Tyren64 Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Etter 8 døgn er endelig lutefisken ferdig å pakket. Ble over 30 kg, så det bør rekke en stund Da gjenstår bare mandelpoteten som må kjøpes før jul...... Å god drikke selvfølgelig Her oppe i Lofoten er det bacon å grønnerter stuing som er tilbehør. Men vet det er mange skikker rundt i det langstrakte land. Hadde vært artig om DU kunne fortelle hva DERE bruker...samme hva dere bruker å drikke ved siden av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Jeg kjører ens æren ned til Sortland å kjøper lutefisken som dem lager på Nordmela hvært år. Fra Bardu og ned blir det 40 mil t/r..men det er værdt det Lutefisken skal være fast og finn..ikke som en kokt glassmagnet på fatet. Den bakes selvsakt i stekovnen med folie åver. Som tillbehør bruker jeg HJEMMELAGET potetstappe av ottar-potet,stekt bacon og søt erterstuing. Drikke?? Ikke akkevitt iallefal. Til nød en alkoholfri pils..eller bare vann. Dette er tradisjonsmat lille julaften her i huset Kanske jeg skulle prøvd litt av de andre tradisjonene fra det langstrakte land. Rødbeter? Lefse? Sennep? Sirup? Mer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Animalhunter Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Gudbrandsdalen.. Vi brukte/bruker ertestuing, bacon, mandelpoteter og hjemmebakt lefse.. Sånn ærligt sagt... Jeg kommer ikke til og spise det mer. Savnet smak, smaken sto jeg for sjølv med salt og pepper. Men det skal sies at vi kun har frysefisk fra mega.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SittingDuck Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 Nordmelafesken e meget bra ja. Men erterstuing??? Ikkje lofottradisjon DET iallefall... Nei det skal være kålrabistappe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted December 3, 2011 Author Share Posted December 3, 2011 Ertestuing er en ting som har kommet de senere år her oppe i Lofoten. Jeg husker da jeg vokste opp at vi kun hadde lutefisk, mandelpotet og løksmør. Om denne tradisjonen kom herfra eller fra Helgeland (der min mor kommer fra) skal jeg la være usakt. Ellers så prøvde jeg med Akevitt gele i fjor, .....vel, blir nok ikke noe tradisjon det nei. Akevitt gele er laget av .....man varmer opp vann, gelatin og sitronsyre. Når dette begynner å kjølne litt, heller man akevitt oppi til ønsket styrke. Så står dette kaldt til til det blir gele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haretex Posted December 3, 2011 Share Posted December 3, 2011 Drar seg mot middagstid her nå. I dag er det lutefisk på menyen. Gleder og gruer meg, maten er jo topp, men blir så mett at jeg har vondt lenge etterpå. Tilbehøret her er: Mandelpotet, erterstuing, bacon/ribbefett, sterk sennep, grov pepper. Ved siden av; juleøl og gammel oppland. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.