Jump to content

Grønn elg!


Guovza

Recommended Posts

Kammermedlemmene har vel vært vitne til en del elgfall tilsammen og jeg regner med at noen her må ha erfaring med dette.

 

Altså, en elg i godt hold skytes og gjøres opp. Så langt alt vel, men så begynner man å flå og det er da det viser seg at det er et grønt illeluktene stoff som følger hinder rundt i kjøttet. Kjøttet kan ei heller betegnes som spesielt velsmakende.

 

Hva er dette?

DSC00027.jpg

Bildet viser høyre bog på 230 kilos okse.

Link to comment
Share on other sites

Vi var borte i ein hjort (spissbukk) for mange herrens år sidan:

- Gjekk uvanleg fort ned i smellen ved vanleg bogskot

- Blåfarge på skrotten

- Det rann blod/blodveske at alle snitt som vi gjorde med kniv i skrotten, sjølv under slakting fleire timar etter felling.

 

Dette fekk vi kontrollert av veterinær, og det vart konkludert med at heile skrotten var febersjuk av bettennelse eller infeksjon eller noko slikt. Skrotten vart kassert og greven ned, og vart ikkje trekt av kvota.

Link to comment
Share on other sites

Uooæhhhrrg! :shock::oops:

Joda, den der fargen gjenkjennes, og lukt og kjøttkonsistens sniker seg ubevisst inn i lillehjernen og den forlengede ryggmargens kvalmesentrum. :?

Skal ikke påberope meg noen stor erfaring, men bildet ditt frembrakte minner... Hvor lenge har den der hengt til modning? Når oppdaget dere at noe var feil?

Kasserte en kalv som så slik ut for noen år siden. Slaktet var grønnlig og luktet først emment. Ville ikke danne normal hinne og fikk en seig overflate. Selve kjøttet var også blekere enn vanlig (blekere enn kalv som går på melk & åkergress), og når man skar i kjøttet glinset det ekstra glatt i fibrene. Litt sånn 80-tallsfarger :wink: Mintgrønn og rosa. Selv senene hadde grønnfarge. På "vår" kalv var det tegn til feilvare allerede ved flåingen, og lukt og misfarging økte på i modningen. Vi fikk ny kalv på kvota.

Var også med på avliving av en sjaber elg sist vinter (trolig trafikkskadd et par måneder tidligere), og den hadde samme luktbilde.

Skal ikke påstå elgene er utsatt for det samme, men jeg gjetter høyt bakterietall og/eller betennelse. Skal ikke forundre meg om dere fant et gammelt sår eller risp et annet sted på elgen? Betennelsen sprer seg mellom hinnene.

Hinnespredning skjer jo også når ei kule har vært innom "grønn sone" i elgen, men da lukter og ser det annerledes ut.

Dersom urhjernen roper at noe er feil å putte i kjeften, så skal man høre etter :lol: Tenkte aldri at det var noe som gikk seg til ved gjennomsteiking!

 

PS! Ser etter postingen at flere andre har samme erfaring... og at den hadde skader...

( :oops: æ e træg, sjøl t trønder å værra)

Link to comment
Share on other sites

Hvor i øst-finnmark felte dere den? og hvilken år?

Vi hadde det samme problemet med ungdyr for noen år siden og det på en jaktfelt langt unna vei. Var ikke noe synlige skade på dyret men hadde det samme symtomer som du har vist på bilde og beskrevet. Den vi skaut var mest rammet langs ryggmargen og hals og inn mot bein og langs beinene. Mener og huske vetrinæren ikke fant noe spesielt grunn men jeg mener det var flere jaktlag som skaut slike elg og fikk den kassert og fikk den tilbake på kvoten og kunne jakte videre.

Link to comment
Share on other sites

Den ble felt i fjor høst i Lebesby oppimot Børselvfjellet, men det er godt mulig den har kommet over Rastegaisa. Den ble som sagt kassert og vi fikk nytt dyr på kvota, men den inngikk i totalkvota for Lebesby slik at det ble ett tilleggsdyr mindre.

Vi fikk heller ikke noe konkret svar, men det ble sagt at de hadde opplevd dette tidligere år. Sannsynligvis har den blitt skadet en gang av bil eller noe annet, kanskje den har falt? En annen ting var at den var øremerket.. det vara forresten en annen okse vi skjøt, så noen har hatt kontakt med disse dyrene tidligere, kanskje blitt drevet inn i et skillegjerde?? Kunne vært artig å funnet ut hvems sitt merke det er.

Link to comment
Share on other sites

Elgen ble kassert av viltnemnda, så ikke noe problem i så måte. Men det kunne vært interessant å høre om noen hadde opplevd det samme?

 

Skjøt for noen år siden ei kolle som veide 120 kg, og kalven dens som veide 22kg. Kolla var skjev i krysset (trafikkskadd), ellers ok, men kalven hadde det samme som "din" elg. Har en slakter på laget. Han la fra seg kniven og gikk derifra. Det ble aldri sjekket hva som var feil med kalven.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...