Jump to content

Biffen

Members
  • Posts

    14
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Biffen

  1. Har hatt et par i 3 år nå, men nå må jeg nok pensjonere dem. Har brukt innleggssåle, så har endt opp med foten for høyt i støvelen. Resultatet er høl ved hælen akkurat i overgangen gummi/skinn. Var fornøyd det første året, men goretexen sprekker, og det tar dagesvis å tørke dem. Avhengig av like mye smøring som membranfri støvel. Neste gang blir det Lundhags på meg. Ferdig med goretex.
  2. Vær hilset alle bukkejegere. Nå nærmer det seg virkelig. Jeg har et spørsmål angående saltstein og bukkejakt. Har funnet meg ei hogstflate hvor jeg skaut en gullbukk 11. aug. i fjor. Lurer på om jeg skal gjøre en liten oppgradering i år med en saltstein ute på flata. Noen som har erfaringer med dette?
  3. Et flott skue! Et fantastisk rovdyr som vi som brukere av naturen skal være heldig å få oppleve.
  4. Jeg sjekker yr.no daglig. Venter på mildværet som aldri kommer! Som noen ovenfor har jeg oså lurt på om jeg skaut all reven i fjor. Definitivt ikke! Tok meg en tur i skogkanten av jordet jeg har åte på. Der hadde reven vært mange ganger. Masse tråkk i grovskauen - ingen spor på åkern. Nå må skaran komme snart. Da skal det bli adskillig mer fres. Har prøvd å lage veier til reven, men den er lite interessert å la seg dirigere.
  5. Amen til det du sier der høggern. Har ikke selv ei rosa skjorte, men har mange venner med både sleik og rosa klesplagg. De er da på skævven allikevel. Vi skal huske på en ting kjære jaktkamerater. Et høyt antall medlemmer fra den sittende regjering tok for kort tid tilbake jegerprøven i foreningen der jeg selv er medlem. Flere av de har kommet seg ut på jakt, og Jens har felt både due og rein. Det sier litt. Skal jeg tippe, legger nok mange av de mest fanatiske dyrevernerne sin stemmeseddel hos et av regjeringspartiene hvert stortingsvalg. Mye makt har de ihvertfall ikke. Enn så lenge i alle fall. Dette kan selvfølgelig snu. Det kan blåse noen "stakkarslillesøtebambisomikkehargjortnoennoevondt"-vinder fra tid til annen, men da er det vi jegere må stå sammen og snakke med én stemme. Det er her NJFF kommer inn på banen som lobbyister og organisasjon som taler våre interesser. Engasjer dere i lokalforeninger og fylkeslag, men driv også folkeopplysning hver gang dere snakker med mennesker som er fremmed for jakt som tidsfordriv. Forklar prinsippene som ligger bak jaktutøvelsen. De aller fleste syns nok det vi driver med er interessant og eksotisk hvis man tar seg litt tid til å snakke de til fornuft. Jeg har selv sitti i dyrevernernernes høyborg, universitetet i Oslo avd. Blindern, og diskutert jakt med folk kledd i tepper og med rastasveis og forfedre med tung akademisk bakgrunn. Da må man holde tunga rett i munn! Nytter ikke å klaske bilder av dævve gauper i fleisen dems for å "overbevise". Har faktisk opplevd at flere jeg har snakket med har fått opp øynene for jakt som en spennende etterlevning av urgamle tradisjoner her til lands. MEN! Det øyeblikket den samme personen leser et mediaoppslag om jegern som skadeskøyt en elg som ramla inn i en barnehage, eller gammern som skøyt kameraten sin, eller ser bilde av en ulv tilgriset i blod foran smørblide Tryslinger......... Ja, da kan samtalen min med den teppekledde akademikern ha vært til ingen nytte... Husk: Jegere som "folk" er ikke bedre enn den dårligste av oss!
