chmeland Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Hei Skjøt en fin rådyrbukk i dag. Den så helt normal ut til jeg så lungene....de var flekkete. Er det noen som har sett noe lignende før, eller som vet hva det skyldes? Og er det i såfall farlig for meg som rådyreter? mvh Chr Meland Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sirhitalot Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Kan det være en røyker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 (edited) Ikke noe farlig verken for dyret eller konsumenten.Ser titt og ofte sånn på rein. Tror det inntreffer post mortem. Sove kan vi gjøre når de senker oss ned. Edited December 1, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmeland Posted December 1, 2012 Author Share Posted December 1, 2012 Kan det være en røyker? Vanskelig å si, men jeg synes det var litt rart at det sto med en stor sigar i mulen da jeg skjøt.... C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Lungeorm? Neppe farlig for deg. Ikke gi hunden av lungene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Ikke lunge orm,, det tar på dyret, dermed avmargret. Det der er vel bare på overflaten,, går ikke inn i lungene?! Sove kan vi gjøre når de senker oss ned. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjorgel Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Jeg har også sett dette før, skaut du den med rifle? Har sett det på dyr som er truffet rett under lungene med kaliber med høye hastigheter! Tror det er blodutredelser i lungene pga. høyt trykk i brystkassa. Spis og kos deg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skauer'n Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Mener å huske jeg fikk forklart at detta kommer av at blod samler seg opp i lungene, eller rettere sagt så har jeg ragert på at enkelte kaninene jeg har slakta opp igjennom tida har hatt slike lunger. er det hvite prikker på lever ville jeg være mer skeptisk! Velbekomme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmeland Posted December 1, 2012 Author Share Posted December 1, 2012 Takk for svar. Har spist indrefiletene og de smakte som de skal gjøre Dyret ble skutt rett forfra gjennom nakken (oppdaget det på kort hold og hadde stirrekonkurranse) Da jeg flådde så jeg at kula hadde gått gjennom nakken, og langs ryggraden et stykke bakover. Ytrefiletene berget men høyryggen var så som så.....så dett har nok vært kraftig trygg rundt lungene, stemmer bra med noe av det som står over. Da lærte jeg det også. Mvh Chr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jomjom Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Mener ikke noe om akkurat dette tilfellet, men en generell kommentar er vel at "unormale lunger" er noe en skal være litt obs på. Det er ikke uten grunn at veterinærene gransker lungene nøye ved kjøttkontroll, og terskelen for å kassere slaktet ved unormaliteter i lungene er visst ganske lav. De er etter det jeg har forstått en god indikator på dyrets almenntilstand siden alt blod kommer innom der for å mettes med oksygen, og lungene kan magasinere opp uhumskheter fra blodet. Er en i tvil så bør en kanskje ta med lungene til nærmeste veterinær som driver med kjøttkontroll? Forøvrig så overhørte jeg senest denne jakta en samtale med veterinær der resultatet ble at elg-ungdyret ble kassert. Dette var ikke mitt jaktlag, men et lag jeg har en viss kontakt med. Der er det en pensjonert veterinær som er grunneier i storvaldet, og som blir konsultert ved tvil. De kjører en praksis om at det tildeles et nytt dyr fra storvaldets flerårs-plan når slike tilfeller oppstår. Det var et dyr som i tillegg var både avmagret og som så ganske pjusk ut når det ble skutt. Lungene var mer en bekreftelse på at det var et skrapdyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schultz_30-06 Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Kva kan vere konsekvensene ved fortæring av slike dyr som skulle ha vore kassert pga. ulumskheitar i lungene? Kva for sykdommar kan det vere? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jomjom Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Hvis du spør meg så kan jeg ikke svare... Noen med veterinærbakgrunn her inne? Har mer forstått det slik at "rare lunger" er en grunn til å se etter problemer ellers på dyret. At slakterier ofte velger å kassere dyr har sikkert å gjøre med at nærmere undersøkelser fort spiser opp marginene de har på det aktuelle dyret? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Nå har jeg jobbet som slakter og det er ikke slakteriene som velger å kassere dyr.Alle dyr skal sees på av vetrinær før de avlives,vetrinær sjekker innmat/slaktet av alle dyrene etter slakting.Hvis noe skal kasseres er det vetrinæren som står for det.Slakteriet har ingenting de kan si på vetrinærens avgjørelse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Det skal flere faktorer en bare litt blodsprengte lunger for å kasserere ett slakt. Lever er det veterinæren sjekker grundig. Klart hvis det er mørkeflekker i lungene , pluss ingen fett rundt hjerte og kullsvarte innskrumpa lever. Hvite flekker i organene kan tyde på sykdom. Dette i bildet er ikke noe å bekymre seg for. Er slakter og har håndtert masse tusenvis av hjortevilt organer, sammens med veterinær. Sjekk flere av organene hvis du ser rare ting på ett. Er som regel en kjede hvis det er snakk om sykdom. Sove kan vi gjøre når de senker oss ned. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Ikke noe feil på det der. Nok så vanlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToreD Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Det en skal være obs på i forhold til lunger når det gjelder kassering av vilt er vel byller med verk som tyder på an aktiv betennelse , eller flekker med arrvev. Disse fremtår som harde klumper i forhold til annet lungevev, og tydere på at dyret har hatt lungebetennelse og kan ha bakterier som kan forårsake smitte. Disse klumpene vil synke hvis du slipper dem i vann, i motsening til friskt lungevev som flyter. Eller skal en være oppmerksom på leveren som skal være skarp i kantene, og uten gule flekker og at det er fett rundt de indre organene. Spesielt hvis det gule fettet på hjertet er skrumpet inn skal en kassere kjøttet da dette betyr at dyret er avmagret. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.