Jump to content

Beagle Vs Drever


spetsen

Recommended Posts

He he, du ba om det! :lol:

 

Det kommer an på så mange faktorer. Har du lite eller stort terreng? Viltfattig eller godt med vilt? Liker du at losen går i mange timer, eller ønsker du kortere og flere jag i løpet av en dag?

 

I disse faktorene skiller man vel helst bassetrasene fra beagle/drever.

 

Bassetrasene (petit basset griffon vendeen, grand basset griffon vendeen, basset fauve de bretagne, basset artesien normand, basset bleu de gascogne og tildels basset hound (utvannede jaktlinjer på siste)) er mer kortjagere enn beagle og drever, og passer best i små til mellomstore terreng med brukbar viltstamme. De jager alt fra 30 minutter til 2 timer, alt ettersom hvordan man former bikkjene. Ca en times drev er det vanlige.

 

Av disse så er petiten den klart mest populære i Norge.

 

Basset legger av og kommer baksporet inn hvis viltet drar ut på langtur, dvs du slipper som regel å gå inn på nabovaldet for å plukke opp bikkja. En stor fordel, synes jeg. Jeg skal prøve å holde meg til petit her, da det er den rasen jeg kjenner.

 

Petiten kan du godt slippe om ettermiddagen etter jobb og få med bikkja hjem før det blir mørkt. Den har et kraftig losmål for størrelsen og noen syke beskrik på hare. Rasen er spornøye, og jager alt den blir preget på. Min er like glad i hare og rev som rådyr, hjort har jeg ikke prøvd han på, men han takker jo ikke nei til elg heller... :oops:

 

Av minuser kan jeg nevne at noen individer har litt ullen pels som klabber snø, og søket er som regel ikke som hos en støver. De er ikke tiltenkt en støver-rolle uansett. Det er seriøse oppdrettere som driver med petit, og de avler på jaktegenskaper framfor noe annet. Det er svært få petiter som holdes som bare kosehunder eller er rene showdogs på utstilling; dette er renavla jakthunder.

 

Gemyttet er meget bra, og de er ypperlige familiehunder som stiller få krav, bortsett fra litt trim. Du kan lese mer om bassetrasene på www.norskbassetklubb.no , og bare ta kontakt hvis du fortsatt er interessert. :)

Link to comment
Share on other sites

Uten og ha hørt noe særlig om de andre rasene ennå så høres det jo ut som basset er ett alternativ:)

Der vi jakter hare har vi veldig store terreng, men der vi jakter rådyr blir det mindre terreng med blanding av innmark og mye veger, så

det er jo en fordel at hunden ikke drar stygg langt etter losdyret om det skulle få ett utras.

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Troya; Årets Drevhund i fjor for Basset Fauve hadde jo ikke poeng nok for Ti på Topp-lista til petiten engang. eusa_whistle.gif

 

Neida skal ikke kødde, jeg sier bare lykke til med valget av rase for trådstarter, enten det blir beagle, drever eller basset, eller en saftig blanding av disse. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Er i dag dunkereier, men har tidligere hatt Beagle. Jeg har både jaktet med og dømt de fleste harehundrasene på jaktprøve.

Hvis du skal satse mest på hare hadde jeg helt klart valgt Beagle. Hvis du imidlertid satser på rådyr tror jeg petiten kan være et alternativ. Går du for 50/50 vinner Beagle :D

Link to comment
Share on other sites

Petit på harejakt er artig, men jeg er tildels enig med Dunkerante og flere; er det hare som er greia så er beagle et bra valg.

 

Du får gløtte på denne videosnutten av Ares da han var ca 1,5 år. En times los på hare før fall. Skru opp lyden! :D At han er sparsom i målet på slutten der skyldes både kruttlukta og lukta av oss. Spornøye i drevet er en petit innjagd på hare iallfall.

 

http://www.youtube.com/watch?v=k5L7GC71SX8

 

PS: Jeg er bak kamera, ikke skytter.

Link to comment
Share on other sites

det er ingen fasit på hva som er den beste rasen. En Petit kan bli like hard som en drever. Når det gjelder Beagle så har de stor hareinteresse. Men det har også mange drevere. Men Beagle har ofte det ulende forferdelige målet, så ender valget på Beagle så undersøk om foreldre og besteforeldre jager med skikkelig mål. Til hare så har de få petit bassetene eg kjenner til vært alt for løse, men skal ikke dra alle under en kam.

min mening er at skal du ha en kombihund så bør valget havne på drever. Da er sjansen størst for at du får en dugali jakthund. Det er lenger mellom en god Beagle og Petit enn for dreverrasen. De beste Beaglene og Petitene er på høyde med de beste dreverene.

