Jump to content

Tråden for PETIT BASSET


Ranger

Recommended Posts

Jeg og "dunkern" har kombinert dugnad og fornøyelse med bikkjetrening på ei hytte som Drivende Jakthund-utvalget i Rana JFF disponerer.

 

I formiddag la vi to blodspor med rikelig blod for uerfarne bikkjer og førere (en halv liter matblod på tilsammen ca 450 m spor). Det var litt mer snø enn vi trodde, så noe måtte legges over snø. Sporene ble gått i ettermiddag. Bikkjene greide seg ganske bra, med Thyra hakket roligere i sporet og flinkest til å følge selve blodsporet.

 

dunkern med petit Thyra i sporet jeg la for dem, ca 250 meter

normal_DSC00959.JPG

 

 

Thyra har beviselig fulgt blodsporet i snøen, ikke fotsporene ved siden av. Bra! :D Her et "sårleie"

normal_DSC00955.JPG

 

 

Ved blodslutt lå blodposen med litt godbiter i, det falt i smak!

normal_DSC00963.JPG

 

 

Her er jeg og Ares klar for aksjon i sporet som dunkern la, ca 200 meter.

normal_DSC00965.JPG

 

 

Nnnnngggh! Ares har litt høy fart i sporet, men det går greit å henge på

normal_DSC00969.JPG

 

 

Ved sporslutt lå tomboksen med matblod og litt godis oppi. Sånn skal et ekte petit-skjegg se ut! :mrgreen:

normal_DSC00976.JPG

 

 

Og så en nappeseanse som neppe er hentet fra læreboka, he he! :lol: Dunkern klargjør Thyra for utstilling om tre uker med enkle, men effektive håndgrep! :mrgreen:

 

normal_DSC00977.JPG

 

normal_DSC00978.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

He he fine greier, Dunkern har du patent på den nappe metoden? Spora endel med Laila i høst og det gikk som på skinner, skjønner de oppgaven så løser de det meste, fikk jo to "live" ettersøk ifjor å det gikk helt etter boka så bikkjenesa er unik det kan jeg skrive under på.

 

Prøvde forgjeves å få tatt blodsporprøven ifjor, virker som har du ikke elghund er det ikke interesant for dommera å stille opp, tror jeg tar turen til trøndelag i sommer å får tatt ettersøksgodkjenninga :twisted:

Hvordan er det på Mo, lettere å få tatt prøva der eller?

Link to comment
Share on other sites

Jeg ringte og la igjen beskjed til en kar i Rana Elgjegerforening som var kontaktperson for fersksporprøve på Mo, men han tok seg visst ikke bryet med å ringe tilbake.... Kan godt hende de fnyser av alt annet enn Norsk Elghund Grå ja, men de leter vel bare opp elg også, og jeg har ikke lyst til å la petiten min spore levende elg... Men kanskje i Brønnøy, Sømna eller Vega de arrangerer noe som petiter kan følge med god samvittighet?

 

Når det gjelder ettersøksprøve så vet jeg ikke helt, tenker bare å få bikkja godkjent til bruk i eget jaktlag og nabovald i første omgang, til det trengs en bestått fersksporprøve og minst 2. premie på jaktprøve.

 

Forøvrig hørte jeg om en petit som måtte ha 5 forsøk på å bestå blodsporprøven før den ble godkjent ettersøkshund, fordi den var så interessert i kryssende ferskspor. Et eksempel på at det lønner seg å få bikkjene godkjent før man jager de inn.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kanskje jeg skal ta patent på nappemetoden den er ihverfall effektiv og hunden forholder seg rolig :lol::lol::lol::lol::lol:

Sånn er det å dra på tur med ranger :twisted::twisted::twisted::lol::lol::lol:

 

Det skulle være et kurs i fjor på mo , men det ble avlyst p g a dårlig deltakelse. så derfor har vi begynt litt for oss selv.

jeg vet ikke om det er et problem med å få til en prøve i rana men det er ihvertfall elgjegere det meste.

jeg skal undersøke litt om det senere , foreløpig er det trening og atter trening. :?:?:?:?

