Jump to content

Valpepriser på støvere/harejegere/revejegere


HyprJinta

Recommended Posts

Jeg vet ikke om det avles særlig bevisst på bastarder, de er vel mer et resultat av uhell, såkalt fortausmix. Jeg ivrer sjøl mest for de renrasede hundene, synes vi skal ivareta de først og fremst, men tenker som så at en bastardvalp har livets rett den og, og noen kan jo være riktig så spennende kombinasjoner. Hvis en bastard kommer opp mot 4-5000 kroner så synes jeg det er litt vel mye.

 

Da jeg skulle velge rase så tenkte jeg ikke over å sjekke prisen engang, jeg var fast bestemt på at denne rasen skulle jeg ha, og jeg skulle ha valp etter akkurat den tispa (hadde nemlig lånt henne på jaktturer et par-tre år). Jeg betalte 9500,- med glede den gangen. Tispa fødte hele 9 valper, men 3 var dessverre dødfødte. Ares var eneste hannhund som overlevde, og jeg skulle ha hannhund, så valgets kvaler var det ikke akkurat. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ene støveren min er en såkalt bastard , en blanding mellom 2 støverraser , men likefullt en bastard. Hvorfor anskaffet jeg en slik......jo fordi der og da fant jeg ikke det jeg var ute etter av egenskaper hos andre støvere. Og det er en av de beste jakthundene jeg har hatt. Dette var heller ikke et " uhell " som det ofte er med blandinger , men en bevisst handling.

 

Jeg ser ingen som helst betenkligheter å ta like mye betalt for en spesiell blanding som for rene raser. Det er like mye jobb å få bra jakthunder av blandinger som rene raser. Man får ikke stilt disse på jaktprøver , ei heller utstillinger , og ikke får man stamtavler heller , men for jegere som er ute etter en ren jakthund er det et reelt alternativ.

 

Men er det utstillinger , jaktprøver osv man er ute etter så sier det seg selv at man må gå for en ren rase.

Link to comment
Share on other sites

Det er nå engang markedet som bestemmer hvor mye folk er villige til å betale.

 

Jeg er helt enig i det Foxhound, men en kan jo få inntrykket at når det gjelder enkelte raser så har en ikke akkurat forsøkt å utfordre "markedet". Hvis en kjøper spør om pris, og får til svar at en valp koster 4-5000,-, så er det vel de færreste som sier: "Nei, det er altfor lite, du må da i alle fall ha det dobbelte". Oppdretter må også ha vett til å sette en pris som gir litt tilbake for den jobben det tross alt er å fø opp valper.

Link to comment
Share on other sites

Hoffvoff : Ja jeg er enig i det men da får oppdretter gjøre det som skal til for å rettferdiggjøre en høyere valpepris. Og da mener jeg jaktprøveresultater , utstillingsresultater. Det holder ikke bare å ha rasehunder. Tilfeldig avl på rasehunder uten noen av de forrannemte resultater så sier det seg selv at kjøpere som ikke kjenner både hannhunden og tispa vil være skeptisk til å betale like mye som etter premierte foreldre.

 

Oppdrettere som satser mye på jaktprøver og utstillinger , samt kjører på med rette blodslinjer osv , valper fra slike kenneler selger seg ofte selv.....uten at de engang trenger å annonseres.

Link to comment
Share on other sites

Enig med deg Foxhound, en uhildet bedømmelse av potensielle foreldre via jaktprøver og utstillinger er noe som bør verdsettes. Selv om man vet at en hund jager så bør den i mine øyne også ha vist til noe på utstilling, siden man der får en vurdering av om bikkja er bygd i henhold til rasestandard og har et et eksteriør som gjør den egnet til den jobben den skal gjøre. Det er jo det utstillinger handler om for våre jakt- og brukshunder, "fesjå" og show er mest for andre, ikkejagende raser.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Et punkt når det gjelder avl er vel å tenke på framtida? Da er vel renrasede hunder framtida framfor ville blandinger. Det er jo like fult 5tusen for en vill mix som for en støverblanding.

Ift en mix så er det jo og noen kroner i registrering og den slags.

 

En annen ting; oppfordres det til fult veterinæropplegg og god sikkerhet for tispe og valper ift sjukdommer med at oppdretter fort kan gå i minus?

