Jump to content

Sør Africa Northern cape


TH1

Recommended Posts

Det begynte bra da jeg gikk til sas desken for å fly med lufthansa. Damen der sendte meg til en annen desk. Hun sendte meg tilbake igjen med beskjed om at hun måtte fikse det der.

Etter mye styr betalte jeg 70€ for overvekt. Og siden det var uklart gikk vi begge tilbake til andre desken da det vist skulle sendes telefaks til lufthansa og saa når man reiser med våpen. Dette hadde tydeligvis ingen som var på jobb på flesland gjort før.

Etter 45min var det enighet om at alt var gjort etter reglene og jeg trygt kunne reise videre.

 

Ved ankomst frankfurt hadde jeg ca 6 timer til neste avgang. Dermed ble det en del lokale halvlitre mens jeg ventet..

Det straffet seg litt som vanlig. At jeg ikke akkruat sover mye eller godt på fly hjelper heller ikke.

Ved ankomst i joburg ble jeg først stående i lang kø

For passkontroll etterfulgt av en tur til saa hjelp disken for å høre hvordan det lå an med bagasjen.

De forklarte at den ville komme på båndet og riflen ville ligge på sikkerhetskontoret. Gikk til båndet og på vei treff jeg tre personer som sto med min og 2 andre våpenkofferter. De sa jeg skulle hente kofferten og komme tilbake. Da jeg kom tilbake måtte jeg signere i en bok, gjorte det men var skeptisk. Deretter ble jeg forklart at de leverte det til politiet og jeg skulle bare gå. Bort der, skulle ligge rett ned i gqngen og til høyre. Jaja der får jeg ikke se riflen igjen tenker jeg mens jeg går. Finner ikke noe kontor, spør så tolleren som sier det samme så jeg fortsetter. Etter en stund kommer en porter og jeg svarer nei takk men han drar meg til slutt med til rett sted. Der ligger den og venter og vi går igjennom papir møllen med bare 3 misfortåelser.

 

Da er det gjort og jeg må finne avgangshallen. Viser seg at den er i andre etasje og saa holder til et stykke vekk. Der veier en bagasjen og det blir flere ganger an 2 personer at de kan hjelpe meg slik at jeg slipper å betale så mye ekstra, siden de liker meg. Takker nei og ender opp i en ny skranke der jeg må betale 267 rand for overvekten. I tillegg bruker de en veldig gammel visa trekk maskin noe som gjør at mistenksomheten min stiger vesentlig. Det hjelper ikke at alle små shapper har nymotens kort terminaler. Får levert kofferten og beskjed om å gå til våpenkontoret med riflen. Det viser seg at dette kontoret ligger ved siden av sikkerhetskontrollen. Inn samme inngang som wc, vegg i vegg. Der måtte jeg på ny åpne og vise rifle og papirer samt ny sign i boken der.

Kommer meg igjennom sikkrhertskontrollen og venter på flyet til kimberly. Etter en stund ser jeg at det er uttsatt 1.20t og legger meg dermed nedpå.

Da klokken ringerviser det seg at det er tilbake i orgtid men boarding blir forsinket og ved ankomst flyet får vi beskjed om at 12 pers kommer senere.

50min senere tar vi av til kimberly. Ved ankomst der ser jeg 2stk i safari klær og antar de blant annet er der for meg. Men det vise seg at det ikke stemte. Etter å ha heldigvis ha truffet personen fra våpen kontoret hjelper han meg med å få fatt på noen fra wintersoek. Etter å ha prøvd samtlige nr han har og i tillegg fått noen nye. Viser det seg at de trodde jeg skulle komme dagen etter. Ph hiver seg i bilen og de avtaler med to andre ph som hadde en klient som ble forsinket et døgn. Om at de skal kjøre meg halveis. Det går unna og snart treffer vi på frikkie og laster over på hans buckie. Deretter kjører vi innom wintershoeks lodge for å hente frikkies utstyr. Så går turen ca 2,5t videre i 150km/t før vi er fremme på qaggenfontain hvor jeg skal jakte.

 

 

 

Dag en: sol men mye vind.