 

 

spora med thyra på vega i fjor med brukbart resultat men det var så tett at man må krype i de verste skogteigene :|

Link to comment
Share on other sites

Tja, når det gjelder kryssende ferskspor, erfaringa mi med to ettersøk, interessen for fersksporet som kryssa var der men ikke værre enn at ho fulgte blodsporet etter å ha sjekka det.

Å gå ferskspor på elg er vell ikke det værste en kan gjøre hvis det blir godkjent og mann aldri trener på det, tror nok jeg skulle fått bikkjene mine til å spora elg hur lenge som helst uten å ha trena på det på forhånd, begge to stjeler seg til en liten elglos hvis det ikke skjer noe annet, men ser ikke noe problem med det så lenge de slipper etter 300-400 meter :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har hatt minst 15 min elglos for Ares... :oops: I høst, før innjaginga starta for alvor. Så jeg kommer ikke til å trene han på elgspor nei, det kan han fra før! :mrgreen:

 

Men enig med deg, er det ikke håp om sporing på annet enn elg på en fersksporprøve så får man bite i de sure eplet og gjøre det... Men det kan jo bli interessant å se om han sporer de påkrevde 30 minutter til godkjent poengsum (7 av 10 tror jeg?) uten å "legge av".

Link to comment
Share on other sites

Hadde ei schafertispe som spora skispora til far min over ei mil, ho hadde aldri spora værken han eller skispor før men vi fant gammlingen ja :lol:

Oppfatninga av arbeidsoppgaven tror jeg er cluet her, hva som er oppgaven eller objektet tror jeg kommer i andre rekke :!:

Så villig som mine petiter er til å følge spor er det vell kun snakk om å trene litt så løser de en sporjobb hvis de blir satt på den :shock: Jada er tøff i trynet, men det er inntrykket jeg sitter med etter 5 år med rasen :D

Link to comment
Share on other sites

Du har sikkert rett! :D HÅPER det iallfall, for da er det håp for Annerledeshunden™ også! :mrgreen:

 

Som du sikkert skjønner så er jeg inngrodd pessimist på bikkjas vegne, så får han heller overraske meg positivt i alt han gjør! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Det kan du være trygg på at han gjør Jens :D Han Cowboy er den kuleste og råeste bikkja jeg har vært borti og har hatt den gleden av å sett Exi i aksjon, vi har mye å glede oss til :D

Laila skaut vi fire rådyr for i høst, to ettersøk alt etter boka, bikkjene er gode det skal du aldri tvile på :D

Å på Vega er det vell en liten sjanse for at vi får los :shock::lol:

Link to comment
Share on other sites

Får vi ikke los så er det fordi vi kan spa nesemidd med teskje ut av snytskaftet på bikkjene! :lol:

 

Det eneste jeg VET bikkja kan er å jage, DET har han bevist! :twisted: Ikke noe å si på jaktlysta nei, og som Lars forsiktig fisket frampå; om det kanskje var litt for MYE jaktlyst i Ares, det kan nemlig bikke over og bli nesten for mye av det gode, sa han! :mrgreen:

 

Har, når jeg tenker meg om, opplevd svært få ganger at han har lagt av... :oops: Har koblet fra los etter passe tid, dvs 1-3 timer. Lurer på hvor lenge han EGENTLIG går hvis han får holde på så lenge han vil? :roll:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ruger, det hadde vært optimalt! Si fra hvis jeg kan bidra med noe, og dette har jeg lyst til å melde meg på! :D

 

Custer;

Pføy, rev og rådyr er for enkelt, ei bikkje som kan jage hare i 2 timer, DET er jaktbikkje det! :twisted: Hare lukter jo like lite som et nysterilisert dass på slottet før et statsbesøk, mens rådyr og rev lukter som et middels fjøs i forhold! :wink:

 