 

Jeg har ikke gjort meg opp noen full mening om temaet, bare tenker litt høyt...

Men mener klart at valpeprisen på Schweizerstøver er for lav, nede i 4.500 kr. Ønsker ikke å øke den mye, Men det er ikke mye som skal til. Luzerner har sammenligningsgrunnlag: 6 for upremierte foreldre, 7 for premierte...

Link to comment
Share on other sites

en uhildet bedømmelse av potensielle foreldre via jaktprøver og utstillinger er noe som bør verdsettes.

 

Dette er klart, men det er fremdeles et "lite" problem som kan dukke opp. Vil man ha en valp etter en foreldere som har 13x0 premie og 3x1 premie på jaktprøve (altså et JCH med et nødskrik), eller vil man ha en valp etter foreldre som har 1x1 premie i ung alder men som enda ikke har vært på flere jaktprøver? I mine øyne er dette litt av problemet med å "premiere" titler med høyere utsalgssummer på valpene, samtidig som det ikke er noen garanti. Terskelen for å levere tilbake en hund kan vel kanskje også bli lavere dersom den er kjøpt for en dyrere pris i utgangspunktet men aldri ble noe særlig til jakthund alikevel?

 

Nå kjenner ikke jeg "din rase" ranger, men kan man få JCH uten å være utstillingspremiert der?

Link to comment
Share on other sites

For bassets er det krav om minimum 2 x 2.premie på utstilling etter fylte 2 år for å bli JCH.

Er forøvrig tilhenger av én pris enten det er premierte hunder eller ikke, så får det jo heller bli opp til oppdretter om han tror han får solgt valper etter umeritterte foreldre (har argumentert litt rundt dette høyere opp i tråden).

Når det gjelder å levere tilbake valper som ikke blir gode jakthunder så mener jeg vel dette er en litt fremmed problemstilling. Jeg kjenner i alle fall ingen som garanterer jaktegenskaper hos valper. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Nå kjenner ikke jeg "din rase" ranger, men kan man få JCH uten å være utstillingspremiert der?

Det siste først: Nei, man må ha minimum to 2.premier på utstilling etter fylte 24 måneder for å bli NJCH.

 

Forøvrig ville jeg velge å se på helheten av prøve- og utstillingsresultat for potensielle foreldre til min valp. Jeg vil gjerne se hva som skjuler seg bak NJCH og NUCH. Ofte får man da også både prøveprotokoller og utstillingsresultater hos seriøse oppdrettere, så man kan studere foreldrenes prestasjoner.

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder å levere tilbake valper som ikke blir gode jakthunder så mener jeg vel dette er en litt fremmed problemstilling. Jeg kjenner i alle fall ingen som garanterer jaktegenskaper hos valper. :wink:

 

Vi er helt enige. :)

 

Men dersom prisdifferensieringen skal ta tak i markedet er det kanskje også slik at man kan forvente seg mer av en hund etter meriterte foreldre? For hva er ellers poenget med en høyere pris... ? Jeg ser i hvert fall potensialet for argumenter begge veier.

Link to comment
Share on other sites

Hyprjinta : Det du må tenke gjennom er hvorfor er det slik , jeg mener hvorfor er den rasen din så lite ettertraktet. Det er der du må starte , for hadde den vært ettertraktet så hadde prisene nok kommet etter helt naturlig.

 

Jeg tror , poengterer jeg tror , at Finskstøver er den mest populære støveren i Norge. Og det tror jeg fordi den er en av de mest populære rasene både i Sverige og i sitt hjemland Finland. Det tror jeg er fordi det er mer en kultur blandt begge våre naboer i øst og meritere sine hunder , på den måten er det også lett for oss her på berget å få tak i valper etter godt premierte hunder.

 

Når det gjelder revestøvere er jo Finnene i en særklasse med sine revelinjer på Finskstøveren. Der er det egne reveprøver samt Kettukilpa / Kettukapina , hvor man faktisk må kvalifisere seg for å delta , som et Finsk mersterskap kan man si. De fleste i Finland bruker ikke hihund engang om reven går under bakken , den SKAL skytes på drev. Samme med Sverige , egne reveprøver og SM rev. Hva har vi her på berget.....hare , hare og hare. Hvor drar du når du skal ha deg revestøver da ?

