Jump to content

Derbi hagle.


Rasteberget

Recommended Posts

Var det absolutt alle stemplene, er det ingen på det flate partiet under kamrene?

 

Av det jeg kan se på bildene du har lagt ut så langt, så kan den være spansk ettersom vekt på pipene i gram er angitt på spansk maner (gmos er spansk forkortelse for gram). Men jeg ser ikke selve trykkskytings-merkene eller annet som kan være til hjelp, der er ofte en kode for produsenten på spanske hagler.

Link to comment
Share on other sites

@Vargen spansk var det samme som slo meg. Har ei bok som omhandler våpenmerker/stempler etc., men får ikke treff når jeg blar kjapt gjennom. Derbi står ikke nevnt i innholdsbetegnelsen. Kunne vært interessant med bilder av all stempling, også hvor det står Derbi. 

 

En liten edit... 

Derbi på spansk, betyr derby på engelsk (og typisk norsk, også på norsk). Mange "engelske" hagler ble, og blir fremdeles laget av spanske produsenter. Ikke at det er negativt i seg selv. En dyr AYA, eller tilsvarende, er nok nesten på høyden, og vel så det. Ta bare en titt på guntrader.uk

IMG_20240330_210719.jpg

IMG_20240330_210838.jpg

Edited by Ruger #1
Nye opplysninger
Link to comment
Share on other sites

Derbi kan derfor bare være navnet på en model. Spanske produsenter drev tidligere ofte samarbeid, hvor noen lagde piper, andre lagde baskyle, stokker etc. 

Se hva du får tak i av bilder, så ser vi hva vi finner ut :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Enig med @Rigby, det er en Lucio Loyola. Kan ikke se noen årskode, de fleste spanske hagler har en eller to bokstaver i en firkant som angir årstall men dette var visst ikke helt obligatorisk. Dermed kan vi ikke tidfeste den nærmere enn til etter 1931. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Takk for oppklaring! Det er nok helt klar ei Loyola hagle. Har nå googlet og funnet flere med samme merkene. Men pussig det med årstallet. Så en annen som slet med det samme. Der var det slått inn en I (stor i) og det ble spekulert i om det kunne si noe om årstall. På løpet her er det en F med stjerne over. Kan det ha noe med årstall å gjøre? Hvis ikke hva symboliserer det?

Link to comment
Share on other sites

Umulig å vite, dersom F var årskode så ville det bety 1933 men formatet "bokstav med stjerne" stemmer ikke med disse kodene. Dermed har vi ingen enkel måte å finne ut hva merket betyr.

 

På våpen fra områder der mye var håndarbeid etter en slags "cottage industry" modell er det vanlig å finne alskens kryptiske merker rundt om på ulike deler, dette kan være den enkelte håndtverkers bumerke for å forsikre seg om at han får betalt for delen eller det kan være et inspektør/godkjenningsmerke fra den hos Loyola som aksepterte en del fra underleverandør. Eller noe helt annet, vi vet rett og slett ikke.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...