Jump to content

Ettersøk


fetos

Recommended Posts

Hei! Er ny på forumet men he følgt med og lært mykje nytt her leeeenge, forbanna fin plass med monge råd og tips.

 

Men no he det sej sånn at ej vil trene opp hundane mine til ettersøk og lure derfor på følgande :

 

1. Ka slags blod er lov? he hørt litt rundt og fått høre at det skal være vilt blod (?) noke som virka egentlig ganske logisk for min del

2. Når man he komt litt i gang og hunden bynde å få dreisen på det, korleis vil det da bli å sleppe den i skauen på tur? vil den stikke av på det første sporet den kjem over?

 

 

Begge hundane er flatcoats, tisper på 1,5 og 3 år. Den eldste he vi trent litt på spor med NRH og kom ganske bra i gang so ho kan å gå spor sånn passe. Ho er som en flat generelt, mykje energi og litt i overkant med stress!

Den yngste er super rolig og veldig kontakt søkandes. Hinna sitt første møte med hjort var ei kolle og kalv på ca 50 metershold, reaksjonen var og sette sej ned og glane på dei

 

Det va det ej lurte på til no og litt om hundane, håpa på svar!

Link to comment
Share on other sites

ok, takk for svar! Ej går me hundane i skauen uten band nesten heile året, her ekje saud i området so det går fint. Veit at det ikkje er lov men ej føle mej so trygg på hundane at den risikoen er ej villig til og ta, en ting ej ivertfall meinar er at man aldri blir trygg på hunden om den altid går med band! Hadde heilt sikkert tenkt litt annaleis om hundane stakk av, men dei helde sej max 50 meter ifra mej heile turen

Link to comment
Share on other sites

Vanlig storfeblod som du enten får tak i på slakteri eller som matblod fra butikken er det som er vanligst å bruke til sportrening. Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke viltblod om du har det tilgjengelig. Men på prøver er det kun storfeblod som brukes.

 

Å slippe hunden - jeg tolker det som å ha hunden løs når du går tur og det ikke er båndtvang? Om bikkja di stikker etter en hjort har mer med jaktlyst å gjøre enn sportrening - en flat er vel ikke utpreget i den forstand at den vil stikke etter storvilt? Derimot en drever, dachs, petit osv - de har jageinstinktene dypere i seg og vil lett forsvinne etter dyret.

 

Selv om du har kontroll på hunden så tenk på at vi går yngletid i møte på både fugl og dyr. Så hunden din kan gjøre stor skade sjølv om han er like i nærheten av deg.

Link to comment
Share on other sites

ja ej føle mej so trygg på hunden/hundane mine, klart alle vil sei det samme heilt til noke skal skje men ingenting he skjedd til den dag i dag og vi he hatt nærkontakt med dyr fleire gonga.. Den dagen noke eventuelt skulle skje vil ej sjølsagt ta konsekvensane av det, men ej lika å kunne bevege mej fritt i naturen og det trur ej hundane mine også gjer.

Link to comment
Share on other sites

Ok, da skal ej ordne mej litt blod og komme mej i gang med treninga.

 

Da tolka du rett, flaten he vell ikkje akkurat den største jaktlysta men den ligge der. He aldri opplevd at dei he stukke etter dyr men ser at den eldste vil, den fe berre ikkje lov.

 

Føle det blei litt mykje forsvaring her og innser at ej kansje virka som en arrogant idiot, er fult klar over at tida vi går inn i no er dyra veldig sårbare og nye kjem til. Det er ikkje sånn at ej går med hundane lause på fjellet når rype kyllingane ikkje kan flyge eller i skauen når hjorten er svak etter en lang vinter.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde personlig ALDRI trent frem ett individ som ettersøkshund om den ikke hadde vist såpass interesse for viltet at den ikke hadde dratt etter om den fikk mulighet i løs tilstand! Muligens om hunden hadde vist ekstremt bra sporingsegenskaper og at jeg allerede hadde sitti med en viltskarp ettersøkshund i tillegg!

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg lagt mange godkjennings spor i min kariere.

Det å ha viltskarphet på en hund er langtfra ønskeligt på en ettersøks ekvipasje. Like lite som det er et ønske å ha en hund som drar ut etter tilfeldigt vilt. Erfaringen sier og at hunder som har høy vilt innteresse fort drar av sporet, dersom der er vilt som har krysset det sporet en følger.