 

I tillegg så er ungdommen som skal rekrutteres i dag ikke interessert i å sitte på en stolsekk å lytte til en harelos , de vil ha action. Det får de når det jaktes rev , lang jakttid og lett å få komme til jakt i forhold til hare. Jakter man matvilt i dag , småvilt , så blir man jo nesten sett på som en forbryter når bestandene er lave. Da er det noe annet med rev.

 

Alt dette til sammen er med på å gjøre det vanskelig for våre Norske støverraser. Og i mine øyne er det eneste som kan redde disse å satse hardt på prøver og utstillinger for å prøve å ta opp konkuransen med resterende støverraser. Men avlsgrunnlaget for disse blir bare mindre og mindre og for å i det hele tatt overleve som rase grunnet snevert avlsgrunnlag , sykdommer osv så blandes det inn andre raser , såkalte X registrerte valper. Jeg tror at om noen få tiår er de Norske støverrasene borte slik vi kjenner de.....desverre :?

Link to comment
Share on other sites

Men dersom prisdifferensieringen skal ta tak i markedet er det kanskje også slik at man kan forvente seg mer av en hund etter meriterte foreldre? For hva er ellers poenget med en høyere pris... ?

Vi er vel alle enige om at ingen oppdretter leverer valp med garanti om at den jager, men det er betryggende å vite at begge foreldrene jager, i forhold til umeritterte hunder.

 

Det samme med utstilling, jeg vil være trygg på at foreldrene er bygd eksteriørt i henhold til rasestandard og har forutsetninger for å tåle den bruken de settes til, uten for tidlig alderdom og slitasjeskader.

 

Dette er faktorer jeg gjerne betaler litt ekstra for.

Link to comment
Share on other sites

Men nå er det ikke alle raser som det er like mange individer av. Som sagt, 4 kull Schweizer i året er ikke mye, og avlsmaterialet er jo ikke det største (gå inn på Schweizerringen sine sider å se på hannhundlista).

 

Jeg vil ha kull på støveren min. Men jeg får nok ikke noe championat å slå i bordet med. For mitt vedkommende ligger det mer i mitt arbeid enn i hundens gener. De fleste vet vel om Keiras sjukehistorier.... Det er vel slik at man på visse raser må tåle at kanskje spesielt tispa ikke er jch...?

 

Men etter denne tråden har jeg fått to uavhengige personer som har interesse for valp våren 2011, og enda har jeg et navn fra før... Enda jeg ikke har pratet noe spesielt på det:-) Det motiverer!

Link to comment
Share on other sites

Men dersom prisdifferensieringen skal ta tak i markedet er det kanskje også slik at man kan forvente seg mer av en hund etter meriterte foreldre?

 

Enig i at en kan forvente mer av valper med meritterte foreldre, det er vel hele poenget med både utstillinger og jaktprøver, å plukke ut de beste individene for avl (i alle fall var det det fra begynnelsen, og i mine øyne er det deres viktigste funksjon).

 

Som du forhåpentlig vil se av mine innlegg i denne tråden (ellers har jeg uttrykt meg klønete :wink: ), så er ikke jeg tilhenger av særlig differensiering av valpepriser, men heller tilhenger av priser som gjør at oppdretter får en anstendig godtgjørelse for arbeidet som legges ned. Når det er sagt mener jeg også at så lenge man holder seg til "den beste halvdelen av avlsmaterialet" og bruker bedømte hunder, så er antakelig ikke forskjellen i hva en kan forvente av valpene så veldig stor. Jeg forutsetter i dette at en handler av seriøse oppdrettere som legger ned bevisst arbeid i utvelgelsen av foreldredyr. Handler man av mer ureflekterte oppdrettere, som bruker hunder som ikke er bedømt verken på jaktprøve eller utstilling, så er man etter min mening på et helt annet marked, hvor både pris og forventninger til valpene kan være helt annerledes.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil ha kull på støveren min. Men jeg får nok ikke noe championat å slå i bordet med. For mitt vedkommende ligger det mer i mitt arbeid enn i hundens gener. De fleste vet vel om Keiras sjukehistorier.... Det er vel slik at man på visse raser må tåle at kanskje spesielt tispa ikke er jch...?

