Jump to content

Skyte hovne hagleskudd? Papphylser.


Mauser.Mod.98

Recommended Posts

Har cirka 20 hagleskudd (papphylse) som har blitt fuktige og hovnet opp under sjøfugljakt i Sverige. De ble såpass store at det var umulig å få dem inn i hagla. Nå har det gått nesten 1 uke og merket idag at skuddene har "dratt seg sammen" til normal størrelse. Kan den være farlig å bruke disse?

Hagla er ei gammel pumpehagle, Winchester Model 12 i kaliber 16-65 fra 1937 og skuddene er av merket Sellier & Bellott.

Link to comment
Share on other sites

Om pappen har vært så våt at den har svulmet opp, så har sansynligvis kruttet også blitt fuktig. Tror ikke jeg ville brukt dem til jakt, men til 'moroskyting' så er det vel verd et forsøk. Om de klikker så vent litt med å åpne våpenet...

Klikker de første patronene, så er det lite vits i å prøve de andre.

Link to comment
Share on other sites

Om pappen har vært så våt at den har svulmet opp, så har sansynligvis kruttet også blitt fuktig.[...]

Det kan ha skjedd, og kruttet kan være helt dødt eller bare litt slappt. I såfall er det en (liten?) sjangse for at tennhette + evt gjennlevende krutt har akkurat nok futt igjen til at du hører ett lite "Putt!" og ser haglene trille ut av løpet mens mellomladningen sitter igjen ett sted inne i løpet. Oppdager du det i tide er det litt irriterende. Oppdager du det ikke, men setter en ny og frisk patron i kammeret, blir det i værste fall blomster på taket eller ett kurs i braille og i beste fall en bule på løpet og en historie om "den gangen det nesten gikk dritt".

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke de har blitt så våte at kruttet har tatt skade. Først hadde jeg skuddene i ett patronbelte rundt magen, dagen etterpå gikk de ikke an å få inn i løpet. Dro til den lokale våpenbutikken og fikk en ny pakke gratis, da tok jeg skuddene i en plastpose i lomma etter råd fra våpensmeden. Når jeg skulle bruke dem dagen etterpå igjen, så var det svulmet opp...Så det kan ikke være snakk om store mengder vann, bare pittelitt kondens. Eller kansje tilogmed temperaturforskjeller? Synes det er veldig rart at de har svulmet opp, de har jo så og si ikke hatt kontakt med vann. Og de som var i plastposen i lomma har ihvertfall ikke blitt våte gjennom direkte kontakt med vann.

Fikk også høre at de er behandlede med en slags "voks" som kan svulme opp.

 

Ganske kjedelige saker, for dette er de eneste skuddene i kaliber 16 som selges her i bygda. Må vel kansje bestille via internet.

 

Må jo være noe produksjonsfeil, skudd skal jo tåle litt fukt uten å svulme opp. Har hatt mange forskjellige papphylser før og har aldri vært borti noe lignende :?

 

Slik ser skuddene og pakken ut:

 

v1728x2-nd.png

sb17287-large.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...