  6. Jeg er kanskje atypisk, men bukkejakt og rådyrjakt var min hoved jakt til gaupa tok dem. Derfor har jeg deltatt i gaupejakt i snart 18år, så sant vi har snø da, for å bistå med å redd noe av rådyrstammen. Jeg ser den, og jeg innser at det kan være en "dugnad" å få felt ei gaupe. De kan jo være rimelig hvasse når det gjelder å radere ut en rådyrstamme. Og jeg mener ikke at gaupejegerne seiler under falskt flagg ved at de sier at de jakter for å regulere bestand, mens de egentlig forsøker å slukke den værste blodtørsten. Selvfølgelig ikke. Men jeg tipper at de aller fleste av gutta (forhåpentligvis noen jenter der ute også) på postrekkene rundt om i landet føler en glede ved å være på skauen med skarpladd børse. Og det at jegerne er glade/stolte når de dreper dyr er det som er provoserende for mange tror jeg. Ta den dokumentaren som gikk på TV2 om gaupejakt. Skikkelig trivelig type som ble portrettert der. Han virka som en skikkelig flott type som blant annet viste medfølelse overfor den skadde elgen han måtte avlive. Men som jegere flest tente han på alle plugga dagen før jaktstart, i dette tilfelle gaupejakta. Han viste de følelsene vi alle her inne føler enten kalendern sier 14. juli, 9. august, 9. september, eller 4. oktober (i Oslo/Akershus). Og han bare SKULLE ta den gaupa de hadde leita etter så lenge! Med gliset om kjeften forklarte han kamerateamet at pusekatten skulle ramle i morra. Det gjorde den. Og fyren visste nesten ikke hvor han skulle gjøre av seg, han var så fornøyd. Så sier dere kanskje. "Ja, selvfølgelig var han det!" Jeg er helt enig. Selvfølgelig var han blid. Alle var blide. Et tilsynelatende seriøst og profesjonelt jaktlag hadde gjort jobben og fylt kvoten. Allikevel sitter mange som ikke har noe forhold til jakt (ja, mange av de bor i store byer) og ser kun en raring på bygda som fyrer seg opp over at et dyr mange ser på som utrydningstrua nå er dødt. Det er selvfølgelig trist at dét blir moralen i programmet. Jeg tror stikkordet er nedtoning, men samtidig åpenhet overfor "øvrigheta". Vi må vise frem at det vi gjør og være gode ambassadører for lidenskapen vår. Vi kan vise glede mens vi gjør det, men ha hele tiden i minnet at mange hater det vi driver med. En liten ting til. Kanskje OT... "Rekruttér en bygutt til et jaktlag" har større effekt som klistremerke på pickupen enn "norsk natur er best uten ulv" når det gjelder å sørge for opprettholdelsen av jakt i Norge. Den siste der var kanskje bare flåsete. Tenk litt på det. Nå får det være nok kakling fra Biffen i denne omgang. Fryktelig lange innlegg dette her.
  7. Prøvde ikke å legge noe felle, men jeg skjønner at motivasjonen for jakt kan være så mangt. Men et lite eksempel: Ta en titt i tråden REVEJAKTA 09/10 på kammeret. Har de gutta der inne (meg selv inkludert) 20-30 netter hver vinter foran åtet ditt KUN for å minke revebestanden så dem skal få ei ekstra orrhøne i skævven sin til høsten? Eller for å lage revekåpe til kona? Neppe. De skyter rev fordi de liker spenningen ved å sitte ute når alle andre sover, og de føler en intens spenning når reven lusker seg innpå kadaverne de la ut i august. De mister vel ikke nattesøvnen over at reven lusker rundt i skogen for å snappe harepuser før jegern sjøl rekker å skyte revefanten? De jakter rev fordi det er fantastisk spennende. Jeg har bare jakta gaupe én gang, men jeg personlig følte at motivasjonen bak det var spenningen over å ha muligheten til å felle et såpass mektig bytte. Jeg tenkte lite på gaupas klør i skinkene til råbukken. Men på det området er vi selvfølgelig forskjellige. Jakt er gøy, og uten den hobbyen veit jeg ikke hva jeg hadde drivi med. Ikke noe annet (ikke engang Nøtteknekkeren i Operaen, dobbel espresso på Grünerløkka, eller filmfestival på Saga kino ) kan måle seg med det. Men for at vi skal fortsette med denne hobbyen i fremtiden tror jeg det er viktig at vi erkjenner at det er en tosidighet ved jakt. Vi forvalter viltbestandene, og vi er flinke til det. Men vi har det også veldig ålreit mens vi gjør det. Det er den siste delen som provoserer mange. Så kanskje vi skulle tone ned bildene av gauper med den blodige tunga ut av kjeften foran en jaktlag bestående av ubarberte tøffinger foran pickupen. Er det sånn vi vil fremstå? Da kan vi glemme å spille "jegern som naturforvalter"-kortet i hvert fall. Da blir vi de gærne mannfolka som dreper KUN for moro skyld.
