Jump to content

Zink i Blyet


jarex

Recommended Posts

Noen som vet en grei måte og se om det er kommet zink i blyet evt i gryta\barrene?

 

Holder nemelig på og smelte hjulvekter til barrer, men bruker termometer og bare tok 5-6kg med hjulvekter oppi gryta og passa på att tempen ikke gikk over 600-700F

 

Blyet smelta ved ca 500F

Link to comment
Share on other sites

Har du ikkje vore over 700F så har du nok ikkje Zn i legeringa di, med mindre hjulvektene dine var legert med det frå før.

Å sjå at bly i barreform inneheld Zn er vanskeleg, du kan alltids gjere ein syretest med saltsyre, men ein ser forureininga lett i ein smelt. Litt Zn og ein får overflatespenningar i blyet, som kan sjåast ved at blyet raskt får ei matt overflate som minnar om snerk, sjølv etter skikkelig fluksing. Mykje Zn og du får ein grautaktig substans på toppen av smelten din, somme samanliknar den med havregraut. Ein kan óg få rare fargar på smelten, som kan samanliknast med ein smelt av reint bly.

Litt Zn er som regel ikkje noko å bekymre seg for. Fluks godt, gjerne på litt lågare temperatur enn normalt slik at så mykje sink som mogleg samlar seg på toppen av smelten, og fjern det. Så kan du evt. støype på litt høgare temperatur enn normalt, gjerne 750F eller høgare, og kulene blir fullt brukbare. Ha god temperatur på blokka óg.

Link to comment
Share on other sites

Syretest høyrest greitt ut samanlikna med å smelta og herja og finna det ut på den harde måten. Mykje arbeid for lite viss det er mykje sink. No har eg ikkje saltsyra i hus, men har alltids litt fosforsyra 85%, friske saker det og. Vil det funka? Korleis gjer eg det?

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar Humbo

 

Gjorde en test etter jeg var ferdig med og smelte alt sammen, var litt bly igjen i gryta og kasta oppi en Zink vekt, tok en stund før den smelta men var VELDIG lett og se forskjell ble helt blått og så grønt på toppen og havregrøt :P

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...