Jump to content

gammelt luftgevær trur jeg???


plaske
 Share

Recommended Posts

hei har dette gammle luftgeværet etter min bestefar noen som kan fortelle meg noe om det?? finner ingen ting om det på nettet vet ikke hva det heter eller noe skikelig stilig med 8-kantet løp, bøyle over avtrekke som pumper våpenet og en egen bryter som åpner løpet for lading. har som sagt ikke greie på om det er gammelt eller bare et dårlig leketøy???

08_612095893.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har ett akkurat maken etter min bestefar. Det er glattløpet og beregnet for piler med over 6 mm, så ammunisjon er vanskelig å oppdrive, de gir heller ikke den store presisjonen men vanlige skudd.

 

I guttedagene ladet jeg det med en bommulsdott, 14 lerduehagl og en pussepropp bakerst som var tettet med stearin og brukte det til rottejakt. Effektivt ut til ca 15 meter :D

Link to comment
Share on other sites

Det er helt vanlig 6.35mm altså .25 luftgeværkuler som går i disse. Det er riktig at de er glattløpet, da de vel var tiltenkt bruk med piler på tivoli.

Det er også en slik spiral-fjør inni de, lik de som sitter i urverk.

 

Morsom sak å skyte på låveveggen med sammen med familien, men ikke særlig med kraft/rekkevidde på disse. Men de er (pleier å være) noenlunde presise ut til 10-15meter, dersom pakninger og fjær er i brukbar stand.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jeg har også en slik, pluss en del piler.

img1678tx.jpg

Problemet med å skyte med slike, er at man bør ha en myk blyplate bak blinken, slik at pilene ikke forsvinner eller setter seg dypt i treverk. har bare ca 7-10 piler.

 

Skulle gjerne hatt f.eks. runde kuler i dette kalibret, men vet ikke om noe som passer.

Link to comment
Share on other sites

Dette var saker med skikkelig nostalgi-faktor! Og minner fra over 50 år tilbake i tid kommer fram!

 

Dette skjedde den vinteren jeg fylte 12 år. I den gamle "Kirkestua" på Vik var det basar, og skytebane, med Er-Em-Ge-luftgevær, med piler (tror de ble kalt det, eller RMG, husker ikke at noen brukte navnet Will). Vi var noen kamerater som hadde laget oss "pilbørser" av panelbord, med modellflystrikk, og heimelagete trepiler, med avkappet møbelstift i spissen. Med disse skjøt vi på blink på bortimot 10 meter, "siktet" var sporet i panelbordet, "oppslaget" bedømte vi etter erfaring.

 

Vi hadde noen øre hver i lomma, til å kjøpe lodd, så vi støttet et forhåpentligvis godt formål (basaren var vel til inntekt for kinamisjonen, blindeforbundet eller det lokale helselaget). Men i stedet for tombola og "årer", prøvde vi luftgeværet! Og dette var andre greier enn tregeværene våre! Så vi ble værende ute i gangen, der det var "skytebane", og skjøt noen serier, innimellom de voksne.

 

Da de geskjefige arrangørene så dette, var det noen som spurte om det kanskje skulle settes opp en premie til "ungene". Til det svarte de "gamle skytterne" at man selvfølgelig ikke skulle premiere "ba'nleika", ungene fikk skyte på samme vilkår som de voksne.

 

Vi skjøt jo for moros skyld - men treningen vår med tregeværene, hadde faktisk gitt resultater. Flere av oss traff ganske bra, og etter ei stund fikk jeg til en serie som var bedre enn alle de voksne.

 

Men da fikk pipa en annen lyd! "Gamlekara" toget ut på kjøkkenet til "dei som hadde noko med det", og sa at det "selvfølgelig" måtte settes opp en egen premie til "ongan". Og det ble gjort.

 

Så jeg vant "barneklassen", med 29 poeng av 30 oppnåelige, og fikk min første skytterpremie, en boks hermetiske annanas. Vinneren blant "de voksne" hadde 27 poeng, og fikk en sølv kakespade!

Link to comment
Share on other sites

Det hører med til historien at det var fine 2. og 3.-premier til "de voksne", mens det bare var en "premie" til "ongan". Og de som ble nr. 2 og 3 av oss "småtassene", skjøt bedre enn de som ble nr. 2 og 3 av "skytterne"!

 

Joda, vi syntes kanskje dette var "litt rart", ja! Men etter mange år i yrkesliv, organisasjonsliv og politikk, har man nok sett mange tilsvarende personasjer, i viktigere posisjoner enn ei luftgeværskyting på en lokal basar!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...