Jump to content

Kan noen gi meg en innføring i Zeiss kikkertsikter?


B.E.E.

Recommended Posts

Skal vi se: Victory; dyrest, best på det meste. Litt kortere og lettere enn tilsvarende modeller. Har Lotutec-coating på linsene som gjør at vannet renner av bedre og at den dugger mindre. Har lys i alle varianter hvis du ønsker det. Varipoint er en variant av Victory. Denne har lyspunkt i 2.billedplan og retikkel i første. Medforstørrende retikkel med ikkeforstørrende lyspunkt. 4x zoomvariabel på de fleste modellene.(2,5-10, 3-12, 4-16 osv.) Har 30mm rør på de fleste modeller. Du får kjøpt utvendige justeringstårn til denne, evt bestilt ved innkjøp.

 

Classic: Samme som DIAVARI M. Veldig bra. Billig. Medforstørrende retikkel. Har lys på noen modeller i hvert fall. Litt tyngre og lengre enn Victory, og sannsynligvis hakket dårligere optisk, men ser du forskjellen? Ikke sikkert. Samme zoommodeller som victory, men mangler de med høyest forstørrelse tror jeg. Ikke sikker. Du kan sjekke på Zeiss sine sider. Har 30mm rør.

 

Conquest: Laget i USA. Billigere. Retikkel i 2. billedplan(ikke medforstørrende) Stort sett 3x zoomvariabel(3-9 osv) Har 1" rør på alle modeller utenom Conquest Diavari MC 3-12x56. Dårligere optisk enn Classic og Victory(i hvert fall Victory), men fremdeles stort sett veldig gode kikkerter. Har ikke lys.

 

Duralyt: Billigere. Laget i Tyskland tror jeg. Retikkel i 2.billedplan(ikke medforstørrende) 4xzoomvariabel. Antagelig dårligere optisk enn Victory og Classic. Utvendige justeringstårn(?)

 

Diavari er en betegnelse Zeiss har brukt på alle variable kikkertsikter laget i tyskland fram til Duralyt kom. Du finner Diavari ZA, Z, M, V, og Victory. De siste to er nesten samme kikkerten, men Victory har Lotutec og en del av dem har fluorittglass. Uvesentlig? Tja.

 

I tilleg finner du modeller som har en M etter "bokstaven sin" (VM, ZM osv.) dette betyr at de har en skinne under røret som krever skinnemontasje.

 

Sikkert mer å tilføye her, men det var alt jeg hadde tid til.

Link to comment
Share on other sites

Noen små tillegg til Palinders udmerkete oppsummering:

- Zeiss har tradisjon for å bruke betegnelsene Diatal for sikter med fast forstørrelse og Diavari for sikter med variabel forstørrelse. Denne betegnelsen har normalt også et tillegg som viser serietilhørighet og evt. variant, f. eks. Diavari ZM og Diavari Z for variabelt sikte fra den gamle 30mm serien med og uten skinne.

- Tidligere hadde de også en Diatal/Diavari C serie som var kompakte tyske sikter med 1" rør og uten medforstørrende retikkel.

- Victory-sikter med fluorittglass har betegnelsen Victory FL.

- Conquest-serien er produsert for og utelukkende markedsført mot det amerikanske markedet fra Zeiss' side. Conquest-sikter som selges i Norge er gråimportert, og er ikke dekket av Zeiss' europeiske serviceapparat (dette er dekket i mange tråder her på forumet), sjekk med både forhandler og Zeiss Norge hvordan du skal forholde deg ved feil på et slikt sikte før du kjøper det. De er gode sikter, men vær klar over alle forhold før du kjøper et.

Link to comment
Share on other sites

Classic: Samme som DIAVARI M.-----I tilleg finner du modeller som har en M etter "bokstaven sin" (VM, ZM osv.) dette betyr at de har en skinne under røret som krever skinnemontasje.

 

Classic er en oppgradert utgave av siste utgave av Diavari Z og Diatal Z

 

M-en betyr som du skriver invendig skinne.

Link to comment
Share on other sites

Duralyt: Billigere. Laget i Tyskland tror jeg. Retikkel i 2.billedplan(ikke medforstørrende) 4xzoomvariabel. Antagelig dårligere optisk enn Victory og Classic. Utvendige justeringstårn(?)
BDC(utvendig justering for høyde og vindavdrift) kan ikke monteres, ei heller belyste retikkler.
Link to comment
Share on other sites

Victory Varipoint har rød prikk i 2 plan ikke med forstørrende, som er juster bart i intensitet, skal funke hele døgnet, dette gir et noe lengre okular hus . I tillegg til prikken kan de ha retikkel i 1 plan f.eks V69 som har tysk no. 8 i 1 plan, med svakt lys i midten av korset, her kan man juster fra sterk til svak prikk, ikke lys til svakt lysende kryss bare for skumrings jakt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...