En hund blir som eieren. Er du jaktidiot så er sjansen stor for at hunden blir hard. Som familiehund er nok alle tre rasene uproblematiske å ha inne.

Hvis du vil ha størst sjanse til å få en los som fryser ned over ryggen bør du velge drever. De siste 10 år på småhund NM viser uten tvil hvem som er den beste av Drever og Beagle iallefall, selv om noen skrev at Beagle har bedre statistikk.

Link to comment
Share on other sites

Lykke til som beagleeier, Du har mye å glede deg til. Og husk: jaktlinjer :wink:

Regner med ranger tenker på Silver creek- der er nok alle bortlovet. Men ta kontakt med han, han vet det meste om beagle :D Han ivrer veldig for det jaktmessige og har stått for noen spennende finskimporter i det siste :)

Link: http://www.silvercreek-beagles.com/ Også er det en god del kull via avlsrådet

og valpeformidler Janne sandbakken. Link: http://www.avlsraadet-beagle.com/valpekull.html

Og som det sies over her så har Elgberget, kullskogen med flere fine kull nå, du finner de på avlsrådet sine sider. I lofoten er det også et bra kull nå http://www.macskofs.com/11833464

Igjen, lykke til og kos deg i skogen :D

Link to comment
Share on other sites

6 beagler og 14 drevere siste NM. Vinneren var en drever. På 2, 3, 5 og 9 finner vi beagler :wink: Også må man slutte å dra fram det gamle målet, der er det gjort en kjempejobb i avlen de siste år :)

 

 

Jeg skreiv vel de ti siste åra ! Sikkert de 15 siste og for den saks skyld har vel drevere dominert . Når det gjelder antallet påmeldte hunder til NM så er kravene det samme for Beagles og Drevere ! Der stiller de vel likt . !!

Topphundene er meget bra uansett rase .

 

Og vet at målet til Beagles er blitt bedre , men " ulerene " er langt fra borte enda ! Og skulle en være så uheldig at en sitter og river seg i håret av forergelse når bikkja uler etter rådyra , så finnes det heller sikre valg på mål og målbruk ! :-)

Link to comment
Share on other sites

Dreveren har jo sine bakdeler den oxo.

 

Blir ikke mye effektiv jakt med en drever som jager i timesvis og over til nabo bygda.

 

Går man til Sverige så ser man at Basset også er med på notene i toppen av småhund SM.

 

Svært få Beagler av jakt linjer har det gamle målet nå.

Desverre blandes det inn i jaktlinjer show beagle noe jeg tror ikke

er bra for rasen.(styr unna)

 

Trådstarter har bestemt seg for Beagle, og da er det opp til han å finne en valp

fra jakt linjer han har tro på.

Link to comment
Share on other sites

Selv fikk jeg en tispevalp etter jaktmeriterte linjer, som nå er snart 6 mnd gammel. Er mye ute med henne, og ting tegner bra :wink: . Ingen los enda, men hu har utslag på 150-200 meter hver gang vi er ute, så tida framover blir spennende nå. Målet mitt er å prege henne på hare først. Så hvis hu slår til, så får jeg i tillegg etter mitt syn en fantastisk VAKKER jakthund :D

Link to comment
Share on other sites

Har vært i kontakt med en oppdretter nå, fikk tlf nr til de som kjøpte kull av samme kombinasjon i fjord for og høre hvordan det funket :)

De er nå 16-17 mnd og kun en av de hadde hatt noen loser som varte i 5-10 min. de andre søkte bra med hdde ikke hatt første los ennå.

Er dette lovende ?

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

For å si det rett ut: Nei, jeg synes ikke det er lovende. Hadde det vært et bra kull så ville majoriteten, kanskje hele kullet, jaga bra i den alderen der.

 

Nå kommer det jo litt an på hvor mye tid folk har brukt i skauen også da. Er de liksom ikke sluppet noe særlig så kan det kanskje forsvares, på et vis...

Link to comment
Share on other sites

Enig med Ranger styr unna.

 

Har hatt 4 Beagler -de som har vist tidlig jaktlyst 6-7 mnd første los har blitt bra i skogen.

To av Beaglene som var seine til å vise jaktlyst ble IKKE veldig bra i skogen som voksen.

 

Min Basset Fauve valp ,første los 6,5 mnd -ferdig ettersøks hund 9,5 mnd.

Jager nå fra 5 til 25 min -søker er rundt opp til 250 meter.

 

Slik bør det være skal det bli bra i voksen alder.

Link to comment
Share on other sites

Hørtes ikke bra ut i det hele tatt :!: Eller er det mulig at du har det litt morro her nå :?

Til sammenligning hadde min Taiko loser oppi 4-5 timer i den alderen, og sin første

1pr på prøve da han var 15 mnd. Dette skriver jeg ikke for å skryte men for å

gi en pekepinn.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...