Jump to content

XU - i hemmeleg teneste 1940-1945


Sako 30-06

Recommended Posts

Jeg er usikker på om denne hører hjemme under bibiloteket eller samling, men vi forsøker. En mod. får eventuelt flytte tråden.

 

Jeg leste nylig boka "XU - hemmelig teneste 1940-1945" av Einar og Svein Sæther, og den gjorde sterkt inntrykk. XU var motstandsbevegelsens etteretningsorganisasjon under krigen, og senere kjente mennesker som filosofiprofessor Arne Næss og Otto Øgrim (han med gymnaslæreboka og "fysikk på roterommet" på TV) deltok i XU. Otto Øgrim var også en av de sentrale lederne.

 

XU gjorde et uvurderlig etteretningsarbeid, og man kan med en viss rett hevde at XUs innsats var viktigere for krigens utfall enn hva Mil.org. var. XU var organisert etter en streng cellestruktur der selv ledende personer ikke kjente annet enn hverandres dekknavn. XU-organisasjonen ble relativt kort tid ut i krigsårene fullstendig isolert fra Mil.org., og man forsøkte å unngå enhver kontakt med mil.org.-medlemmer av hensyn til oppdagelses- og opprullingsfaren. Taushets- og sikkerhetstankegangen satt så hardt i XU-agentene at mange overhodet ikke snakket om hva de gjorde, heller ikke lenge etter krigen. Av den grunn fikk flere XU-agenter problemer i etterkrigsårene, kanskje særlig de som meldte seg inn i NS og/eller framsto som "stripete" i krigsårene. XU-agenter som i flere år hadde gjort en usedvanlig viktig innsats med stor fare for eget liv måtte faktisk skjermes fra "gode nordmenn" som hadde sittet på sin brede bak og ikke stått fram som antinazister før i vårdagene 1945. Boka forteller om mennesker som levde under et umennesklig press, isolerte seg fra selv sin nærmeste familie, skaffet usedvanlig viktig ettertningsinformasjon for norske og allierte styrker og som i mange tilfeller ga sitt liv for landet og mot nazismen uten at kjente og kjære fikk vite noe før etter krigens slutt.

 

En av forfatterne av boka var selv XU-agent og forteller dermed fra innsiden av Norges største og minst omtalte etteretningsorganisasjon. Boka anbefales for alle som er interessert i norsk krigshistorie.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har vært på hyttetur med Einar Sæter i forbindelse med dokumentering av noen damanlegg i fjellene rundt Batenfjorden. Det var kar som hadde mye å fortelle utover kvelden og natta!

 

Boka anbefales absolutt.

Link to comment
Share on other sites

Ett annet interessant poeng er at XU hadde forgreninger dypt inn i deler av selve Tyskland, spesifikt V1 og V2 rakettprogrammene ved Penemunde. Engelskmennene fikk faktisk tegninger og spesifikasjoner på V1 rakettene fra XU før de ble operative, men avskrev det som mer eller mindre fri fantasi\teoretiske ideer inntill de begynte og falle ned i London.

 

XU var ikke bare stor og viktig i Norsk sammenheng, det var en av de største og mest effektive av samtlige uavhengige etterettningsorganisasjoner i hele Europa under krigen. Selv ikke MI5\MI6\SIS eller OSS hadde lignende og like effektive kilder hverken i andre okkuperte land eller i deler av Tysk rakett\atomforskning som XU hadde. En eller flere av XU-agentene emigrerte vel til unaiten og var med i CIA's tidlige oppstart, og skal ha deltatt i eller styrt CIA operasjoner i Vietnam\SE Asia på 60 og 70 tallet.

Link to comment
Share on other sites

Ett annet interessant poeng er at XU hadde forgreninger dypt inn i deler av selve Tyskland, spesifikt V1 og V2 rakettprogrammene ved Penemunde.

Det ironiske ved dette er at London anså de norske XU-rapportene om V2 som såpass fantasifulle at de nektet å tro på dem før rakettene begynte å hagle ned over byen...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...