Jump to content

Nebel

Members
  • Posts

    77
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Nebel

  1. Jeg skulle så gjerne prøvd meg litt på gåsejakt i høst, men sliter litt med å få tak i et jorde jeg ligge på. Er det noen som vet om jorder som man kan risikere å få jakte på i området Elverum, Rena, Løten, Stange? Tar gjerne due, and, kråke og rev i samme slengen selv om det er litt off topic. Send meg gjerne en PM.
  2. Har den samme Veidemann buksa. Der du kan ta ut foret som er fleece? Kjøpte Smygjeger jakke. Buksa blir for kort for meg å gå i, så den er så og si ubrukt. Jakka er jeg strålende fornøyd med. (Kunne tålt bittelitt mer regn, men holder til smygjegerbruk.)
  3. Svært fornøyd med jakka. Stille, myk, holder vann slik passe, nok til at jeg aldri ha vurdert å ta med regnjakke. Buksa derimot.. er for kort i beina, så den er bare prøvd på soverommet.
  4. Mange takk for lynkjappe svar! Vekt spiller ingen rolle. Skal ta en telefon og høre med Harkila og Bergans, så får man heller stikke en butikk og prøve medium og se hvor mye som på syes på i de forskjellige modellene.
  5. Jeg har en 597 som jeg har hatt lenge. Den skyter i snitt 2-4 skudd før det er matetrøbbel. Den har aldri gått spesielt bra, men er likevel ganske morsom da. Skulle jeg kjøpt på ny, hadde jeg ikke kjøpt det.. men man lærer så lenge man lever. Noen ganger er det lurt å ta med den læringen fra noen som har erfart det selv. Eller ikke. Fritt valg, men hvis det står mellom de to.. hadde jeg kjøpt den andre.
  6. Flere aftermarket-produsenter merker ikke dette i utgangspunktet, men selger likevel i "original" embalasje. Har opplevd flere plasser i utlandet at butikkene har kjøpt fra billig leverandør og merket utstyret med klistrelapp på embalasjen. Eller om du har kjøpt rett fra nettet.. Har selv kjøpt choker i Norge fra store forhandlere og disse har vært merket forskjellig (ikke med hakk, men på siden), men hatt akkurat samme fysiske mål. Har bl.a en Cylinder (uten hakk, men skrevet cylinder på siden), en improved Cylinder (uten hakk, men skrevet IM CYL på siden) og en Modified til remington'en min. Og alle har samme diameter og godstykkelse..
  7. Skyter begge kalibre og er enig i at 6,5 er et mer "fornuftig" valg. Grunnen til at jeg bruker .223 er at det er så vanvittig mye artigere. (Synes jeg da). - Den veldig stille med lyddemper, noe som ofte resulterer i flere skuddsjanser, så kan man f.eks ta flere kråker i samme flokken. - Den har flat kulebane, noe som hjelper godt på mindre skadedyr som ikke følger "tråkk" som større dyr og avstandene kan variere stort fra samme posten. - Den har lite rekyl, er lett og lettskutt, samt at du kan ha med deg et lass ammo uten å bære deg ihjel. - Det er et krevende toppjaktkaliber på litt avstand, så vind må du ta høyde for. En liten avstandsmåler er kjekk å ha, i hvertfall til du blir dus med utstyret. 6,5 er stort sett bankers. God, solid og forutsigbar, så skulle jeg hatt et pålitelig våpen og spesielt for første gang, hadde jeg nok valgt 6,5. (Om jeg ikke var skuddredd.)
  8. Her var det mye engasjement! Problemet mitt er at jeg er 195 og 80 kg. Store vansker med å finne bukse som er lang nok og som sitter noenlunde. (Oftest plass til to..) Liker å kunne feste dem rundt støvla og kunne sette meg på huk uten at noe gir etter..
  9. Fant du ut av dette? Jeg har en M77 hawkeye i .223 Kan ikke si meg fornøyd med samlingene, da jeg har vanskeligheter med å holde de i 10'ern på 100m. Ironisk nok er Remington UMC 55grs det som går best av det jeg har prøvd av treningsskudd i den vektklassen.. Det kan synes som om 62grs BT stabiliserer litt bedre, men jeg har ikke kommet så langt ennå, selv om ladepressa står og venter.. Nå er jeg en noenlunde erfaren skytter og er vant med 6,5 i sauern (eller .22 innlegg) og det går alltid hull-i-hull. Hvis pipa blir veldig varm og spredningen øker pr skudd (det ser du om du skyter på elektroniske skiver), så bør du absolutt få sjekket beddingen og ikke skyte den for varm. Om beddingen og momentet er riktig er det bare å skyte og pusse, skyte og pusse som nevnt tidligere. Flere av riflene her i huset er nøye på moment på festeskruene og da snakker vi om at +/-0,5 Nm kan være avgjørende. Forresten, jeg trodde ikke MKII kom i 30-06? Det gjør derimot Hawkeye og en Kanadisk versjon, men sistnevnte har kortere løp..