 

En del av de bedømningene en oppdretter må gjøre er jo å vurdere hva som ligger i nær familie til hunden en vil avle på. Er det gode jegere bakover hos foreldre osv, og/eller hos søsken, så finnes jo mye av disse genene også hos den hunden man vurderer. Så kan det jo være spesielle grunner, som hos Keira, som gjør at hun ikke (enda) har slått helt til på jakt. Særlig i en så liten rase er det jo viktig å ta vare på avlsbasen, så den ikke blir alt for smal.

Link to comment
Share on other sites

Vi er vel alle enige om at ingen oppdretter leverer valp med garanti om at den jager, men det er betryggende å vite at begge foreldrene jager, i forhold til umeritterte hunder.

 

Jo da, vi kan vel være enige i dette på generellt grunnlag - selv om jeg har sett bl.a. dreverkull som har vært solgt med jaktgaranti innen 2 år, men det er en annen side av saken. Poenget mitt er at dagens situasjon er noe uintr. Mitt poeng, og spørsmål, er om en prisdifferensiering kan tenkes å gjøre noe med dette?

Link to comment
Share on other sites

Men nå er det ikke alle raser som det er like mange individer av. Som sagt, 4 kull Schweizer i året er ikke mye, og avlsmaterialet er jo ikke det største (gå inn på Schweizerringen sine sider å se på hannhundlista).

 

Jeg vil ha kull på støveren min. Men jeg får nok ikke noe championat å slå i bordet med. For mitt vedkommende ligger det mer i mitt arbeid enn i hundens gener. De fleste vet vel om Keiras sjukehistorier.... Det er vel slik at man på visse raser må tåle at kanskje spesielt tispa ikke er jch...?

 

Men etter denne tråden har jeg fått to uavhengige personer som har interesse for valp våren 2011, og enda har jeg et navn fra før... Enda jeg ikke har pratet noe spesielt på det:-) Det motiverer!

 

Nå kjenner ikke jeg hunden din , ei heller sykehistorien som du skriver. Har du evt noen resultater å vise til , hvorfor får du ikke JCH på denne tispa ?

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil ha kull på støveren min. Men jeg får nok ikke noe championat å slå i bordet med. For mitt vedkommende ligger det mer i mitt arbeid enn i hundens gener. De fleste vet vel om Keiras sjukehistorier.... Det er vel slik at man på visse raser må tåle at kanskje spesielt tispa ikke er jch...?

 

Det er greit at du vill det, men jeg mener du bør føle at dette gagner rasen kvalitetsmessig-Det jeg pleier å si når folk spør om meg om de bør sette valper; Er den eventuelle kombinasjonen, noe du jaktlig kunne tenkt deg valp etter selv? Eller ville du sett deg om etter noe annet? Prøv å legg alle følelser til side, og så på dette fra kjøpers side.

Kan du ikke tenke deg selv, så ikke legg kull. Det er min mening.

Link to comment
Share on other sites

Vi er vel alle enige om at ingen oppdretter leverer valp med garanti om at den jager, men det er betryggende å vite at begge foreldrene jager, i forhold til umeritterte hunder.

Mitt poeng, og spørsmål, er om en prisdifferensiering kan tenkes å gjøre noe med dette?

Jeg kan i grunnen bare tale for meg sjøl her, men jeg mener en prisdifferensiering vil stimulere hundeeiere til å stille hundene på jaktprøver og utstillinger, noe som vil gi en bedre og uhildet vurdering av avlsbasen.

Link to comment
Share on other sites

Men nå er det ikke alle raser som det er like mange individer av. Som sagt, 4 kull Schweizer i året er ikke mye, og avlsmaterialet er jo ikke det største (gå inn på Schweizerringen sine sider å se på hannhundlista).

 

Jeg vil ha kull på støveren min. Men jeg får nok ikke noe championat å slå i bordet med. For mitt vedkommende ligger det mer i mitt arbeid enn i hundens gener. De fleste vet vel om Keiras sjukehistorier.... Det er vel slik at man på visse raser må tåle at kanskje spesielt tispa ikke er jch...

 

ja å mye mener du er en fornuftig pris for en Schweizervalp uten at foreldrene er noe særlig jaktpremiert?

jeg personlig hadde nok ikke gitt 8-9tusen for en slik valp, da hadde jeg nok heller sett meg om etter noe annet.