Så vil du ha ei bikkje som følger rev og rådyr med største letthet så jag den gjerne inn på hare. :wink:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ha ha! :lol::lol::lol: Flirer godt her, vi kan vel være enig om å være uenige, jeg for min del aksepterer de fleste religioner unntatt fundamentalisme, mens bikkjene er lykkelig uvitende om hva vi diskuterer over bustehuene deres og bare jager det de kommer over! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

no trur eg det mmå være seint på kvelden.

generalen taler som han har vett til :roll: . det er noen kombihunder som liker å jage hare og noen liker å jage rådyr, sånn er det i alle rasene, det gjelder harehundene og, men du kan sikkert styre over tid hva hunden skal jage.

jeg gikk prøve i vinter med en som hadde to ungbeagler den ene som jeg dømte la av på rådyr og tok ut haren,den andre hunden hans jaga helst rådyr og de var begge opptrent i samme terreng.

 

jeg vil gjerne ha en hund som jager hare for det er det viltslaget vi har mest av. men er jeg ute i øyan vil eg ha rådyrlos hvis det går an og det ser ut til at thyra liker begge deler så da er vel allt fryd og gammen. :lol::lol::lol::lol::arrow:

 

og gjerne rev og hjort også , :shock::shock:8):|:arrow:

har prøvd på mink men vi fant ingen så jeg vet ennå ikke om hun er interesert. :wink::?::idea::!:

Link to comment
Share on other sites

Jeg har brukt petiten min til ettersøk/dødsøk på elg mange ganger. Funker som snus. Jager ikke elg (ikke velig mye i hverfall) for det. Med mindre jeg setter hun på sporet og sier at hun skal jage det. Da kan jeg få henne til og jage sykkelen til kona om jeg vil :lol: Holdt på og slippe basseten på ferske gauper spor i vinter en gang. Men det var 30 cm snø og hadde bare en peiler så laikaen fikk sjansen i stede.

 

På lørdag hadde jeg en beverlos med basset nr 2. Pia :D

 

Hadde nettopp sjøsatt båten, så jeg og en kompis tok oss en liten test tur, og bikkjene fikk selvfølgelig være med. På vei hjem kjører vi fra sjøen og gjennom Nidelva, som er ferskvannselv, og da komme det svømmende en bever 10 meter unna båten. Vi stopper opp og beveren kommer bare nærmere og nærmere og krabber i land 7 meter unna oss. Da finner basset nr 2, Pia ut at dette var det vært å få "stryk" for og dette var en sjanse hun ikke kunne la gå i fra seg. Så hun hopper på vannet og svømmer i land etter beveren og begynner losen. Heldig vis hadde jeg båndet på laikaen ellers hadde den vært i vannet for lenge siden. Før vi greier og komme oss i land har også basset nr 1, frida funnet ut at her lukta det altfor godt så hun kommer seg også over bord og i land. Heldigvis fant beveren ut at den holmen han svømte i land på ikke var så koselig allikevel, og forsvant i vannet. Så når vi kom oss i land lå begge bikkjene og svømte i vannet på andre siden av holmen for å finne ut hvor det ble av beveren. Når vi kom tilbake til båten sto laikaen bare å hylte mens hun hoppet ut og inn av båten og var superfornærmet for at hun ikke fikk være med på kalaset.

 

Følte meg litt som kaptein kaos i det vi hadde fått 3 blaute bikkjer opp i båten og satt kursen hjem over og etter 5 min greier å kjøre den tom for bensin i tilleg. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hei Petit-venner

 

Tenkte å henge meg på tråden for Petit. Ser ut til å være mye info å hente her, evt noe å gi etter fattig evne. Kjøpte min første Petit, Bøjentans Gitte, for tre år siden, og både jeg og fruen er storfornøyde. Fruen fordi bikkja er trivelig i huset (bortsett fra oppgraving av blomsterbed nå og da), jeg fordi hu jager både hare og rådyr så det synger etter, og antakelig hjort også (fikk ikke bekreftet losdyret).

Har forresten sett spekulasjoner om at Petiten kommer seint i gang. Gitte hadde sin første langlos (1 time ++) ved 8 måneders alder.