 

Først ble det test skyting og når vi kjørte derfra fikk vi øye på en springbuck. Vi stoppet og snek oss nærmere. Den sto sammen med en impala men ble nervøs og strakk. Vi observerte en impala med et brukket horn og bestemte oss for å ta den. Første skuddet satt høyt i bogen og dyret gikk ned. Det reiste seg og gikk videre, holdt foran og klemte til men det ble boom. Dyret la seg inne i en busk så vi gikk fremover og sente et skudd midt i nakken. Dermed var mitt første africanske vilt et faktum.

Deretter en springbuck hun oh han. Og derettrt en impala med 2 brukne horn.

Denne impalaen sto litt skrått og skuddet gikk i tillegg litt høyt så det løp ut av syne og ble funnet igjen i live inne i noen busker. Ph sa at jeg skulle legge riflen på skulderen hans og skyte han i øyet. Dessverre traff jeg foran men dyret reiste seg og da gikk lyset ut på neste skudd. Så 2 vørtesvin etterfulgt av en mountain reedbuck han og 3 hunnner skutr etter hverande på samme dæsted. 10 dyr på dag en.

 

normal_moutain_reedbuck.jpg

 

Dag 2: overskyet, vind og litt regn.

 

3 springbuck og 3 vortesvin og bom på en springbuck og vortesvin. Før lunsh, etter ble det en gnu med ca 8 skudd og en springbuch med 3 skudd.

 

Vi startet dagen med å sitte på en ås for å skyte det som kom forbi. Om nødvendig ville de bruke bilen til å drive viltet. Først fikk vi skudd mulighet på gnu med da jeg fikk skjelven trengte jeg noen sekunder mer en mulig for å roe nærvene før skuddet. Nydelig sjangse men den gikk unna. Vi satt en stund og besluttet å prøve på en springbuck som gikk på ca 300m. Fikk besjed om å holde litt over ryggen og sende skuddet. Ph sa det var bra og bucken forsvant ut av synet. Etter en stund stanset en ny på ca 150m, holdt på den brune stripen, lot skuddet gå og bukken gikk raskg ned. Vi satt og observerte en god stund uten at mer skjedde så vi ringte etter bilen. Vi plukket oopp bukkene og kjørte til busk området ved elven egter vørtesvin. Vi gikk igjenom området og støkket først 2 stk hvor en ene ble tatt, den la seg etter et kort stykke. Vi beveget oss videre og fikk øye på far, mor og 2 unger som var på vei foran oss. Vi snek nærmere og venter på at de skulle krysse der vi satt. Da hanen gjorde deg fulge jeg han igjennom kikkergsikteg til en åpning til skuddeg kunne løsnes og dyret løp bare en kort strekning før det la seg. Vi gikk tilbake til bilen og jenget dyrene. Derettef kjørte vi mot farmen. På vei fikk vi igjen øye på vørtesvin så vi stoppet for å stile innpå. Etter en kort strekning kom vi innpå og fikk skutt den enee. Den andre viste seg bare glimtvis innemellom buskene. Så til slutt gikk vi for å finne den jeg skøt. Vi fant lyst blod og en liten lunge bit på skuddstedet. Blodsporet var tydeledig og det var meget lett å følge, den må ha mistet minst 3dl blod utvendig de ca 200m vi fulgte etter. Vi fant den til slutt med hodet ned mot hullet og tre sår leier rett ovenfor. Vi lastet den på bilen og kjørte igjen mot campen.

 

normal_warthog.jpg

 

På vei så vi springbucken med et horn som vi hadde sett med en impala flokk i samme området. Nå var den alene så vi stoppet for å snike innpå. Vi kom inn på ca 200m men begge glemte å tenke på vinden så skuddet satt alt for langt bak. Etter en kort strekning stoppet dyret igjen og nytt skudd ble sent. Denne gangen nøyaktig rett plass og dyret datt om død. Vi kjørte tilbake til campen lastet av og spiste lunsj.

