Jump to content

Skal ha et forsikte på ei hagle


Shadob

Recommended Posts

og vil ha et fibersikte i grønn eller gul farve.

 

Diameter på gjengene på originalt korn er 2,85 mm.

 

Har tenkt på et slikt

 

Marble's Expert Shotgun Front Bead Sight .094" Diameter M3x0.5 Thread .100" Shank Extra-Lum Fiber Optic Green

 

som du finner her

 

http://www.midway.no/epages/MidwayNorge ... format=XML

 

Men jeg skjønner ikke målbetegnelsene :?

Skulle gjerne hatt samme diameter som orig. korn.

 

Noen som forstår det?

 

Skulle gjerne hatt samme diameter som orig. korn.

Link to comment
Share on other sites

Skal vi se...

.094" diameter betyr vel at selve siktekornet- altså den prikken du vil se når du sikter- har en diameter på 0,094 tommer som er ca 2,4mm.

 

M3x0.5 thread betyr at gjengene er metrisk standard nominell 3mm diameter med 0,5mm gjengestigning, altså er det en halv millimeter mellom to gjengetopper; skruen går to omdreininger på en millimeter.

 

Mest sannsynlig passer denne ikke i hullet etter det originale kornet, hvis diameteren der er 2,85mm. Det kan hende det passer likevel, siden det som har mest betydning er flanken på gjengene og ikke ytterste diameter. M3 skruer er som oftest littegrann mindre enn 3mm siden gjengene ikke lages helt skarpe, og hullet er nødvendigvis ørlite grann større enn skruen. 2,85 høres dog litt lite ut til å skulle være M3. Har du målt gjengestigningen? Den må en nesten vite hvis en skal finne noe som passer. Alternativt kan man, som flere har nevnt, tappe opp til større gjenger om nødvendig. Dette kan være knotete å få til skikkelig i et så grunt, blindt hull (noen hagler har ikke blinde hull, det er enklere å tappe opp men lite elegant med hull helt inn i løpet). Bedre å finne noe som passer, om mulig.

 

.100" shank betyr at gjengepartiet er 0,1 tomme langt, altså 2,54 mm. Er hullet grunnere enn det, så må skruen slipes litt av for at den ikke skal bunne i hullet.

 

Metriske gjenger i såpass små diametre pleier å ha stigning på halv millimeter (X0.5) eller trekvart millimeter (x0,75), eventuelt hele millimeter (x1). Selv om skruen er kort bør du kunne finne ut om den har metrisk gjengestigning ved å telle hvor mange gjenger som går opp med hele millimetre på en linjal; går det eksakt to gjengetopper på en mm så er stigningen 0,5. Går det eksakt fire gjengetopper på tre mm så er stigningen 0,75. Går det ikke eksakt opp med millimetre noe sted, så er det høyst sannsynlig tommegjenger (og dermed også diameter i tommemål).

 

Skruer i tommemål har litt merkelige benevnelser. Stigningen er grei, den oppgis som antall omdreininger på en tomme (eks -48 i gjengedimensjonen 6-48). Diameteren oppgis i fraksjoner av tommer for store skruer, mens gjengediametre mindre enn en kvart tomme ofte oppgis som nummerstørrelser standardisert i tabeller. En 6-48 skrue er altså diameter nummer 6 i tabellen, med 48 gjenger per tomme.

 

Du har målt den originale skruen til å være 2,85mm i diameter. Oversatt til tommer blir det 0.112". Skruediameter nummer fire er 0.110", nummer fem er 0.122". Ditt mål er altså ganske et rødt kusehår større enn nummer fire, men alt for lite til å skulle være nummer fem. Hvor nøyaktig har du målt, brukte du skyvelære eller mikrometer?

 

Jeg ser Marble's lister opp diametre nummer 3, 5 og 6 men ikke 4.

 

Det enkleste å starte med er kanskje å prøve en skrue i M3x0.5 i hullet, hvis du har en slik skrue for hånden eller hvis det er en gammeldags jernvarehandel med skruer i løs vekt i nærheten. Passer den, så er du i boks. Passer den ikke, så må det mere måling og spekulering til.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...