En ettersøkshund skal løse oppgaven med å finne et spor og bringe deg frem til det dyret som har satt sporet ( primært skadet vilt) Og i denne sammnheng har jeg sett en rekke Flathcoatet retrivere. Som har vært meget dyktige ettersøks hunder.

Så lykke til med jobben. Du kan utmerket få topp resultater med de to hundene.

Link to comment
Share on other sites

Skal uansett bynde å trene med begge, den yngste hunden er den med minst interesse for spor/vilt. Kansje den vil egne sej best?

 

å gå tur med hundane lause er noke ej verdsette høgt, derfor var ej usikker på om å bynde med sportrening kansje ville trigge dei til å følge spor når vi kun gjekk tur og deretter forsvinne etter dyret? Eller vil hunden lære sej at langlina og sporselen betyr sporing og kun halsband betyr tur?

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg lagt mange godkjennings spor i min kariere.

Det å ha viltskarphet på en hund er langtfra ønskeligt på en ettersøks ekvipasje. Like lite som det er et ønske å ha en hund som drar ut etter tilfeldigt vilt. Erfaringen sier og at hunder som har høy vilt innteresse fort drar av sporet, dersom der er vilt som har krysset det sporet en følger.

En ettersøkshund skal løse oppgaven med å finne et spor og bringe deg frem til det dyret som har satt sporet ( primært skadet vilt)

 

Tyske statlig ansatte ettersøksjegere går i snitt over 200 ettersøk i året etter villsvin og hjort (ikke iberegnet rådyr) tar altså feil når de uten untak benytter viltskarpe ettersøkshunder? :roll: Der tror jeg du er litt vel langt ute på jordet :winke1:

 

Tror ikke det er mange som har opplevd å spore med en viltskarp hund i line på ett skadet dyr der hunden går over på spor etter uskadede dyr. Lukten på skadede dyr er helt forskjellig og "trigger" en hund adskillig mer enn ett vanlig ferskspor!

 

Hva gjør man med en ren sporhund om man f.eks går ett ettersøk på ett dyr med avskutt framben eller skudd med f.eks hagle som sitter i bakparten på dyret ? Ofte kan slike dyr kunne gå i flere dager om man sporer på disse i line.

Har man da en viltskarp hund som man kan slippe og som da enten stiller dyret (stor hjort/elg) eller på mindre dyr drar ned dyret og avliver det! Hva er feilen med det?

Jeg trodde at meningen med ett ettersøk var å finne skadet vilt og avlive det raskest mulig slik at dyret slipper å lide.

Jeg synes det er direkte forkastelig å gå mange timer etter ett skadet dyr pga at man ikke sitter med en ettersøkshund som i utgangspunktet ikke er egnet til annet enn å finne døde dyr. Om man ikke finner ett dødt dyr så er det kun lommeboka i form av tap av kjøttverdien og hundeførers sårede stolthet det går ut over!

 

Det er forøvrig ikke bare i tyskland det benyttes skarpe ettersøkshunder. I Danmark og Sverige brukes de mer og mer og dobbelekvipasjer benyttes ofte! Hunder som bare kan spore i line kalles dödviltshundar blandt mange svenske ettersøksjegere! Lurer på hvorfor?

 

Jeg skal forøvrig ikke påstå at en flat ikke kan bli en meget komplett ettersøkshund!

Er jo nok av yrkesjegere som benytter seg av jaktlabradorer som gjør jobben skikkelig.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

EJ.

Bruk av den type hunder og ettersøk som praktiseres i Tyskland er ikke det denne tråden dreier seg om.

I Norge trener vi hundene til å spore opp skadet vilt og så avlive det.

I Tyskland og andre land for den del har de andre prinsipper.

Flatten er en utmerket start, for å lage en god ettersøks hund.

Link to comment
Share on other sites

Alle svar er vell gode svar? :smile: Kas rasa går for og vere viltskarpe da? elghund? en dachs er vell viltskarp men klare den og stoppe et storvilt?

 

Den eldste flatten min viser tegn til kansje å vere skarp, den vil etter et dyr om den ser det.. om den vil forfølge det å eventuelt stoppe det veit ej ikkje da den aldri he komt so longt.