  10. Nebel

    Lanber 77 EST

    Har en Lanber 77 EST Lurer på om den er kompitabel med stål? Finner ikke noe info noe sted..
  11. Trombone: Ganz recht! Takk for det! Da var det vel ikkeno rart jeg ikke fant noe forbud..
  12. Jeg lurer på om det er noen generell regel for jakt fra RObåt/kano på innsjø? Dvs, er klar over at grunneier må gi tillatelse, men hva med offentlige/kommunale eide vann og elver? Ofte er det ikke ikke info om dette, og heller ikke veldig lett å svar på spørsmål, spesielt ikke hvis svaret KAN risikere å stå i ett-eller-anna regelverk?
  13. Noen som har tips til jaktområdet på østlandet - Østerdalen?
  14. Har hatt 3 buhundtisper (svart og renraset) og det har ikke stått på jaktevne og -interesse. Den første var desidert den beste, som uten mer trening enn vill jubel og ros fra min side drev det meste av vilt midt i glaninga på meg når vi gikk tur. Favoritten var desidert ekorn, mus og van. Så kom elg og rev/storfugl. Ikke vist større interesse i rådyr og grevling, med mindre vi har snubla over det. Har vist interesse for gaupe innledningsvis, men har klart å avvenne det. Ingen av hundene har vært vanskelige å avbryte i losen, utenom på ekorn. Første bikkja var nesten skummel å ha løs i skogen, for da møtte man til stadighet elg på stien. Når hun tok stand på fugl, gikk hun konsekvent rundt fuglen, slik at den fløy mot meg om den tok til vingene. Jeg har fanget orrhane med hendene for den bikkja. Den andre bikkja var den stilleste, raskeste og hadde merkbart større interesse for rev. Den har tatt en rev på egenhånd, da den nådde den igjen på et hogstfelt en dag vi gikk tur. Den løp også etter ekorn oppe på hon-gjerdet.. Har hatt ca 2 mål naturtomt som har vært "inngjerdet", men etter et par rømninger, så har det gått fint for alle 3. Porten og et par grinder har stort sett stått oppe hele året. (Og det koster dem ingen kalorier å hoppe over heller..) Jeg har ikke skutt vilt for dem, da jeg har likt best å jakte støkk og med feller. (Men ser etter fuglehund nå).. Vorsteh anyone? Når det gjelder bjeffing, så gjør de det! Den andre bikkja vår bjeffet så og si ikke før mora døde, men det tok seg brukbart da. Mest bjeffing er det selvfølgelig vilt som sørger for, men det deler førsteplassen med besøk og folk som går forbi. Alle tre har gått bra sammen med andre hunder og den første har i tillegg vært rolig, naturlig sjef og problemløser for aggresive og urolige hunder. Alle har vært lekne, glade, ingen sykdommer før 9 år. Har faktisk gått fint i lag med kaniner(!), både ute og inne. Det samme gjelder hester, kuer og høns. Sauer har gått etter hvert, så lenge det har vært gjerde imellom og at man sier ifra før de har fått "lock-on". Bilkjøring har gått bra etter 5X 15 min turer med den vanskeligste. Alle har hatt tørrfor stående fremme dagen lang, med unntak av den siste som har fått begrensninger de siste 2 årene. Alle hundene har reagert voldsomt på mørkhudede, 2 har i tillegg reagert på skjegg og 1 har reagert på hatt. Bortsett fra det er det ingen negative menneskelige relasjoner. Vi har plukket mat ut av munnen på samtlige uten problemer. Ingen har heller reagert på babyer og små barn. Skulle gjerne hatt buhund som jakthund igjen, men ønsker å bruke den samme hunden til trekk og kløv i tillegg til at fruen vil ha en større hund med lavere lydnivå..