Har også godt håp til ny valp av eget oppdrett, Mille Marie (Milla), p.t. 7 1/2 uke gammel.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hei Per/Hoffvoff!

Trivelig med nye bekjentskaper her inne. Gitte høres ut som petiter flest ja! :D

Kunne vært artig å høre dine erfaringer med hare kontra rådyr, hva du har jaget inn på osv. Min petit er overveiende jaget inn på hare, og det er skutt fire harer for han, ingen rådyr. Men han jager rådyr når han får sjansen (oftest hare å slippe på her).

 

Og så digger vi bilder her inne, så det er påkrevd! :wink:

 

Når det gjelder at petiten kommer sent i gang så tror jeg det gjelder individ med moderat jaktlyst (hvis det er mulig). Har hørt om individer som har stått 10 meter fra rådyr og ikke løpt etter når de var over året gammel, DA er man sent i gang mener jeg, og jaktlysten så som så...

Link to comment
Share on other sites

Hei Ranger!

Jeg har egentlig ikke gjort annet enn å bruke mye tid i skogen, og la bikkja finne ut av ting sjøl. I begge de to terrengene jeg bruker å jakte i er det både hare og rådyr (pluss noe hjort), og jeg har ikke aktivt prøvd å styre Gitte mot noen av dem. For min del skyter jeg gjerne både rådyr, hare og hjort hvis det kommer. Første ordentlige losen hun hadde var med temmelig stor sikkerhet rådyr, og første høsten (ca 6 - 9 mnd) var hun så vidt jeg kunne bedømme bare borti rådyr. Vi fikk ikke skutt noe for henne den høsten, men hadde mange gode loser. Andre høsten, og nå sist høst, har vi fått skutt noen rådyr, totalt 3. Det er ikke Gittes feil at det ikke har blitt fler, dyra har en egen evne til å ture på naboterrenget og ikke komme tilbake. Hare har vi ikke fått skutt enda, det er ikke så mange av dem her, men vi har hatt hareloser på opp til et par timer. Gitte er også premiert på både rådyr og hare.

 

For bilder følg linken:http://www.hoffvoff.net/

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hei Hoffvoff, det var jo en hel haug med små Ares´er nedi bingen der jo, hvem er far til valpene? En flott gjeng, gratulerer! :D

 

Bilde.jpg

 

(Håper det var greit at jeg la bilde her i tråden)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Gode greier! Jeg måler heller ikke bikkjas prestasjoner i antall felt vilt,

Her er det rom for diskusjon :wink:

Antall dyr felt for bikkja er en god indikasjon på hvordan bikkja jager, skytes det lite dyr for bikkja pga at dyra drar ut tilsier jo det at bikkja jager for fort, jeg personlig måler bikkja etter hvor mange dyr som detter for den, men så er jo jeg på jakt når den slippes :wink:

Link to comment
Share on other sites

He he, du om det, jeg har ikke behov for å skjære hakk i skjeftet, vil folk ha bevis for at bikkja mi jager så får de bli med på jakt og se sjøl! :wink: Dessuten så er det ikke alle som har like stor tilgang på jakt som enkelte, så det blir ikke akkurat en signifikant målestokk. Har er avslappet forhold til det der, og skulle det blitt skutt alt Ares kommer rekende med så måtte jeg leid fryselager og tatt opp lån! :lol:

 

Ares har forøvrig vært på ringtrening igjen i dag, og han blir stadig bedre og flinkere! Så dette ser jo lovende ut, oppfører seg bra hvis det ikke er en fremmed hund nærmere enn 5 meter, da glemmer han alle gode manerer! :mrgreen:

 

Han traver ganske fint nå synes jeg, trekker ikke i båndet, og bare små justeringer for å holde han på rett plass. Halen står ivrig viftende rett i været når vi traver. Litt verre er det å få han til å stå pent, men vi jobber med det:

 

normal_DSC00982.JPG

 

normal_DSC00983.JPG

 

Er det noen som kan gi meg tips om det å stille opp bikkja? Hvordan er beinstilling, hale, rygg, nakke, hode osv i forhold til slik man bør presentere rasen? Her tar jeg gjerne imot tips, for dette er jeg fersk på! :wink:

 

Er det greit å sitte slik ved bikkja, holde halen, og evt ha en godbit i høyre hånd for å få bikkjas fulle oppmerksomhet? To og en halv uke igjen til utstilling nå, ikke mer enn tida og veien...