 

tilbake til det dinne tråden handlar om da : når ej kjem i gang med sporinga og hundane mestrar det bedre enn den "normale" hund, vil ditte påvirke dei til å ville spore alle spor dei kjem over når vi går tur? Ej spør for ej veit ikkje..

grunnen til at ej spør er at ej er usikker på om ej vil ha en hund som ej ikkje kan stole på når vi går tur.

Korleis er det når dokke er ute i skauen? Går dokke med dei i band året rundt?

Link to comment
Share on other sites

Litt meir OT: Korleis avliva ein hjort med skade i framfot med hund i band?

Vel... skyte?

 

Men nå kupper vi tråden og det er vel ikke dette trådstarter ville ha svar på. Foreslår heller at det opprettes ny tråd der dette kan diskuteres.

 

...vil ditte påvirke dei til å ville spore alle spor dei kjem over når vi går tur? Ej spør for ej veit ikkje..

grunnen til at ej spør er at ej er usikker på om ej vil ha en hund som ej ikkje kan stole på når vi går tur.

Korleis er det når dokke er ute i skauen? Går dokke med dei i band året rundt?

Du kan nok ta det ganske med ro - det er forskjell på tur og jobb. Min hund har gått mye spor og brukes også aktivt som ettersøkshund samtidig som han er en vanlig familiehund.

Når jeg går tur og han er løs (ikke i båndtvangtida) så holder han seg i nærheten av meg og bryr seg ikke om å forfølge andre spor. Det er en egenskap jeg setter stor pris på - det var en av egenskapene jeg var ute etter den gang jeg valgte valp.

Link to comment
Share on other sites

Jeg trente min første borderterrier i ett års tid som redningshund. Hun ble derfor spornøye, menneskefokusert og svært avslappet til vilt. Så begynte jeg med blodspor. Og til min glede så sporet hun blod og ikke sporleggerens sko, og holdt seg til sporet og lot seg ikke forvirre alt for mye av kryssende spor. Så skulle vi gå fersksporprøve etterhvert. Jeg hadde gått en del turer etter hjortevilt i mellomtiden og hun var lett å lese. Fersksporprøve var en lett match, jeg visste jo hun var interessert. Problemet jeg har med hund nr to er viltinteressen. Hun er plutselig veldig opptatt av alle kryssende spor. I fjor gikk hun gode spor helt til hun insisterte på å gå etter dyr som oppholdt seg i nærheten av oss. Å få henne inn på sporet igjen på siste prøva vi gikk var nytteløst, hun skulle en annen vei. Det er positivt for motivasjon og arbeidslyst men ikke så moro for å få en førstepremie på prøve. Det har en del med rutine og trening å gjøre så vi skal fortsette å jobbe. det er litt annerledes å gå et reelt ettersøk. Viltet og sporet lukter mer og er mer interessant da. To av mine valper gikk kontrollerte reelle ettersøk i fjor med stort hell uten lang erfaring.

 

Hund nr en er fortsatt super å ha løs, hun dilter etter meg og er ikke så opptatt av å stikke på spor. Det er Pga rutine og ikke manglende interesse for Viltet. Har hun line på så er hun på jobb og enormt ivrig. Rutinen sitter ikke like godt hos nr to og tre... Og jeg merker at iveren for vilt øker med bruk av skank i enden og enda mer på tur-sporing av vilt. Det kan lønne seg å ikke pushe alt for mye viltinteresse hvis man vil ha en spornøye hund men så er ikke konkurranse og reelle ettersøk helt det samme.

Et annet råd er å ha egen sele og line til sporarbeid og litt fast rutine rundt sporstart så hundene etterhvert kjenner igjen oppgaven. Det er innmari moro å se hund i arbeid, og dette er både koselig og nyttig, spennende og krevende. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Helt klart at det er en fordel å ha ett eget sporhalsbånd eller sele frem til hunden begynner å få erfaring!

Etter det så har hunden null problem å skjønne hva som foregår når den kommer på en skuddplass.

Og da spiller det ingen rolle hva man har på den!

Fordelen med ett sporhalsbånd er at det kjapt kan fjernes om det skulle være behov :)

Link to comment
Share on other sites

Du snakker om en litt annen sporttening enn meg skjønner jeg, og flaten er vel ikke vanlig å slippe på viltet? Anbefaler sele, mest humant å gå med, særlig på en stor hund som jobber med lina.

