greit tilbake når han først hadde vært 1-2km ute.

Eneste dreveren jeg har sett jage hjort endte uten unntak i at hjort og hund reiste over alle hauger. Ser deg i neste fylke.

Hvordan hjorten oppfører seg generelt for en stillende hund vet jeg ikke, men iallefall noen hjorter står for f.eks. NEG, og da har en jo noe som fungerer.

 

Med problemstillingen dyr som kanskje går fort, kanskje går langt, kort, sakte, turer, står - hjorten er egentlig litt for langbeint til turing, det blir fort mil og timer av slikt uten at hverken hjort eller hund er på eget terreng - hva med en svart elghund, eller en annen bandhund? Da har en jo litt mer kontroll på når en avbryter og hvor en jakter?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Hei.

 

Vi har brukt en Alpine Dachs Bracke ( det er sikkert ikke stavet rett), etter hjorten i år.

Han er ikke gamle karen, men synes det lover bra.

Henger ikke på hele dagen og over alle blåner. Noe som er en fordel npr det er små vald.

Den er endel mere langbeint enn en dachs.

Ser at det er ett kull på 9 i romsdalen for øyeblikket.

Sto annonse i ett jaktblad.

 

Roar

 

 

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Hjorten kan ture like så fint som rådyr hvis den ikke har oppdaget at det er folk i terrenget. Stålos er sjelden vare for hunder med korte ben.

I det ene terrenget jeg jakter ringer ofte hjorten bedre enn rådyrene. Med mindre man jakter på veldig små terreng synes jeg det er en fordel med minst en times los. Finnes mange drevere som har vett til å legge av om det drar langt ut...

Link to comment
Share on other sites

Her kommer det mange gode innspill :)

 

Bruker ikke løs elghund på hjorten da inntrykket mitt er at det sier pang i uttaket og reiser over alle hauger og ut av drevet på noen minutter. Det er mulig å få stålos, men som regel er det vel kun de største bukkene som er tøffe nok til å stå. Blir veldig skeiv avskytning etterhvert.

 

Erfaringen i området vårt er at dersom det kommer en liten losende hund på spora til hjorten blir ikke hjorten så styggstøkt at den stikker ut av drevet. Ofte vil den også runde rundt og komme tilbake til uttaket der driveren kan sitte å postere. Det er også mulig å få hjorten til å ture hvis den ikke er menneskestøkt.

 

Har vurdert bandhund, men synes det blir litt mye "enmannsjakt". Postene synes også det er moro å høre losen i drevet.

 

Høres jo ut som en Basset-type kan være aktuelt. Ønsker å gå for den hunderasen som man har størst sannsynlighet for å lykkes med, på samme måte som NEG er et forholdsvis trygt valg på elgjakt :) Livet er for kort til å bruke 3 år med trening på en hund for så å måtte begynne på nytt. Jeg har ikke hjerte til å avlive hunder pga laber jaktinteresse og vil ikke ende opp med sofabikkjer :lol:

Link to comment
Share on other sites

Eg er svært nøgd med første sesong med beagle. Om hunden får ta ut hjorten går den i små/ mellomstore rundar, med stålkanter innimellom. Og har ved eit par høve kome med dyra det eg slapp hunden( ikkje uttaket). Men om dyra vert klar over folk, dreg det ut, men hunden kjem no tilbake, vanlegvis etter to- tre timar.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

 

Var litt uklar på rase navnet på

Dachsbrackene.

Her er hjemmesida til klubben.

 

http://www.dachsbracke.no

 

Der vi jakter er det enkelte steder meget bratt og ulendt.

I helga tok bracken ut en hjort på ca 300 meters høyde, det bar rett til fjells på 700 meter. Da var det bare steile bergveggen igjen. Opp mot 700 m er det til tider så bratt at mann må ta hendene til hjelp for å komme opp.

Bracken kom opp og ikke minst ned for egen maskin.

Som jeg nevnte er den ikke gamle karen enda, dryge året.

Har inntrykk av at den gir seg hvis det går for langt unna uttaket.

Kommer tilbake til eier og kan fortsette i samme drevet eller ta fatt på ett nytt.

Du bør ta med denne rasen i betraktningen.

 

Roar

 

 

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...