Jump to content

Gammal miniatyrrifle


oysteinlarsen

Recommended Posts

I miniatyrskyting i årene før og årene etter krigen, ikke minst på 15 meter innendørs, var slike geværer vanlige. Shults & Larsen hadde noe som lignet, det fantest også en fabrikk i Estland som laget noe lignende.

Da Willy Røgeberg vant 30 skudd liggende med fullt hus i Berlin OL i 1936 var det noe lignende han brukte (uten håndstøtten i liggende)

Den håndstøtten ligner S&L, mens Estiske rifler vanligere hadde korkkule for stående skyting.

Hvis du ser etter fabrikkmerker på våpenet finner du sikkert ut hvor den er laget.

 

Slike våpen finnes det mange av. De som drev miniatyrskyting den gang nærmer seg den ultimate aldersgrensen, eller har passert den, derfor er det nå kjøpers marked for slike, vil jeg tro.

 

Verdien er meget lav, forutsatt at det ikke er et spesielt våpen med samlerverdi.

 

Våpenet har fallblokkmekanisme, ser det ut til utifra hendelen, (dvs. den forlengede avtrekkerbøylen), og snellert, noe som var vanlig i den omtale periode, før bolt-supermatchriflene kom.

Link to comment
Share on other sites

I bokverket "Norske skyttere" som kom ut på 1950-talet er det ein artikkel av Willy Røgeberg. Han beskriv dei estiske riflene som noko av det beste som var å få på 1940-talet. Det er også bilde av nokre av børsene hans, og der er det ei som er nemnd som "sveitsisk miniatyrrifle" som er den einaste fallblokkrifla hans (av dei som er avbilda).

 

Det som derimot er litt uvanleg på den børsa trådstartar spør om er at ho ser ut til å ha fallblokkmekanisme, men ikkje delt stokk. Dei fleste av fallblokkbørsene har todelt stokk som på ei hagle eller ein Sauer 202. Denne børsa har jo heil stokk som ei boltrifle.

 

Det er heller ikkje sikkert det er lett å finne eksakt modell for denne børsa. Dette er jo våpen med eit temmeleg fritt reglement for utforming, og individuelle tilpasningar både var og er vanleg.

Link to comment
Share on other sites

Fallblokkmekanismer var dominerende like før og litt etter krigen. Dette gir korte mekanismer, og de er anerkjent for sin presisjon. Brunnen til at våre dagers miniatyrkonkurranser domineres helt og utelukkende av bolt enkeltskuddsrifler er at de er lettere å lade i enkelte skytestillinger, bl.a.

Det er riktig at sveitserne hadde rifler som lignet den på bildet, og kjenner man litt til tradisjonsrike skyteformer i Bayern i Syd-Tyskland vil man nikke gjengjennende, de er glade i våpen med slikt utseeende fortsatt, da også i litt grovere kalibre enn .22. Østerrikerne har også hatt sansen for slike, har jeg sett.

 

Fallblokkmekanismer brukes også i dag, da gjerne til jaktrifler, både rimelige (Ruger no1.) og i svært dyre ekslusive rifler.

Et eksempel på et annerkjent merke sees her:

 

http://www.google.no/search?q=farquhars ... 02&bih=813" target="_blank" target="_blank

Farquharson ('farkerson') lagde mye bra, sies det.

Synes du at enkelte Farquharson rifler ligner mye på Ruger no.1? Ja det gjør det. Farquharson var først. Lenge før Ruger. Rugers mekanisme er i bunn og grunn en Farq. Og det har de anledning til, Farq patentet gikk ut for mansaldre siden.

Slenger på en godbit til: som produseres i også dag, såvidt jeg vet:

http://www.dakotaarms.com/" target="_blank

 

Fallblokkmekanismer i jaktriflekalibre har gjerne delt stokk. De mindre og slankere fallblokkmekanismene for miniatyrgevær medfører at disse kan komme med udelt stokk, da miniatyrriflestokkene også er nokså grove i dimensjonene. De fallblokkminiatyrgeværer jeg har sett og prøvd har med ett unntak hatt hel stokk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...