Keva Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Hei, Ny på forumet, og nybegynner som knivmaker Her er noen bilder av første forsøk. Kritikk mottas med takk. Er skaftformen ok? Blad: Morten Håkonsen, Rustfritt Skaft: Stablisert Elder root (Svartor på norsk?), bjørk og mellomlegg av vulkanfiber Skaftet er ikke behandlet eller polert enda, kun litt olje på midtstykket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Hei, og velkommen til forumet! Er nybegynner selv, så skal være forsiktig med mine innspill Ser utrolig bra ut for første forsøk! Det som umiddelbart slo meg er at jeg ville trukket magen litt lenger bak, og tatt mer av ryggen mot bakenden av skaftet. Deretter ville jeg hatt bakenden mere skrått! Ville også smalnet litt av på bredden fra midten og mot bakenden av skaftet. Men dette er bare min smak. Vet ikke om dette ble forståelig. Uansett en veldig bra kniv for å være første Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keva Posted October 29, 2013 Author Share Posted October 29, 2013 Hei, Takk for gode råd. Smalnet den av en god del mer bakover, noe som ga et mye bedre resultat . "Magen" får jeg ikke gjort så mye med, men tror egentlig at det blir bra slik. Blir spennende å se hvordan det går når jeg skal til med å sy slire... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Hvordan går det med kniven? Blir spennende å se resultatet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haretex Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Til å være din første synes jeg det ser bra ut. Har du noen bilder etter justeringer som er gjort? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keva Posted November 2, 2013 Author Share Posted November 2, 2013 Ja, flere bilder har jeg... Dette er etter de siste justeringene, og med dette anser jeg meg som ferdig. Det neste blir å lage slire... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekkan Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 PSST: Off topic. Dette er et godt eksempel på hvordan kammeret skal og bør brukes (etter min mening). En som er fersk i kniv-faget legger ut en tråd. De rutinerte ringrevene kommer med innspill på hva som fungerer og hva som egentlig kan endres/bedres. Jeg liker sånt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haretex Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Kommer seg det. Ville ha tynnet skaftet litt til fremst. Toppen av skaftet virker litt tungt. Men uansett bra gjort. Start slire! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keva Posted November 17, 2013 Author Share Posted November 17, 2013 Tok litt tid dette, men nå er sliren ferdig. Ikke helt fornøyd, så jeg kommer nok til å lage en ny. Det jeg ikke er fornøyd med er: - Sliren skulle nok gått lengre opp på skaftet. - Formen øverst burde følge vinkel på innleggsplaten i skaftet - Sliren ble litt for rom i øvre kant. Bortsett fra det så ble det vel ikke så aller værst. Sømmen kunne nok vært penere, men det kommer nok med litt mer trening Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arcturus Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Jeg er helt enig med deg, Keva. Slira er for lav, og synes også at overdelen burde skråne mere i harmoni med knivskaftet. Men fargingen ser bra ut, og hvis dette var din første slire, har du jo fått masse erfaring som er gull verdt videre:-) . Blir spennende å se hva ditt neste prosjekt blir. Har selv laget fem kniver og får masse erfaring fra mine egne feil underveis. Man finner fort ut hvordan man ikke skal gjøre det neste gang, men også hva man gjør bra! Stå på Espen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Har ikke sett denne tråden før... Enig i at kniven sitter for høyt i slira. Årsaken er at magen er for langt fram på skaftet. Jeg er enig med @arcturus sitt første innlegg, jeg ville trukket den lengre bak. Jeg synes også i likhet med @Haretex, at skaftet er vel "tungt" bak. Det tåler å tas litt av. Ergo kan du trekke magekurven littegrann lenger opp, ta av på selve kulen og flytte magen noe lenger bak. Jeg ville også begynt kurven på rygg-avslutningen noe før, slik at det også bidrar til en "lettere" avslutning. Men for å være din første kniv er jeg svært imponert over både kniv og slire! Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haretex Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Du oppsummerer vel greit selv hva som kunne vært annerledes. Så da prøver du det på den neste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keva Posted November 23, 2013 Author Share Posted November 23, 2013 Da er jeg klar med ett nytt forsøk Mye mer fornøyd denne gangen. Kniven smetter på plass i sliren med et fint "klikk" og utseende ble bedre. En stor takk til de som har kommet med kommentarer og forslag til forbedringer. Alltid nyttig å få tips fra folk som vet hva de snakker om. Så et lite tips fra meg: Farging av slire bør unngås på spisebordet, særlig så lenge dette er av lys ubehandlet furu Det var i alle fall det fruen i huset opplyste meg om med ganske klare ord Et lite spørsmål til slutt: Gjør dere noen behandling av sliren innvendig, og i så fall med hva? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berserk-kniv Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Heisann. Slire nummer to ble jo betraktelig bedre. En liten ting som jeg føler ville forbedret formen på slira er å bøye avslutningen på tuppen litt opp slik at den får en litt mer harmonisk bue som står mer i stil med skaftet. Det trenger ikke være så veldig mye. Jeg pleier bare ha voks inni og utenpå slira, slik at kniven ikke tar til seg så mye fuktighet og at kniven glir litt bedre. Angående farge.. Vær glad du ikke sølte en flaske med lilla lærfarge utover stuegulvet du. Hehe. Mvh Berserk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 Stor forbedring på slira! Ble veldig bra! Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako. Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Jeg pensler slirene med kvistlakk innvendig for å unngå at lærfargen sverter av på skaftet. Det gjør også slira hardere. Husk bare å la kvistlakken tørke skikkelig før du setter kniven i slira igjen. Utvendig setter jeg den inn med lærfett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keva Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 Det med kvistlakk var en god tanke. Mener jeg har hørt om det før også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keva Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 Det med kvistlakk var en god tanke. Mener jeg har hørt om det før også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sj-knives Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Tynn gjerne ut kvistlakken, eller kjøp skjellakk hos fargehandler i løs vekt og løs opp denne i rødsprit. . Bruker ganske tynn blanding med skjellakk som smøres inne i slira, bruker deretter hårføner/varmepistol og varmer forsiktig ned i slira. Gjentar behandlingen 3 ganger, men viktig at du lar slira kjøle helt av mellom behandlingene. Ved å varme opp slira, trekker skjellakken inn i slira i stedet for å legge seg som ett lakklag på utsiden, noe som også vil medvirke til at du får riper i skaftet. Skjellakken er brukbar til mye annet Skjellakk kan også reparere sår i treskaft. Om du varmer skjellakk i flak opp til flytende masse, dryppes ned på såret og presses ned med ett eller annet lunkent metallobjekt (som bred flat skrutrekker) Du må være litt kjapp, da det størkner fort. Når det er helt kaldt kan du bruke en kniv til å skjære vekk det overskytende og deretter pusse som vanlig, men ikke poler slik at det blir varmt, da vil det smelte igjen. Du kan også bruke skjellakk til å feste ett blad i skaftet ved å knuse den til fint pulver og drysse ned i tangehullet, deretter varmer du opp tangespissen og dytter skaftet innpå. Voila, sitter like godt som lim. Bladet kan også skiftes ut senere med denne metoden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.