 

normal_Springbok.jpg

 

Etter lunsj skulle vi igjen prøve oss på gnu, vi ble sluppet av og begynte å bevege oss mot 2 som sto på sletten. Snart oppdaget vi flere og jeg fikk beskjed om hvilken jeg skulle skyte. Ente opp med å trekke av når riflen svingte litt til høyre og dermed ble skuddet sittende for langt bakk. Fikk besjed om å holde høyt og til venstre på neste. Men det ble trolig bom på det lange holdet. Dyret gikk med resten avewwflokken ut av synsfeltet. Vi prøvde gjentatte ganger å ringe føreren uten hell. Da det var tomt for dyr i synsfeltet og føreren ikke svarte bestemte phen at vi skulle rolig bevege oss etter dyret. Etter flere hundre meter så vi flokken igjen med to dyr som sto i utkanten. Etter mye glassing var phen sikker på dyret og da det var for åpent til å komme nærmere. Fikk jeg beskjed om å holde godt over ryggen da holdet var ca 400m og skuddet gikk. Det traff lite gran for lavt, men tok ut foten slik at dyret nå løp saktere og var tydelig skadd. Dyret løp vekk og vi fugte etter. Etter litt snudde det og kom løpene mot oss på ca 200m. Holdt på brystet og sente skuddet, intet reaksjon og dyret løp et stykke til før det svingte av. Jeg ladet opp igjen, reiste meg og sendte et skudd stående med god sving. Men igjen var det ingen reaksjon. Dyret stoppet igjen og nytt skudd denne gangen traff det litt høyt og dyret begynnte å gjøre tegn til å ville legge seg. Det gjorde det kort tid etter og vi beveget oss mot det. Da vi kom frem var det fortsatt i livet så det fikk et nakke skudd. Dessveere fikk jeg erfare at nakkevirvlene på en gnu ligger lavere en på norsk hjort så dyret var fortsatt i live. Etter litt ble det til at det fikk et skudd mellom øynene og det var endelig over.

 

Dag 3: sol og hittil minst vind.

 

Siden det minket på ammo var prioriteten gnu i dag. Vi kjørte til et nytt område på andre siden av elven vi jaktet tidligere. Da vi så to gnuer stoppet vi og gikk ut av bilen for å prøve å komme innpå. Da vi kom frem til siste observasjonsstedet var de gått videre. Men frikki så 2 springbok og ville jeg skulle ta de. Satt opp 3 foten til den første. Men da det var stenete og jeg måtte justere masse var den gått for langt til siden. Fikk beskjed om at jeg kunne ta hunnen og. Så jeg tok den og så den gå ned. Da bukken fortsatt sto der fikk jeg besked igjen om å ta den. Flyttet stokken og skuddet gikk. Dyret var truffet i hjertet og la seg nesten momentant. Vi gikk videre til en liten forhøyning og kunne se at gnu flokken sto midt ute på en stor åpen slette. Bilen ble tilkalt og vi gikk tilbake for å hente dyrene. Vi avtalte etterpå at vi skulle gå tilbake til samme sted mens de skulle kjøre rundt og forhåpentligvis drive dyrene mot oss. Selvfølgelig løp de stikk motsatt vei. Men det dukket tilfeldigvis opp noen springbuck og jeg fikk grønt lys for hannen. Skuddet gikk, dyret falt, sparket noen ganger og lå stille. Var meget lettet at dyrene gikk ned på første skuddet da hittil hadde mange tatt 3 skudd for å drepe. Vi kjørte et stykke videre og stoppet for å gå mot et område føreren hadde sett en flokk på rundt 10 dyr stå. Etter å ha gått i 5-10min får vi øye på de første dyrene. Snart etter ser vi hele flokken og de er ikke umulig langt unna. Vi sniker oss bøyd ned bort til en høyde kant med noen stiener ig en busk. Frikki måler avstanden til 266m og legger capsen på steinen. Jeg kommer frem, gjør klart og finner rett dyr. Men siden de svarte løper mye rundt tar det litt tid før det står i ro. Men til slutt går skuddet og skuddet sitter, men da dyret fortsetter å løpe rundt med de andre får det et til når sjangsen byr seg. Dyret går ned og får beskjed om det neste jeg kan ta, finner det, klemer avtrekket og dyret går ned. Et tredje dyr står fint til og frikki spør om jeg vil ta siste. Svarer nei da det er 2,5dag igjen og ikke mange dyr igjen. Etter litt reiser vi oss og nesten hele flokken står fint til på skuddhold. Slik står de lenge selv etter vi begynner å gå mot de nedlagte dyrene. Merkelig gitt dagene før han det hvert meget vanskelig å komme innpå og få en skudd sjangse. Nå når vi skal spare siste til senere stiller alle villig opp.