Link to comment
Share on other sites

jeg tror forressten ingen unge/nybegynnere er interessert i og betale 8-9 tusen( eller i det ormådet) for en schweizervalp uten særlig merriterte foreldre/besteforeldre osv. når man kan få en annen støverrase for samme prisen bare med solid stamtavle. Det viktigste jkeg tror man kan gjøre er og holde prisene nede for og få premiert Schweizerene sine og på den måten få rasen til og blomstre. Da kan man heller begynne og ta samme pris for rasen.

Link to comment
Share on other sites

Nå får du henge med i svinga før du sier så mye gutt!

Jeg har stort sett dratt sammenligninger med luzernstøver, 6 for upremierte, 7 for premierte. Stor forskjell på 6 og 8-9!!

Og for all del, jeg prater ikke for min egen del, men for rasen i sin helhet. Det er forskjell på å drive med avl for rasen enn å drive fullstendig veldedighet for dem som ikke har råd til å gi 6-7 tusen for en jaktkompis!

Link to comment
Share on other sites

Enig med deg der. Jeg kan veldig godt tenke meg en valp fra denne frøkna. Hun har HP og CK på utstilling, men ikke fult igang på jakt. Noe jeg absolutt tror vil komme.

Kjører jeg kull på denne hunden blir det med en hanne som kan vise til særskilt gode jaktegenskaper.

 

Dersom atte hvis og når vil jeg selvfølgelig føre god dialog med avlsråd.

 

Og ja, jeg har mange timer på skolebenken med undervisning om valg av avlsdyr - riktig nok storfe;-) Men mye av det samme!

Link to comment
Share on other sites

Nå kjenner ikke jeg hunden din , ei heller sykehistorien som du skriver. Har du evt noen resultater å vise til , hvorfor får du ikke JCH på denne tispa ?

Er bl.a. En tråd her på kammeret som heter 'Keira påkjørt'.

Hun brakk ei tå når ho var 5 mnd. Noe som vedvarte med div i over 4 mnd. Når hun var 1 år og 3 mnd fikk hun en bil i 60 km/t midt i hodet. Ho tegner bra, jobber stadig bedre i skogen, men henger et stykke etter andre hunder på 2.5 år....

Link to comment
Share on other sites

Enig med deg der. Jeg kan veldig godt tenke meg en valp fra denne frøkna. Hun har HP og CK på utstilling, men ikke fult igang på jakt. Noe jeg absolutt tror vil komme.

Kjører jeg kull på denne hunden blir det med en hanne som kan vise til særskilt gode jaktegenskaper.

 

Får du dette godkjent/anbefalt om den ene bare er utstillingspremiert og ikke har vært på jaktprøve? (Kjenner ikke til Schweiser, derfor jeg spør, men vet at det ikke hadde blitt godkjent/anbefalt innen Finskstøver).

 

De små rasene er nok helt avhengige av ildskjeler om de skal overleve, i mine øyne er det mye mer dokumenterte jaktegenskaper og bredde i rasene Finskstøver og Hamilton (til dels nå også Dunker). Derfor kommer alle disse i rekkene foran Schweiser når det gjelder jaktprøve hunder og prisene på Schweiser blir lavere, siden etterspørselen er liten. Likevel er det et nisjemarked blant raseelskerne, men for å treffe disse, må du ha en av de beste innen rasen og ha jaktprøveresultater å vise til (det er tross alt jakt og ikke utstilling vi bruker bikkjene til)!

Når det gjelder jakthunder, så viser vel mye av innkryssningsprosjektene med X hunder i de forskjellige rasene, at dette blir friske hunder med mye bra egenskaper (arvbarheten ned i 2. og 3. Ledd er jeg dog mer skeptisk til). I mine øyne gjør det sitt til at om jeg skulle hatt en billig hund, kun med tanke på jakt, så hadde jeg nok heller valgt en uheldig tjuvparing mellom to gode jakthunder enn en hund fra en av smårasene som ikke har dokumentert jaktegenskaper.

 

Ble litt rot her, men kort summert; Jeg tror ikke folk kjøper Schweiser som prøvehund, før de dokumenterer mer bredde og bedre prøveresultater (de fleste med interresse for dette, ser ikke på 2-3 tusenlapper, når det er snakk om en 10årig jaktkammerat). Skal de likevel ha en jakthund, viser vel det meste forskning at kryssninger er sunne, friske og gode bikkjer, så da plukker heller folk disse, en Schweiser.

(Vet at dette er satt på spissen).

