Jump to content

Dritværet og reir...


GS Terje

Recommended Posts

Heisan.

 

Spør av ren uvitenhet og nysgjerrighet.....

 

Dette været, har det innvirkning på egglegging/reir?

Når er selve egglegginga?

Legger de reir høyt i terrenget ved våt vår? (Har hørt at rypa gjør det dersom det er mye dårlig vær tidlig på våren)

Klekkes egg ca rundt st.Hanstider?

 

 

mvh Terje

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hvor høyt ligger dette?

 

Rypa trekker alltid ned i terrenget og legger egg. Så dersom du jakter fjellrype på 1200-1400meter, så trekker høna ofte ned til rundt 1000meter og legger egg der. Når kyllingene er flygedyktige så tar høna med seg kyllingene og trekker opp igjen i terrenget til "området" hvor de kommer fra.

 

Er det en våt legger den lavere. Er det tørt, legger den høyere.

Link to comment
Share on other sites

DEt verste synes jeg,er sen vår og sen snøsmelting..Så godt hvordan det gikk i mine områder i fjor,var bare noen barflekker å legge eggene på,det var iskaldt både april,mai og juni,lite insekter og lite spiring,altså mindre skjul.Tror eggene ble lett å finne for Rev og Kråkefugl,for det var mye omlagte kull,så det på de bittesmå kyllingene utover høsten.Er det mye snø nærmere egglegging,kan de nok drøye litt med legginga,men stort sett legger lirypa egg før 25mai,da er det en fordel at det er vokst opp endel skjul for både henne når hu forlater reiret for å spise,og egga som blir vanskeligere og finne..Håper på mer varme utover nå,aldrig feil med insekter og larver når kyllingene blir født sånn mellom 23juni og 1juli,selv om predasjon er fiende nr 1..Synes å merke at skogsfugl går det enda verre med om det er kaldt og vått..

Link to comment
Share on other sites

Hvor høyt kan rødreven gå? Jeg jakter på områder rundt 1200-1300meter. Stort sett bare steinrøys og steinjugel. Tror ikke dette er noe koslig sted for en rødrev, men det kan jo fort tenkes at den tar turen opp fra lavlandet nå i mai/juni, for å plyndre reir..

 

Noen som vet om rødreven gjør noe stort innhogg i fjellrypebestanden? Eller spiser den seg god og mett på lirypa lenger nedi dalen?

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen.

 

Takk for tips, jeg trodde det var motsatt.

Vått, reir i høyden osv.

 

Terrenget ligger på 850-1050.

Vi har også endel terreng noe lavere, 650 og oppover.

Dette er i Gausdal, var i Torpa områdene (naboterrengene) i fjor også.

Da var de få lirypene vi så forholdsvis lavt, ca 900 moh.

 

terje

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke drittværet i seg selv som dreper kyllingene. Litt regn og sludd tåler de bra. Men det er alt drittværet fører med seg som tar knekken på de. Som feks mindre tilgang til insekt fordi de ikke klekker i drittvær, kortere vindu for beiting, mindre planter å spise siden de ikke spirer, mindre knopper og mindre mat generellt. Dette fører til sultne kyllinger, som igjen fører til mindre motstandsdyktige kyllinger som er lettere utsatt for sykdom, predasjon etc etc.. Kulde fører også til mer energibruk og det kommer dårlig med når kyllingene allerede har lite å gå på.. De stakkars små!

 

Så dersom du bryr deg om terrenget ditt så tar du med deg litt frø, loff og litt ost, og kaster bitene rundt i terrenget i gode rypebiotoper! (ja, ryper spiser ost) så får de små spist seg store og sterke til du skal skyte de ned om en 3mnds tid :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...