Jump to content

Matvarer,ca 900 tallet + hvordan lage mat i kokegrop


Hedmarkingen

Recommended Posts

Liste over matvarer funnet i arkeologisk sammenheng, ca 900 tallet:

 

Honning (importert)

 

Kjøtt:

elg,hjort,rådyr,reinsdyr,Hest

storfe

høns

rype

sau

geit

and/ender

trost

due

gris

 

Diverse fisk/muslinger krabber ovs som finnes lokalt der du bor

 

Turnips

havre og speltkorn,samt hvete

(spelt er en gammal type korn)

Hestebønner(importert)

 

Bær/frukt og nøtter:

blåbær,krekling,tyttebær,multer

Villepler (små,litt sure epler?)

plommer (importert?)

Hasselnøtter

valnøtter (importert)

Slåpetorn

Hagtorn

Hyllebær

Kirsebær

Nyper

Bringebær

Bjørnebær

 

Masse lokale spiselige urter, og noen importerte:

Vill løk

brennesle

Rosmarin

Ryllik

Kvann

Fennikel

Brønnkarse(osebergsipet)

Spisskumin (importert)

Pepperot (importert,Osebergskipet)

Sennepsfrø(osebergskipet)

 

diverse lokale sopparter

 

Øl,

vin (importert,fra Rhinen distriktet)

mjød.

 

ost

skjørost

Rømme

surmjølk

melk,

smør

 

Det er det jeg har funnet ut av. Lista er langt fra komplett.

 

Fremgangsmåte for å lage mat i kokegrop:

 

Det tar litt tid å steke/koke på denne måten, så beregn god tid!

Fremgangsmåte:

Beregn en time per kilo kjøtt.

En må først flå av torva i en firkant( ta vare på den, skal brukes senere!)

 

Så graver man ett passe dypt hull som steinsettes med ca knyttnevestore steiner. Det fyres opp ett bål i gropa, og nok steiner til å dekke bålet legges oppi.

 

Når dette har brent ned, plukkes de glovarme steinene forsiktig opp med egnet verktøy. Så legges det som skal kokes/steikes (pakket godt inn i aluminiumfolie) ned i gropa, de steinene som ble plukket opp legges rundt og over.

Så legger man torva tilbake oppå, denne isolerer da og holder på varmen.

Aluminiumsfolie er ikke helt korrekt,men lettere å bruke en å drive å herje med andre ting.

 

Når det har gått beregnet tid, så plukkes torva av, og en tar opp det som da skal være ferdig.

En legger så ett kronestykke nedi, og graver igjen hullet når en er ferdig.

 

Så, hva tenker folket om :

Spegris ala kokegrop,fylt med små sure hakka epler,honning og hakka

hasselnøtter ?

Link to comment
Share on other sites

Er nok mye godt (og enkelt) som kan tilbredes i kokegrop..! Har ment å prøve dette selv, men det har ikke blitt noe av enda. Fattern prøvde i sommer, et stort lammelår som baktes i 4 timer. Var visst så mørt at det var bare å bra ut beina. Metta 12 stykker.

 

Men nå lurer jeg fælt, og må bare spørre; hvorfor kronestykket?!?! :o

Link to comment
Share on other sites

Jeg viste ikke om at det finnes en frukt som heter Kvede!

Jeg fant dette om den:

Kvede er en besynderlig frukt med flere tusen år kulturhistorie bak seg. Den hadde sin storhetstid i oldtiden og middelalderen, og er i dag heller ukjent på våre breddegrader. Frukten er på størrelse med en grapefrukt. Skallet er ruglete og frukten kan ha form som en pære eller som et eple, avhengig av sort. Den modner ikke helt på treet og blir lagt på lager for ettermodning. Når den høstes har den gulgrønn farge, og går over til å bli helt gul når den er moden. Fruktkjøttet er fast og hvitt, med en syrlig og aromatisk smak. I midten har den et kjernehus med 8 16 brune kjerner. Kjernene smaker som bitre mandler. Rå kvede har en ubehagelig smak og er hard og bitter. Kvede kan derfor ikke spises rå.

Bruksområde

 

Naturell kvede spises sjeldent. Den beste smaken kommer frem når frukten blir kokt, dampet eller bakt. Da får den en eksotisk aroma med et perfekt forhold mellom syrlighet og sødme. Kvedemarmelade regnes faktisk for å være 'grundleggeren' for all marmelade og syltetøy. Frukten har et stort innhold av pektin som får marmelade, gelé, osv. til å stivne av seg selv.

Egenskaper

 

Kvede inneholder endel C-vitamin. Dessuten har den bra innehold av mineralerne fosfor, kalsium og kalium. Syrligheten kommer hovedsakelig fra vinsyre og eplesyre.

Kilde:

http://www.frukt.no/leksikon/frukt/faktaark/kvede/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...