 

normal_svart_gnu.jpg

 

Siden vi bare hadde fem dyr igjen etter lunsj, ble vi enig om å slappe av så tok vi en tur å så på området i åsene hvor blant annet sebra holdt til.

Her så vi masse waterbok, mountain reedbok, gemsbok, noen sebra og div annet. Som 2 neshorn som løp etter bilen i 5-6min.

Etterfulgt av en lokke økt etter en stor sjakal frekki hadde sett under jakten på mountain reedbok dag en. Det eneste som dukket opp var en artwolf som ikke skal skytes. Så vi vente nesen hjem igjen.

 

Dag 4: kald morning men med sol og skyfri himmel.

 

Vi spiser frokost og kjører tilbake til samme områder jeg skøt de to gnuene dagen før. For å skyte den siste. På vei ser vi mye gemsebok og steenbok, men intet tegn til gnu. Vi kjlrer et stykke videre før vi tar bena fatt. Etter 10 min begynner vi å se en flokk ute på plainsen. Siden det ikke er mulig å komme innpå, skifter vi retning og fortsetter. Da vi kommer nærmere en kant ser vi at det er en flokk mye nærmere. Vi kommer oss lavt ned og beveger oss så nærmt som mulig. Frekki ser lenge på dyrene og måler de nærmeste jeg kan skyte til 335m. Jeg kryper frem til anthillen legger capsen ned med riflen oppå og finner en god, stødig stilling. Oppdager at det er gress imellom så ber frekki legge avstandsmåleren under capsen. Det funker og jeg legger siktet 5cm over ryggen slik jeg får beskjed om og presser avtrekket rolig inn. Skuddet går og jeg får beskjeden "you got him" som vanlig. Ser ikke noe tegn på at dyret er truffet og hele flokken tar ut. Vi følger med til de er ute av synet uten tegn til fall. Da dyrene var ute av syne en stund før de endret retning og forsvant. Gikk vi litt tilbake for å sikre oss at det ikke lå nede. Det gjorde det ikke så vi ble hentet av bilen og kjørte etter for å finne dyret og evt hvor skuddet hadde gått. Vi måtte kjøre mye rundt og frem og tilbake. Flokken løp inn i en annen flokk så nå var det plutselig dobbelt så mange å følge med. Og så var det standig kjøring for å komme nærmt nok til å se skikkelig. Dette pågikk i hvertfall i en time mens flokken gikk opp og ned i antall. Til slutt fikk vi separert 4 dyr fra alle de andre hvorav deg skadde var et. Etter litt mer kjøring klarte vi å isolere dyret og litt etter fikk jeg komt innpå og løsnet et skudd. Dyret løp videre med oss i hæelene. Etter en kjøretur på 5-10min kom vi endelkg inn på skudd hold igjen og jeg fikk en flott brezsode på ca 100m. Dyret gikk ned i smellen og sparket noen ganger før det døde. Vi tok bilder og lastet det i bilden så kjørte vi tilbake og tok kaffe og lunsj. Etter lunsj kjørte vi til elven på utkanten av gården hvor vi ikke hadde hvert hittil på jakt etter de siste 3 svinene. Vi gikk langs elven og kom først på en gammel sugge som jeg fikk besked om å ta. Veien videre kom vi på en boar, sugge og 2 unger. Etter skuddet løp den ut av synet, vi gikk etter og fant den dø i en busk ca10m fra skudd stedet. Mens ci observerte de kom det to hanner fra venstre som gikk inn i flokken til de andre. Etter mye observasjon fikk jeg beskjed om å skyge den store hannen som mangler en tann på ene siden. Skuddet gikk og dyret falt, fikk beskjed om at jeg kunne ta den andre hannen hvis jeg ville. Fulgte den i siktet men deg var busk eller gress i veien hver gang den stoppet opp. Da den var gått ut av hold beveget vi oss frem. Svinet lå og sparket så jeg fikk beskjed om å plante en kule mellom øynene på den. Oppdrag utført og vi gikk videre for å prøve å finne en til. Vi så 2 impala med brukket horn og etter et stykke besluttet jeg å vente til siste dagen med å skyte siste svinet. Da ville jeg ha et dyr før, og et dyr etter lunsj. Så vi gikk tilbake og hentet bilen, plukket opp dyrene og tok bilder før vi kjørte tilbake til campen for dagen. Frikke fylte 38år og de lagde til en briday hvor vi grillet lam og springbok med ost.