Link to comment
Share on other sites

Blir opp til oppdretteren å bestemme prisen.Har nok noe med populalriteten å gjøre..De beste og mest sikre rasene,de som hevder seg på jaktprøve koster fort mer.7-9000kr.Men om oppdretter synes det er dyrt,velger han sjøl om han vil selge billigere..Kjøpte meg Dunkervalp i fjor sommer,godt premierte foreldre,far er Njch,betalte 5000kr,oppdretter er 80år..Harehunder har alltid vært billigere enn fuglhunder,de ligg på 10-13000 i dag,synes det er for dyrt,ingen skal fortelle meg at de ikke går med overskudd da!Jeg ville ikke betalt mer enn 6000 for en hund som jeg er usikker på om blir en bra jakthund..dvs jeg stoler mest på skandinaviske raser..men er jo latterlig når noen på Finn.no folanger oppi 8000kr for en blandingshund!Da er det ikke engang jakthundmix..Da blir det billig med 4500 for en registrert rasehund..

Link to comment
Share on other sites

Får du dette godkjent/anbefalt om den ene bare er utstillingspremiert og ikke har vært på jaktprøve? (Kjenner ikke til Schweiser, derfor jeg spør, men vet at det ikke hadde blitt godkjent/anbefalt innen Finskstøver).

 

De små rasene er nok helt avhengige av ildskjeler om de skal overleve, i mine øyne er det mye mer dokumenterte jaktegenskaper og bredde i rasene Finskstøver og Hamilton (til dels nå også Dunker). Derfor kommer alle disse i rekkene foran Schweiser når det gjelder jaktprøve hunder og prisene på Schweiser blir lavere, siden etterspørselen er liten. Likevel er det et nisjemarked blant raseelskerne, men for å treffe disse, må du ha en av de beste innen rasen og ha jaktprøveresultater å vise til (det er tross alt jakt og ikke utstilling vi bruker bikkjene til)!

Når det gjelder jakthunder, så viser vel mye av innkryssningsprosjektene med X hunder i de forskjellige rasene, at dette blir friske hunder med mye bra egenskaper (arvbarheten ned i 2. og 3. Ledd er jeg dog mer skeptisk til). I mine øyne gjør det sitt til at om jeg skulle hatt en billig hund, kun med tanke på jakt, så hadde jeg nok heller valgt en uheldig tjuvparing mellom to gode jakthunder enn en hund fra en av smårasene som ikke har dokumentert jaktegenskaper.

 

Ble litt rot her, men kort summert; Jeg tror ikke folk kjøper Schweiser som prøvehund, før de dokumenterer mer bredde og bedre prøveresultater (de fleste med interresse for dette, ser ikke på 2-3 tusenlapper, når det er snakk om en 10årig jaktkammerat). Skal de likevel ha en jakthund, viser vel det meste forskning at kryssninger er sunne, friske og gode bikkjer, så da plukker heller folk disse, en Schweiser.

(Vet at dette er satt på spissen).

 

Jeg tror du er inne på noe veldig vesentlig her, Finskstøver. Utfordringen for de små rasene er jo nettopp at de ikke dominerer resultatlistene på DM`er og NM. Nå er det ikke meningen å dreie denne diskusjonen mot krangling om hvilken rase som er best, men ser man på premieringsprosent ligger faktisk schweizerstøver forholdsvis høyt på lista, og høyere enn de "store rasene". Poenget er at sørgelig få stiller på prøve, og jeg tror det er den fremste utfordringen for raseringene - få folk til å stille på prøve!!!

 

Synes det likevel blir litt useriøst (selv om du sier at du setter ting på spissen) å antyde at "smårasene" ikke har dokumenterte jaktegenskaper, selv om det er noen år siden det stod en schweizerstøver øverst på pallen i NM. :wink: Resultatene viser jo nettopp at mange av de som stiller, går til premiering.

Link to comment
Share on other sites

Ja, dette var kanskje litt satt på spissen og er enig i at denne diskusjonen ikke må skli ut.

Likefult de siste 5 årene har 100 hunder kvalifisert seg til NM for støver, 56 av disse har vært Finskstøvere mot 1 Schweiser (tror ikke det blir født 56 finner i norge per Schweiser).