Link to comment
Share on other sites

He he takk for det! Får håpe du spår CK etterfulgt av et cert, det hadde vært noe! :D Utstilling er, som du sa det sjøl, et "nødvendig onde" men det er faktisk straks artigere når man begynner å få det til!

 

Og jo, jeg klarer å storkose meg uten at losdyret detter, enten det er hare eller rådyr, og jeg tror ikke Ares mistrives heller! :D

Link to comment
Share on other sites

Thyra er fin hun! :D Hmmm... Når jeg ser bildet nå så ser jeg at hun står litt i hellende terreng der, fronten blir litt lav, gamla jeg leier hos planerte ikke plena før hun sådde mose :mrgreen:

Men jeg synes hun står penere med bakbeina enn Ares, selv om det kanskje er riktig som Generalen sier at det skal være litt mer tilfeldig/naturlig? Kommer vel mye an på dommeren ja...

 

Custer; jeg ser poenget ditt, men Ares synes visst det er dyreplageri (for han) når viltet ligger der, han vil ut og jage mer med én gang! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

He he, du om det, jeg har ikke behov for å skjære hakk i skjeftet, vil folk ha bevis for at bikkja mi jager så får de bli med på jakt og se sjøl! :wink: Dessuten så er det ikke alle som har like stor tilgang på jakt som enkelte, så det blir ikke akkurat en signifikant målestokk. Har er avslappet forhold til det der, og skulle det blitt skutt alt Ares kommer rekende med så måtte jeg leid fryselager og tatt opp lån! :lol:

 

Ares har forøvrig vært på ringtrening igjen i dag, og han blir stadig bedre og flinkere! Så dette ser jo lovende ut, oppfører seg bra hvis det ikke er en fremmed hund nærmere enn 5 meter, da glemmer han alle gode manerer! :mrgreen:

 

Han traver ganske fint nå synes jeg, trekker ikke i båndet, og bare små justeringer for å holde han på rett plass. Halen står ivrig viftende rett i været når vi traver. Litt verre er det å få han til å stå pent, men vi jobber med det:

 

normal_DSC00982.JPG

 

normal_DSC00983.JPG

 

Er det noen som kan gi meg tips om det å stille opp bikkja? Hvordan er beinstilling, hale, rygg, nakke, hode osv i forhold til slik man bør presentere rasen? Her tar jeg gjerne imot tips, for dette er jeg fersk på! :wink:

 

Er det greit å sitte slik ved bikkja, holde halen, og evt ha en godbit i høyre hånd for å få bikkjas fulle oppmerksomhet? To og en halv uke igjen til utstilling nå, ikke mer enn tida og veien...

 

Flott liten herremann det der :D Ser i standarden for petit at "halen bæres i sabelform" så da er det bare en fordel å holde halen når han presenteres for dommeren. Det ser jo unektelig mer staselig ut enn en hund som som halen henger rett ned på.

Link to comment
Share on other sites

Takk Robert! :D General; du er inhabil! :mrgreen: Gjenstår å se om dommeren synes det samme, og om jeg greier å gjøre jobben min, er ingen "handler" ennå...

 

Ser Vilma er i tråden, Leif, har du noen tips?? :D

 

EDIT: Der forvant han gitt... :(

Link to comment
Share on other sites

Fader nå kommer det en ny konkurrent i ringen. Du får holde deg nordpå :lol::lol::lol::lol:

Jeg synes bikkja di står fint Ranger. Du kan kanskje prøve å få den til å ha forbeina parallelt med bakbeina slik at skulder kommer litt lenger "bakover". Bakbeina synes jeg er fint vinklet. Vet ikke om jeg er noen ekspert så det kan vær lurt å høre med noen andre også.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...