 

Dag 5 sol og kald vind

 

Da vi bare hadde en springbok og et svin igjen avtalte vi litt senere frokost og start på dagen.

Først skulle vi ta springboken og vi kjørte til et område med litt åser og begynte å bevege oss til fots. Vi så et par som ikke var egnet til culling på vei opp i terrenget så vi gikk videre. Et par impala og moutain reedbuck senere så vi en liten flokk med springi. Vi snek oss nærmere men dyrene beitet vekk fra oss og videre ut på de åpne slettene. Så vi avbrøt og gikk videre. Fra en åskam så vi noen gamle hunner som beitet bortenfor. Jeg fikk beskjed om å ta den til høyre og fikk riflen i anlegg med støtte på haugen. Avstanden ble målt til 168m og skuddet traff lite gran for langt bak på den brune stripen. Fikk beskjed av frikkie om ikke å skyte igjen. Holdt dyret i siktet og det la seg ikke, sto bare der. Så etter en stund fikk jeg beskjed om at jeg kunne skyte det i hodet. Siktet bak året og skuddet traff midt i halsen, dyret gikk rett ned og lå stille. De andre skjønte ikke hva som skjedde og ble stående til de så oss komme. Vi tok noen bilder, la dyret i skyggen og gikk for å hente bilen. Etter lasting og levering av dyret på gården tok vi en utvidet lunsj. Så kjørte vi ned til elven og busk området vi jaktet svin dagen før. Rett før der vi parkerte løp det ut 3 svin. Men jo mer vi gikk jo ferrre svin så vi, impalaene med brukket horn var der men ikke mye annet. Vi gikk over et godt område uten et tegn til de. Vi hadde snudd og hadde kun et par hundre meter igjen å jakte da vi så en grå flekk og hørte en lyd bak en busk. Frikke satt opp 3 foten og jeg fikk beskjed om å skyte den i hodet. Grisen sto lenge å styrte bak busken til den kom ut og snudde seg å så på meg. Da gikk skuddet og på 10m blir det ikke mye bom. Dyret gikk ned og ble liggende å riste en liten stund. Så var offisielt det siste skuddet løsnet og jakten over.

Fem dager er ikke mye, men du verden hvor mye man får sett og gjort.

 

Siste dagen ble det bare pakking og frokost før vi kjørte den ca 4t lange veien til kimberly. Selv da hadde jeg +3t til flyet gikk og innsjekk og sikkerhetskontrollen åpnet ikke før under en time til avgang. Da jeg kom til joburg trodde jeg at alt var under kontroll og var det samme som inn i landet. Men nei måtte hente våpen hos et annet våpenkontor ved landing. Terminal a, internasjonal gjalt ikke for de som reiste med saa. Så jeg måtte tilbake til der jeg sjekket inn for innland i term b. Så skulle jeg gå til samme våpenkontor som sist, men der fikk jeg beskjed om at det gjalt kun innland. Så jeg måtte gå videre å finne det andre for internasjonale reiser. Fant det til slutt og kom meg igjennom sikkerhet og passkontroll. På flyet fra joburg til munich må jeg si at saa trolig hadde månedens ansatt jobbene i min seksjon. Vann kom før man spurte, spurte man etter en scotch fikk man 2 med oppfølgning om det skulle være litt vin til maten og kanskje en brus til senere. Kunne jo bare svare ja takk til alle de fornuftige forslagene.

