Haavard Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Det var parasiten trikiner som hittades i kött från en björn som dödats utanför Dorotea, strax norr om länsgränsen. Trikiner kan överföras till människa och leda till sjukdom, som i värsta fall kan vara dödlig. - Det är en relativt stor förekomst av larver i köttet på björnen, säger veterinär Eva Osterman-Lind på Statens veterinärmedicinska anstalt. Fram tills nu har trikiner inte hittats hos björnar i Sverige, men däremot i vildsvin. http://www.sr.se/JAMTLAND/nyheter/artikel.asp?artikel=3116400 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CanadaJeger Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Trodde trikiner hadde noe med forurensing å gjøre. Oppbygging av tungmetaller høyere opp i næringskjeden og i arktiske størk etc. ikke parasitter... Vet at isbjørn og sel gjerne skal kokes lenge pga. trikin-nivå. Men har ikke gått i sømmene på dette... Er egentlig litt nysgjerrig selv også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stingsilda Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Holder det å fryse svine- og bjørnekjøtt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Nei, eg trur at du i tillegg til å fryse kjøttet, så må du være 100 % sikker på at du har gjennom stekt/kokt det også, før trikinene er borte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Om du trenger å gjennomsteike kjøttet eller bare fryse det en hvis tid avhenger av hvilken trikin det er. Dette fordi trikiner som har tilpasset seg å leve i arktiske strøk må overleve å bli frosset i et kadaver før det blir spist av neste dyr. Den vanligste trikinen i norden er Trichinella spiralis. Den er ikke veldig fryseresistent, og kan fjernes ved frysing. EU land krever -25 grader i minst 10 dager ved intill 25 cm tykt kjøttstykke. Og -25 grader i minst 20 dager for kjøttstykker som er 25 til 50 cm tykke. Er det derimot Trichinella nativa i kjøttet kan man ikke fryse seg fra problemet, da må man gjennomsteke det. Denne arten finnes hos norsk rødrev, og da sikkert også i Sverige. Derfor hadde jeg ikke uten videre satset på av bjørn bare hadde Trichinella spiralis. Men i Sverige er det så vidt jeg vet etablert testmuligheter for villsvin mot trikiner. Så det går jo ann å sende inn en bit så man er sikker på om man har det eller ikke i slaktet. Faktaopplysningene er hentet fra Professor Bjørn Gjerde ved NVH sine kompendier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.