Mauser68 Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Årets siste dag blei runda av med eit lekkert måltid beståande av orrfugler. 2 orrhøner og 2 orrhanar som søstra mi hadde med seg opp her, blei laga til.. Sako30-06 har allerede ein utmerka tråd om korleis ein klassisk middag med orrfugler blir til, så dette her er ein litt annen variant. Eg er ikkje vant til å ha middagsbordet mitt dekka med sånne godsaker, så dette er første gongen eg laga til. Nei jasså du, har du stand oppi vasken min, merkelige greier, kva er årsaken til det ??? Ahhh, det var grunnen til det ja.. Vel eg begynte å klippa av bein, og hals og vrengte av den flotte fjørdrakta på fuglen. Her er 3 av fuglane ferdige, den første har eg allerede partert. Tok vare på brystfiletene, hjertet og lårene til å steike. Her er det som skal væra hovedmåltidet, lagt på Torky papar for tørk. Eg laga ein liten marinade som bestod av 1 ss rødvin, 1 dl matolje, 1 ss pepper, 1 ss salt, 1 ss viltkrydder og ca 20 knuste einebær. Lot kjøttet kvile i ca 1 time med denne marinaden, før den blei steikt av i steikepanne. Så blei dei satt i steikeovn i ca 15 minutter etterpå.. Desverre så blei det litt for lite rødt i filetene, heldigvis dei største filetene var det litt kjøttsaft i.. Så tok eg litt av skrogene og delte opp, sammen med leggene, levera og halsene, freste dette i margarin, sammen med 1 løk. Helte på ca 1 liter med vatn, litt viltkrydder, ca 10 einebær og lot dette trekke ca 15 minutter, før eg silte dette og kokte det ytterlegare inn litt. Hadde i ca 1.5 dl kremfløte, litt hjortekraft, litt viltkrydder, salt og pepper.. Her er fersk brokkoli, minimais, asparges og soppstuing av kantarell, bacon og fløte snart ferdig og klart til servering. Her er serveringsfatet med litt av godsakene. I tillegg så blei det servert med Pentland Dell poteter nyrørte tyttebær.. Og krona på verket blei ein nyydelig heimelaga karamellpudding, faktisk den aller beste eg har laga.. Og i kveld har eg hatt restene av sausen, og hjortekjøtkaker til middag, ein sånn nydelig saus må ein nytte fullt ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Topp dette Mauser, tipper det gikk fint å ete det der. Faktisk har kjerringa mi laga samme karamellpudding i dag, den skal vi ha i morra etter fårikålmiddagen som er planlagt. Oi.. da kom jeg på at jeg må ta opp fårikålkjøttet fra fryser'n, hadde glemt det... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Mauser68: Er det bare kjøtt du kan gi meg (oss ) - vann i munnen av? Eller har du en oppskrift på fisk også? Har hørt at lyr kan brukes til annet enn fiskekaker Og her hvor jeg fisker for tiden - er det bare lyr som "går på" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Grilla lyr med purre er snaddermat Shadob. Vi spiste dette i sommer på fisketur da laksen uteble, det var minst like godt som laks. Men nå smaker jo alt bedre ute i det fri da.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 2, 2010 Author Share Posted January 2, 2010 Takk for det Egil og Shadob.. Du veit det Shadob, at fjellbønder veit nesten ikkje kva fisk er, so her går da mykje i kjøt.. Men eg set stor pris på fisk, og me fiskar litt til tilder, i fjellvatn og på hytta til far min.. Men eg har 3 tråder som omhandler fisk, det er vel ikkje alt som er reine oppskrifter, men litt info er det.. Fersk fisk, nydelig sommermat.. http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=6212 Årets første ferskfisk.. http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=4016 Stekte seibiter.. http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=488 Ellers så pleier eg å kjøpe 1 kg med seifilet og 1 kg lyrfilet og lager meg fiskekaker av og til.. Då pleier eg å kjøre dette i foodprosessoren, for eg får vanvittig luftige fiskekaker av det.. Så eg tar å kjører små doser med fisk om gongen, og heller i litt vatn sånn at den ikkje klomper seg i foodprosessoren.. Etter å ha kjørt all fisken gjennom den, og med ditto vatn sånn at den holder seg litt flytende, så kuttar eg opp 1 løk, 1 purreløk, og har i ca 3 ss med salt og 2 ss med pepper, og 1 dl med kremfløte i den.. Så har eg ca 3 ss med potetmel som eg rører i i dl med vatn til slutt... Det går med sikkert 1 liter med vann i prosessen, kanskje litt mykje men det funker bra det.. Steikes og nytes... Edit : Og ja som Egil her skriv, lyr er absolutt min favortitt steikefisk på sommeren.. Den er lett å få tak i sjøen og smaker absolutt nydelig.. Filiter den, strø salt og pepper på den, steik den sammen med løk, eller bak den i folie på grillen med litt smør, purreløk og salt/pepper.. Fantastisk god fisk.. Den er veldig løs i fisken, så den må behandles litt med omhu, så det ikkje blir hakkafisk av det.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Har tatt opp noen frosne stykker - som jeg tenkte å brase på stekepannen i morgen. Får vel bruke det meste man har av krydder i skuffen - og rester av div. i kjøleskapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiko Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Dette så riktig så godt ut Neste år er bikkja så gammel at jeg kan hente hjem noen orrer igjen Takk for inspirasjon mvh Taiko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Som alltid en inspirerende tråd, det der så utsøkt ut Blir nok nødt å se litt mer etter skogsfuglen kommende sesong. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.