 

Buyadonkey.

 

Safarimangement

Wintershoek

Qaggenfontain gård,

Northern cape, karoo.

 

Blaser r93 proff i 6,5x55 med zv 3-12x56, hillman kinnstøtte og s&l hardcore demper.

Remington core lockt, ga gjennomskytting på alt unntatt gris og gnu.

Swedteam Dakota jakke, tynn fleece genser og tynn jaktbukse.

Viking deerhunter støvler med tynne ullsokker.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Takk for reisebrevet. Og gratulerer med flotte trofeer. Det er alltid spennende å lese. Jaktet selv på Wintershoek sist august.

Regner med at du var fornøyd med vilttettheten...Du fikk i hvert fall skutt mange!

De fleste ønsker seg ganske raskt nedover igjen, så du er vel snart i gang med planleggingen... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Alltid fascinerande å lesa jaktberetningar :smile: Får reiselyst til tusen..Har hatt to turar til SA på rein trofejakt før,men prøvde Namibia i fjor med culling av springbukk,kudu,oryx,eland,hartebeest og gnu.Skal ha meg ein tur til våren igjen var planen,so forslag mottas med glede.Kan gjerne vera SA.Men fortrinnsvis non trophy då eg har e vel fullt stue og kjellar med trofe :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Ja tenker på det.

 

Ble fasinert av de svarte gnuene og de var de jeg likte best å jakte.

Så prøver å få tilbud fra folk om en culling tur med kun de.

 

Tips mottas gjerne.

 

Ikke akkurat culling du har drevt med :wink:

 

Culling er avskytting av hunndyr og kalver for å holde bestanden nede, hvilket er nødvendig noen ganger, men direkte misvisende som begrep på hva du har jaktet i NC.

 

Hvis noen kaller dette culling har de ikke forstått forvaltningsansvaret sitt! Skal viltet i Afrika, og verden forøverig, ha verdi må det være knyttet opp mot økonomisk verdi. (Si gjerne dessverre , men sånn er det.)

 

Har viltet en økonomisk verdi vil det bli forvaltet deretter.

 

Se blant annet på Kenya, her blei viltet fredet på 70 tallet, og er vel et av de få landene i Afrika hvor viltbestandene minsker.

Hvorfor? Farmere og kvegbønder er i konstant konflikt med viltet og tar livet av problemdyrene ++ umiddelbart. Hadde derimot disse dyrene hatt en betydelig økonomisk verdi for disse menneskene hadde selvfølgelig ikke dette skjedd. Da hadde de forvaltet viltet på en helt annen måte, og kanskje til og med rettet seg inn mot jakt turisme i stedet!

 

Hvilket igjen hadde betyd en økning av viltstammene i Kenya i stedet for en nedgang.

 

Enkel matematikk.

 

Satser du på outfittere som driver culling på trofeedyr, er du med på en meget kortsiktig forvaltning av det Afrikanske viltet. Satser du derimot på de som driver en sikkelig forvaltning, og selger trofeejakt, vil du ha grunn til å slå deg selv på brystet å si, jeg har vært med på å bevare, og vidreføre, jakta og viltet i Afrika for de kommende generasjoner. Jeg bidro øknomisk til en forvaltning jeg er stolt av.

 

Enkelt og greit!

 

Valget er ditt!

 

Nils-Ole

Link to comment
Share on other sites

Stubberud.

 

Du vet sikkert mer om jakt, africa og forvaltning enn meg. De dyrene jeg skøt var gamle hunndyr, hanndyr som var gamle og nedslitte tenner/horn eller som hadde knukket horn eller annen feil. Disse dyrene har gjort jobben med å reprodusere seg og eller vil ikke kunne bli trofe dyr. Dermed skytes de for en pris og i tillegg blir kjøttet solgt eller brukes på gården. Alternativet er at de dør såkalt naturlig og gir hverken penger eller kjøtt.

