Hedmarkingen Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Hei, jeg tenker på å lage en Kukhri. Problemet er at jeg ikke har de nødvendige kontakter til å få tak i riktig stål. Jeg tenkte å bruke: Material designation: UNI 52SiCrNi5 Diagram No.: 318 EN designation: 52SiCrNi5 Mat.No. (Wr.Nr.) designation: 1.7117 Chemical composition in weight %: 0.49-0.56% Carbon, 1.20-1.50% Silisium, 0.70-0.90% Mangan, 0.035% P (fosfor), 0.035% Svovel, 0.70-1.00% Crom, 0.50-0.70% Nikkel Dette er da ett oljeherdende stål Lignende ståltyper er : AISI - 5160 BS - 527A60 BS - 527H60 DIN - 60Cr3 DIN - 65MnCr4 GB - 60CrMnA JIS - SUP9A UNI - 52SiCrNi5 UNS - G51600 W-Nr - 1.7177 W-Nr - 1.2125 Kilde: http://www.zknives.com/knives/steels/52sicrni5.shtml Eller om dere kan foreslå noe? Det må iallefall være herdbart til 55-60 RC, og tåle sjokk ganske bra i herdet tilstand. Jeg kjenner en smed, så han kan hjelpe meg med herdinga da han har herdeovn. Det er ikke store mengdene jeg skal ha tak i, 8-10mm tykkelse, 400x90mm. Jeg er bosatt i Mjøsdistriktet, på Hedmarksia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbdg Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Kanskje du finner noen tips her viewtopic.php?f=23&t=5440&hilit=Kukhri&start=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Hmm, jeg trodde de fleste sånne prosjekter begynte med en passende bit gammel bladfjær fra en lastebil... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Jeg regner med du har sjekka litt i denne tråden: viewtopic.php?f=23&t=82137 Jeg kan si at 52SiCrNi5 ikke er lett å få tak i, og vet ikke hvorfor du vil gå for akkurat denne. Du kan bestille AISI 5160 fra USA. Disse sender muligens ut av USA: www.admiralsteel.com Her i Europa er det lettere å få tak i 55Si7 (AISI SAE 9255) og 50CrV4 (AISI 6150, DIN EN 10277). Det enkelste og billigste er nok å kjøpe noe C60 av bly, og få smeden til å grovbøye til et emne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hedmarkingen Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Jeg er iallefall interessert i å få eggen herda mer en ryggen på kniven. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bly Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Hmm, jeg trodde de fleste sånne prosjekter begynte med en passende bit gammel bladfjær fra en lastebil... Det har du helt rett i Jeg vet ikke hvor mange pakker med lastebilfjærer jeg har på samvittigheten. Det ble mye fint av de, og gikk de opp i stjerneskudd var de tross alt gratis Gammle bladfjærer har en opplagt ulempe om de ikke skal smis på sveisetemperatur. De er som regel byttet fordi de er slitt eller ødelagt. Det betyr ofte at du kan finne en sprekk i dem. Skal du smi damask spiller det liten rolle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Jeg er iallefall interessert i å få eggen herda mer en ryggen på kniven. Det går fint med alle ulegerte og lavlegerte stål, men antagelig ikke nødvendig om du har et godt fjærstål og herder det riktig. Det er flere måter å oppnå hardhetsforskjell: - Kukrier skal vistnok herdes ved at man heller vann fra en kanne på eggen etter herdetemperatur er oppnådd, og unngå ryggen. Dette er nok ganske krevende. - Den Japanske varianten er å pakke inn ryggen med leire under herding, slik at bare eggen blir kjølt hurtig nok til å få full herding. Her er det fordel med et ulegert stål. - Den enkleste måten er å herde hele bladet fult, og så anløpe ryggen kraftigere ved å varme denne mer enn eggen, f.esk. med en flamme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.