En ting til å passe på er tempo. Ikke gå for fort. Rusletempo. Det er vanskelig å ikke henge seg på en ivrig hund men da kan treningen bli vanskelig og hunden kan lettere miste sporet.

Link to comment
Share on other sites

Sportreningen foregår på samme måten for å trene frem til ettersøksprøven! (Man slipper aldri en hund når man trener blodspor)

Om man senere benytter sporleggersko og trener mere realsitisk er en annen sak!

Sporhalsbånd er faktisk meget vanlig i bruke i alle land utenom Norge :)

Har brukt både sele og skikkelig sporhalsbånd og selv til vanlig sporing foretrekker jeg halsbåndet!

Det har noen fordeler som sele ikke har!

Link to comment
Share on other sites

Missforstår ikke jeg Lucy :winke1:

Men kansje trådstarter kansje har nytte av å få vite at det eksisterer sporhalsbånd og ikke bare sele!

Kjenner faktisk en meget dreven spordommer som testet sporhalsbånd på en hanne vedkommende hadde som trakk

for mye uansett hva man gjorde med bikkja.

Men den spora som på skinner når den fikk sporhalsbåndet på seg og lina hengende mellom beina!

Link to comment
Share on other sites

Lar man lina gå ned brystet på hunden og bakover mellom beina på en hund som trekker i lina så senkes hundens hode og den går saktere (litt alà grime) Man senker også hodet til hunden nærmere bakken/sporet!

Men ikke alle hunder trenger jo det :smile:

 

Jaktlykkes erfaring viser jo at det ikke spiller noen rolle hva man benytter bare hunden har erfaring med sporing!

Jobben kan de jo da uansett! :)

Link to comment
Share on other sites

Da er første sporøkta unnagjort og resultatet blei sånn eg hadde forventa. Den eldste hunden fekk et 100 m longt spor der eg hadde en vinkel i, ho gjekk seg av sporet i vinkelen men klarte og finne tilbake til det etter ei stond.

Den yngste fekk et 20 m longt spor som låg atme ei gran, ho forsto ikkje so mykje i starten og satt seg ned og såg på mej. Etter enda ei påvisning(?) av meg kom ho igang og klarte det uten store problem, kor lenge bør eg vente til neste økt? Er litt gira på å gå et lite spor med den yngste ganske snart, da eg trur ho ikkje heilt forsto poenget. Trur også ho er litt "skada" av alle godtbitsøka ho he fått, ho forstår ordet søk men det betyr jo at her skal ligge en godbit i nærheita :)

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke en erfaren hund bryr seg nevneverdig om hva den har på seg når den skal jobbe - i alle fall gjør ikke min det.

 

Min drar i bandet når vi går vanlig tur med halsband/kobbel, så jeg trodde at det ville bli tempoøkning når jeg brukte sporhalsbånd i forberedelsene til Nederlandturen. (I sporsele går han rolig som en prest).

Det var overhodet ingen forskjell; bikkja visste at han skulle jobbe og da var det kun det som betydde noe tydeligvis.

Link to comment
Share on other sites

Her er eg heilt einig med jaktlykke.

 

Har sett i litteraturen at det skal vera EIN HEILT SPESIELL SELE til spor. Dette kan muligens ha noko for seg med ein hund under opplæring. Men hundane er fantastiske etter kvart til å fanga opp mange av dei små signala me UBEVISST gjer før eit spor. Det er SUMMEN av desse signala som fortel hunden: "No skal du snart spora!"

 

For meg verkar det nærmast som om at hundane har overnaturlege evner. Men det er nok berre at dei observerer og konkluderer ut frå masse små signal som me gir.

Link to comment
Share on other sites

Ja, den eldste hunden veit at den skal spore når den får på seg selen. Blir veldig ivrig og sporar hit og dit før vi kjem fram til starten. Dei plukkar opp dei minste signal og lærar rutinene veldig fort!

 

Men en ting til eg lurar på no, veit dokke om ei nettside eg kan finne oversikt over kurs som blir holdt? Var inn på nkk og njff men fant ingenting.

Link to comment
Share on other sites

Du må nok ta direkte kontakt med enten en hundeklubb eller jegerforening - kurs blir vel holdt litt etter behov?

 

Er du på fjasboka så er det en gruppe som heter blodspor og ettersøk og der går det an å spørre. Kurs rundt om i landet blir i alle fall annonsert der.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...