 

Lokalt på denne og sikkert andre gårder store eller små så er det bare en vis plass og beite til et vis antall dyr. Dermed må bestanden holdes ved like. Og hvis de vil ha mer av en art vil de oftest redusere en annen. Til slutt vil jeg si at etter det jeg har lest er det meste av jakt i afrika fortsatt kjøttjakt akkurat som i norge. Kall det hva du vil men har sett og opplevd dårligere forvaltning i norge enn på gårdene der.

Link to comment
Share on other sites

Tja culling innbefatter vel som regel unge dyr med "dårlige" gener, gamle hunndyr, edre dyr med brukne horn osv. I grunnen alle dyr som ikke er trofedyr eller viktige produksjonsdyr. Så kan vi diskutere hva et trofedyr er, men for de aller fleste og særlig amerikanere er det eldre hanndyr med store horn. Personlig syns jeg nedslitte horn som viser et gammelt dyr er det beste trofeet. Men jeg er redd de fleste trofejegere lar et slikt dyr gå og heller vil ha et yngre dyr som er på topp. Men det er klart at som regel innbefatter culling overskudds ungdyr og hunndyr.

Link to comment
Share on other sites

hanndyr som var gamle og nedslitte tenner/horn eller som hadde knukket horn eller annen feil. Disse dyrene har gjort jobben med å reprodusere seg

 

Samsvarer godt med Rowland Wards Definisjon på et trofeedyr det :wink:

 

"It was not and is not there to establish records in the sense of biggest or best, nor to glorify the hunter. It celebrates the animal and it does not matter whether the animal’s horns, tusks or teeth were picked up in the veld from one that had died of natural causes, was killed by a predator or was shot by a hunter. By establishing the benchmark for what constitutes a trophy (particularly where the standards are high), The Book makes a most valuable contribution to ensure that trophy hunters concentrate on those big, old, lone males which have long since passed on their genes to younger generations"

 

Kjøttet skal selvsagt ivaretas enten det gjelder culling eller trofeejakt. Der er vi helt på linje TH1.

 

Kun begrept culling jeg er ute etter. Brukes feil etter min mening :D

 

Nils-Ole

Link to comment
Share on other sites

Hvis ikke jeg husker helt feil så er det 2 typer slik jakt. Culling og Management jakt. Muligens dette går under management. En av disse har også en periode av året det må utføres, denn andre kan gjøres hele året. Husker selvfølgelig ikke hvilken er hvem og fant heller ikke siden jeg leste dette på.

 

I Namibia så skal man egentlig ikke skyte mer enn 2 dyr av hver art ved all slags jakt der nede. Mange opererer i en gråsone etter det jeg har forstått med shoot and sell permits for å gå rundt dette. Selv om jeg tipper man kommer unna dette ganske enkelt.

 

http://www.africahunting.com/hunting-af ... mibia.html

Link to comment
Share on other sites

"Så prøver å få tilbud fra folk om en culling tur med kun de."

 

Culling - er egentlig et "virvar-ord" :?

 

Sist jeg var der nede - skulle jeg "ta ut" de som hadde genetiske feil.

 

Og det var ikke enkelt.

 

Men med god kikkert - og et presist håndvåpen (TC Contender i 30-30 Win) - skjøt jeg ca. 10 impala pr. dag.

 

Og da hadde jeg sortert :wink:

 

Flere av de - var meget gode trofèer - men hadde "noen feil".

 

Når det er sagt:

 

Å tro at man kan få like gode betingelser - for å skyte noe outfitterene ikke tjener penger på - er litt naivt.

Får man skyte fritt med B W - til REMA-priser - sier man jo ikke nei :P

Link to comment
Share on other sites

De stedene jeg jakter i rsa er Culling kun hunndyr og foregår kun fra mars til august da de ikke vil skyte høydrektige dyr........ :wink: setter mer pris på en gammel nedslitt trofe enn ett ungt umodent dyr..... :wink: og dyr med rare underlige forma trofeer er meget populære blandt tyskere og meg....

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...