At prosentandelen for premiering av de som starter på prøve er høy på Schweiser også, har nok med å gjøre at det er ildskjelene som driver rasen, disse vet hva som må til av en hund for å få det til på prøve. Mens mitt inntrykk er at mange har mye lettere for å få til en Finskstøver. Poenget mitt er at folk som ikke er rasefanatikere, gjerne vill ha det de tror er lettest å få til og på den måte får mest glede av.

Kanskje tar jeg feil, men tallene ovenfor sier vel noe?

Link to comment
Share on other sites

Siden man allerede er litt OT her med trådstarters velsignelse

 

Her er registreringsstatistikk:

http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=2396

 

De siste 5 år har reg. tallene for schweiser variert mellom 14 og 44, finsk mellom 194 og 246

 

Også interessant:

Beagle øker voldsomt. dunker øker kraftig, har passert finsk, og er nå den mest populære støveren :-)

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke tvil om at det er mange flotte finner, Finskstøver. Jeg er i grunn ikke så veldig deppa over at det ikke er mange schweizerstøver-eiere som konkurrerer aktivt, selv om det skaper blest om rasen hvis man har noen virkelig gode individer som hevder seg.

 

Det vi trenger er flere ÅP-starter, slik at avlsrådet har et best mulig grunnlag i avlsarbeidet. Det er bare å se på hva dunkerringen har fått til de siste åra

 

Hvorvidt det er enklere å få til en finne enn en av de andre rasene skal vi kanskje la ligge.

Link to comment
Share on other sites

Dette var litt satt på spissen Hubert.

Det jeg vill frem til er at markedsføringen Finskstøveren får av resultatene sine, nok er med på å holde den høyere i pris, en eksempelvis Schweiseren.

Dunkerringen har gjort en fantastisk innsats og fått ut mye valper, ja de har faktsisk flest registreringer av støverene ifjor, dog er jeg mer skeptisk til at avlsrådet der ifjor kjørte valpekull på tisper umeriterte fra jaktprøver. I tillegg har de lagt stort press på noen enkelte linjer (noe de også gjorde for en tid tilbake og nesten ødela rasen).

 

Ser at du vill ha opp startene på åp prøve, jeg vill heller ha opp startene på ep prøve, dette gir etter min mening en mye mer riktig oversikt over hundenes kvaliteter, en en åp prøve i kjent terreng, med kompisen som dommer. Hvor mange hunder kommer ikke frem til EP med 2*1 på to starter, men faller helt igjenom på ep? Det er faktisk en god del.

 

Vill ikke at dette skal gli ut i en rasedebatt.

Når det gjelder prisdifferansiering, så føler jeg Beagel oppsettet er vel og bra, men iogmed at det er jakthunder vi driver med, så betaler jeg gjerne like mye for reine jaktchampion avkom (helst i flere ledd) som jakt og utstillingschampion avkom. Avkom etter foreldre, eller i værste fall flere ledd, uten beviste jaktegenskaper, hadde ikke jeg giddet å ta sjansen på og det mener jeg bør være siste utvei for en rase...

Link to comment
Share on other sites

Beagle øker voldsomt. dunker øker kraftig, har passert finsk, og er nå den mest populære støveren :-)

 

Beagle øker voldsomt, men ser man bak tallene skyldes dette at noen få oppdrettere var svært mye mer aktiv enn tidligere. Jeg bli overrasket om beagle stabiliserer seg på over 400 valper/år fremover.

Link to comment
Share on other sites

Ser at du vill ha opp startene på åp prøve, jeg vill heller ha opp startene på ep prøve, dette gir etter min mening en mye mer riktig oversikt over hundenes kvaliteter, en en åp prøve i kjent terreng, med kompisen som dommer. Hvor mange hunder kommer ikke frem til EP med 2*1 på to starter, men faller helt igjenom på ep? Det er faktisk en god del.

 

...

 

Helt enig, i en perfekt verden er dette optimalt. Vi må nok bare erkjenne at hvis vi skulle utelukke alle individer fra avl som ikke har jaget til 1. EP, så hadde det blitt skralt. Det koster en del, både i form av penger og fridager, å stille på eliteprøve, og jeg tror den store majoriteten av harejegere har et ganske distansert forhold til todagers-prøver. Benekter ikke at det kan forekomme kompis-dømming på åp fra tid til annen, men jeg tror generelt at premieringene gir et godt bilde.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...