  15. Er det noen som jakter rev i området Elverum-Rena?
  16. Joakim, les hele tråden, så får du for det første ganske god info og et godt inntrykk av hvordan "folk flest" gjør det. Det gir også et inntrykk av hvor vanskelig det er og hvor lett det er å nesten få fugl. Var selv på tur i dag - igjen og har sett en tiur mange ganger - den største jeg har sett, men denne er en skikkelig luring. Den sitter på et område på 1km x 600m evt på ei lita myr en km unna. Jeg har sett den hver gang jeg har vært der og det samme var tilfelle i dag. Vi var to stk og begge var innenfor skuddhold, men nå valgte den å fly gjennom småbjørkene. Se den idet den lettet i ei 3 meters glenne. Utover det kunne det like gjerne vært en elg, for den fløy tvers gjennom småskogen 1,5-2 meter over bakken. Første gangen jeg har sett det og ble stående å vente på at den skulle få litt høyde, men neeeeida. Ute av syne, men ikke av sinn! Nå er det ganske vanskelig å drive støkkjakt, men med bra snøforhold (stille), og masse klister eller truger, så er det muligheter ennå. Sannsynligheten for at fuglen har flytta seg siden det var barmark er ganske stor, i hvertfall om snødybden følger høydeforskjellen der du driver. Selv leter jeg etter orrfugl for toppjakt på østlandet. (Ikke at jeg ikke finner fugl, men det er så tett at skuddsjanser er utelukket med mindre det er rett opp...)
  17. Hei ungjegern! Tips nr 1 til fuglejakt uten hund er å prøve å feile. Bruk masse tid i skogen. Prøv å gjøre det systematisk, jeg har fremdeles med GPS på tur og lager en merknad hver gang jeg ser en fugl. (Og rev, hi, spor og andre interessante ting.) Legger det inn på kart når jeg kommer hjem og leter etter fellestrekk mellom de forskjellige områdene alt etter årstid, vær, type skog, tilgang på mat osv. Det gjør det litt interessant å bare se fugl også og det tar toppen av frustrasjonen når tiur'n flyger opp på 60 meter. Prøv forskjellige framryknigsmetoder og forskjellige biotoper. For å gå kjapt gjennom spørsmålene dine, trass min heller beskjedne erfaring på toppjakt, så har jeg tenkt å satse litt mer på de framover nå: 2: Ja, like godt som noe annet. Gjør deg godt kjent med våpenet og vær forberedt på å skru masse på vind. Ikke velg ammo som maltrakterer fuglen. 3: Vanskelig å oppdage fugl på riflehold før den trekker til toppene. Jeg ville gått med halga og tatt rifla på ryggen. 4: Ja, minst like bra som noe annet. 5: Ja og jeg synes personlig det er lettest i overgangen mellom barmark og snø, da de flokker seg lettere på snøflekkene. (Å jakte rype på barmark uten hund synes jeg er veldig random, (men det har jeg heller ikke brukt mye tid på.)
  18. Har ikke vært vest for Østby. Meeen kartet har jo en del spennende områder. Stort sett er det jo lov med toppjakt. Er vel bare her (som det ikke finnes ei eneste hytte eller vei) at det ikke er lov.. Står ikke at det ikke er lov i hvertfall. Viktig å bytte litt stash, f.eks choke. Det er jegernes svar på rånernes dumpventil. Folk jakter da gås i flukt med pil og bue.. Sant det du sier, at han blir i hvertfall ikke bedre av å sitte igjen i hytta. Og det kan godt hende du ser fugl i toppene med løshund også. Om rifla er med, er det fort god grunn til en liten periode med selvpålagt båndtvang. Lykke til! Har forresten utvidet garderoben med to rifler som jeg ikke har fått brukt ennå.. Vet nå at syke barn og hektisk jobb er bedre for bestanden enn bag limit..
  19. Hvor i Trysil har du hytte da? Har vurdert det samme selv, utelukkende for å jakte for min egen del. Unga og kjærringa kan jo bruke dagen i en slalombakke.. Så lette som fuglene har vært rundt her i år, så blir det hagle under transportetappene og rifla på ryggen framover. Ser mer og mer fugl i toppene, men det er dessverre ikke lov å jakte fugl med rifle i det faste terrenget mitt. Har vært på rek litt rundt omkring ellers og sett greit med fugl i toppene og til min ergrelse har jeg hatt mange "riflesjanser", dog uten rifle. Men nå er det fint hareføre også, har skutt noen harer på støkk og absolutt flest i perioden bakken fryser. Derfor MÅ jeg ha med hagla, har ikke ro i ræva til noe anna. Fint å jogge seg en tur med den når det blir kjølig er det også.