  8. Må bare svare på denne, kamerat. Jeg er født og oppvokst på et av de "finere" stedene i Oslo. Jeg har en relativt liten leilighet i Oslo, som definitivt er drita dyr. Har gått seks år på universitet og tar meg gjerne en kopp kaffe på Grünerløkka, eller på Blindern. Samtidig er jeg i skævven ihverfall fem ganger i uka. Jeg har rundt 50 jaktdøgn i året, og har 10-15 gode jaktkamererater som er fra Oslo som er i akkurat samme situasjon. Høyt utdannede karer med liten leilighet i hovedstaden. Er også medlem av Norges største jeger- og fiskerforening. Fra Oslo. Dere tenker kanskje nå at vi er en gjeng som jakter ryper med engelsksetterne våre? Neida... Det går i elg, eller ælj, som vi sier her, rådyr, skogsfugl og rev. Så! Jeg vet noe om noe annet enn "å være intellektuell", hva nå enn det skal bety. Så til saken: En ting dere alle skal tenke på i denne sammenheng er derfor at det nytter ikke å sitte i grisgrendte strøk og klage på "dem dærre nedi Oslo". For det første er det veldig mange jegere i Oslo som er helt på banen når det gjelder jakt som en del av norsk kulturarv, og for det andre hjelper det ikke å distansere seg på den måten som mange gjør i denne tråden ved å "sparke oppover" til urbane mennesker med høy utdanning som ikke liker det vi driver med. Vi dreper, mest for vår egen del når vi er på jakt. Det provoserer. Det er vel ingen som sitter på gaupepost fordi de syns så fryktelig synd på byttedyrene til gaupa? Du gjør det fordi det gir deg noe i form av positive jaktopplevelser, spenning og ikke minst kameratskap. At noen syns at dette er unødvendig må vi selvfølgelig respektere. Vi skal fordømme trusler. Selvfølgelig skal vi det. Det hører ingensteds hjemme. Men å sleive med leppa om "folka i Oslo", "forbanna vegetarianere", og "dyrevernsjævler" som ikke har greie på en dritt, gjør at det vi driver med blir sært, rart, og i værste fall en utdatert og primitiv hobby som hillbillies driver med på bøgda. La oss ikke gå i den fella. Dialog folkens. Vi må gjøre oss synlige som jegere, men ikke som mordere som hater alt som er sivilisert og kulturelt. Det skaper kun distanse. Det er i alle fall min mening.
  9. Kan også melde om lite aktivitet. Jeg har puddersnø nesten opp til kneet, og reven har virkelig lagt om trekkruta si. Vanlivis passerer det et par-tre rever hver natt over jordet, men nå er det ikke et spor i sikte. Åta er også urørt selv om jeg har trampa gater med trugene. MEN! Jeg har et åte midt inne i skauen, i kanten på et hogstfelt. Var ute og sjekka det i dag, og der var det aktivitet gitt. Virker som om reven holder seg i grovskauen i denne kulda. Ihvertfall her. Tenkte jeg skulle postere litt på dette åtet fremover i stedet for i kulturlandskapet.
  10. Flere enn meg som har reveabstinens? Jeg holder til på Østlandet, og her er det jo en meter med puddersnø. Null aktivitet på jordet der jeg både skyter på trekk og på åte. I fjor prøvde jeg å tråkke stier inn til åtet på de vante trekkrutene. Gikk også på ski. Dette var i snøfylte mars, og forholda var ganske like de vi har nå. Holdt øye med trugegatene gjennom flere uker, men det rare var at de få revene som våget seg ut på jordet (sammeliknet med før snøfallet), valgte å gå ved siden av trugegata Innimellom smatt de ned i gatene, men det virket som om de ikke følte seg trygge der. Spora holdt seg nede i gatene et par meter om gangen, deretter var det opp i løssnøen igjen. Kanskje jeg burde ha lagd breiere gater? Fikk ihvertfall ikke skikkelig action på åtet igjen før det kom et skarelag, og reven begynte å tusle igjen. Hadde null sette rev på fem-seks netter i mars ifjor. Det er meget dårlig tatt terrenget i betraktning. Da skaran kom snakker vi 7 sette rev på ei natt osv. Med andre ord håper jeg på mildvær forfulgt av ny kulde Nå har jeg en teori om at reven holder seg i grovskauen.