  20. Har planlagt å kjøpe privat, så har fyllt ut søknaden med alle detaljer. Selger har pratet med sitt eget våpenkontor og der har de ikke noe imot at han kvitter seg med våpenet, så.. Vel, jeg har ikke gjort noe galt, levert søknad (i slutten av oktober), fått den godkjent (med to underskrifter, stempler og alt), og selger har fått tillatelse til å selge sitt våpen. Om de så skulle angre seg, så får man ta det når det kommer.
  21. Jupp.. prata til og med om det når jeg leverte søknaden. Får vente og se, dukker vel opp noe før jul, ellers så er det bare å handle vil jeg tro.
  22. Hva med å bare levere en søknad? Fungerte for meg.. "Jakt iht viltloven."
  23. Lurer på om noen har hatt funnet noe gås øst for Mjøsa? Vet om noen få områder, men der er jo jaktlagene på bataljon størrelse, så.. trives i litt mindre grupper. Flere soveområder langs Glomma, men har ikke funnet noen beiteområder?!
  24. Oppsummering så langt: Forsøk 1: Fjellet 2, Skogen 0, Myra 18. Kun observasjoner, slapp seg tidlig. 50/50 orr- og storfugl. Skutt og bekjempet røy samt 3m høy trestamme. Tilbakelagt distanse: 3,2 mil. Solo Forsøk 2: Skogen 5, Myra 2. Kun storfugl. Distanse 14 km. Solo Forsøk 3: Fjellet 2, Skogen 19, Myra 12. Overvekt på storfugl. Skutt og bekjempet tiur på 4,3kg. Distanse 12 km, 3 pers. Forsøk 4: Skogen 1 - røy. Kjapp tur på 2 timer for å få med dagsslutten. Solo Forsøk 5: Fjellet 2, Skogen 2. Storfugl. Distanse 13 km, 2 pers. Forsøk 6: Myra 3, Skogen 0, Fjellet 2. Storfugl. Distanse 3,1 mil. Solo Forsøk 7: 18 km i myr og blandingsskog, små koller. 0 observasjoner. 4,5 km rundt parkeringsplassen - 2 tiur, 5 røy, 8 orrfugl. Forsøk 8: 11 km fjellskog, små koller/høyder. Observert 5 tiur, 5 røy, 10 orrfugl. Skyfri himmel, 4-6 s/m vind. Skutt og bekjempet 1 orrhane fra kull! 2 pers. Forsøk 9: 7 km fjellskog, små koller/høyder. 4 tiur, 3 røy, 5 orrfugl. Skutt og bekjempet 1 orrhøne fra kull. 3 pers, 1 bikkje. Forsøk 10: 5 km. Kjapp tur. Så ingenting. 4 pers. Skareføre, tåke og genrelt helt håpløst. Forsøk 11: Observasjon på 1 tiur, 9 orrfugl, alt på skuddhold. Trøtt jeger som ikke skjøt... Bilen sank ned, 4 timers bergeoperasjon. Solo Forsøk 12: Nytt område, lavland og skog. 6km, 0 observasjoner på storfugl. Så 6 elg og minst 60 skjør, skutt og bekjempet to. Solo Forøvrig sett bare 3 ryper totalt... Har i tillegg sett 2 rødrever, fin pels og den ene var den største jeg har sett. 40 og 60m og litt langt for hagla.
  25. Var ute og så etter storfugl, men fant bare 6 elg.. På turen tilbake gikk jeg langsmed ei tidligere hogstflate som nå er rene myra etter all nedbøren. Tett i tett med 3-4 meter løvtrær. Inni der var det sikkert 60 skjør, eller skjære om dere vil. Ladet om og listet meg bortover. Flere som fløy opp, men ikke lengre en 5-10 meter før de satte seg igjen. Kom et par kråker og en ravn også, så jeg var sikker på at det lå litt elgrester inni der. Skjøt to skjærer med remington nitro steel nr 4. Gikk så kvisten sprutet og skjærene i bakken med et klask. Tok litt tid å finne dem igjen i det sinnsykt tette krattet, men resten av fuglene dro ikke lengre enn 30-60 meter. Merkelig. Tråla rundt for å finne grunnen til at de var der, men fant ikke noe. Noen anelse? Skjøt ikke flere, da valget stod mellom leirdueammo, 4-5 andre patroner jeg ikke har anelse om hva er, men liten kruttladning og ville heller ikke bruke gås, rådyr, eller storfuglammo på disse småtassene. Blir vel en tur til etter hvert med dertil egnet ammo.. Veldig spent på hvorfor de satt inni der, også så sinnsykt mange da.. Ikke spesielt redde/sky heller..
×
×
  • Create New...