  11. Takk skal dere ha for fine svar. Som leder av et ungdomsutvalg i en jeger og fiskerforening har jeg mange forespørsler fra juniorer som er interessert i gratis revejakt. Ikke noe er bedre enn at ungdommen vil beskatte rovvilt! At de kan sitte komfortabelt i et skjul med ei hagle hadde derfor vært fint. Få ungdom her har egen rifle, men mange er i besittelse av ei hagle, så jeg tenkte å legge åtet på haglehold i første omgang, men ser at det er en fare for at reven får hetta. Tenkte jeg skulle legge igjen noe klær i bua for å sette igjen litt lukt som reven etter hvert blir vant til. Aner ikke hvordan dette kommer til å funke. For å avlive en annen myte jeg har hørt om reven... Jeg og kompisen min ser utover hvert vårt jorde når vi jakter på gården. Da dekker vi et stort område. Ser jeg en rev som er på vei til "hans" jorde, hvisker jeg til han selv om holdet til reven kun er 40-50 m. Det skremmer ikke reven i det hele tatt, antakeligvis fordi den er vant med at det er folk på gården. Har også hatt en nabo med tidenes hostekule bare sekunder før en rev kom ruslende på jordet. Så det med at reven raser av gårde ved den minste lyd er ikke min erfaring. Det samme gjelder bevegelse. Vi flytter på verdandastoler (vi sitter på en veranda) hvis reven dukker opp uventede plasser. Bevegelsen fra verandaen bryr de seg ikke om i det hele tatt. MEN! Jeg tipper saken blir en annen i tjukke skauen! Og når det gjelder viltstell, så er jeg rimelig sikker på at jeg ser mer fugl i terrenget vårt denne sesongen enn i fjor etter at vi tok ut 11 rev. Selvfølgelig er dette en subjektiv vurdering som ikke har snev av vitenskap i seg
  12. Jeg og en kamerat av meg tilbrakte rundt 20 netter på en gård i Oslo-området og skaut 11 rev forrige sesong. Gleder meg til snøen kommer så vi kan fortsette å beskatte dette artige viltet. Tenkte jeg skulle dele noen erfaringer med dere når det gjelder åtejakt i kulturlandskap nær hovedstaden, og kanskje få noen tips tilbake når det gjelder åtejakt inne skogen. Vi begynte fjorårssesongen etter nyttår, og endte som sagt med tosifret antall rever etter at påsken var over. Satt stort sett hver helg, og gjorde noen interessante observasjoner: - Stort sett all rev ble sett mellom 23 og 03 - Pinlig nøyaktig trekkruter på alle sammen. De fulgte de samme rutene over den snøkledde åkeren. En rute gikk fra gammel granskog, en annen langs en dreneringsgrøft i jordekanten, den siste kom rett fra en foringsplass for rådyr, også i gammel granskog. - Mange ganger gikk revene rett forbi åta, og veldig sjelden ble de stående å spise, selv om vi delte opp i små biter, og prøvde alt fra fisk til rådyrvom, skogsfuglslakt og hundemat. Vi følte etter hvert at åta ble irrelevant, for revene dukket opp på åkeren i løpet av natta nesten uansett. La ut to hele elgboger som NSB hadde fikset til meg. De ble ikke rørt før snøen gikk. Da gikk det virkelig unna. Mistenker spyfluer og grevling. Burde nok ha delt opp dette åtet. - Snødybde hadde MYE å si for aktiviteten på jordet. Februar og store deler av mars var tomme for rev. Ikke noe action før det dannet seg skare. Da så vi brått 3-4 dyr hver natt igjen. - Ei natt var det meldt 7,5 m/s vind og snø. Hadde hørt fra erfarne folk at da var det bare å holde seg inne. FEIL! Så syv rev på noen timers postering, og skøyt to av dem. - Da vi var på ellevte felte rev tenkte vi med oss selv at nå må det snart være tomt i terrenget. Det stemte ikke. Den siste posteringa før jakta var over så vi fire og fikk skutt to. Tydelig at revene som blir tatt ut erstattes av andre. Så over til årets sesong... Jeg tenkte at jeg skulle begynne å jakte mer aktivt på noen rever jeg har kommet i kontakt med i høst i forbindelse med drivjakt på rådyr med strihåret dachs. Området jeg jakter rådyr og fugl i ligger ikke mer enn en 3-4 kilometer fra gården, og jeg antar at det er en viss trekk fra skævven og ned i kulturlandskapet. Allikevel er det flere hi skogsterrenget, og jeg tenkte at jeg skulle sette opp ei lita jakthytte "i felt". Har snakket med noen som har gode erfaringer med skjul laget i asfaltplater, så jeg tenkte jeg skulle lage meg en slik en. Så noen spørsmål til ekspertene her inne: 1. Er det mulig å sette bua på bakkeplan, og fortsatt få inn rev på haglehold inne i skogen? Det funka fint i jordekanten, men jeg har hør rykter om at Mikkel er mer sky i skogen. Stemmer dette? 2. Kan det kanskje være en idé å sette bua på en liten høyde, og legge åtet nede i f. eks et bekkedrag? Da vil det jo lukte mindre av den som sitter og venter. 3. Kommer reven ut på hogstflater og spiser, eller bør jeg legge åte i skogkanten? 4. Er det noen som har noen generelle råd og tips angående åtejakt inne i skogen, eller er det slik at de aller fleste her inne jakter på jorder etc?
  13. Biffen

    Lokking av rev.

    Holder til i nærheten av Oslo, og har hatt et par år bak meg med åtejakt på et jorde. Skaut et dusin rev med en kamerat i fjor vinter, men tenkte å flytte jakta inn i skogen i et småviltterreng noen kilometer unna kulturlandskapet. Har hørt at det er vanskelig å få rev på åte midt i skauen, så vi tenkte at vi skulle lokke litt. Har Nordik Predator-fløyta og har sett filmen av Mikael Tham hundre ganger, så jeg begynner å skjønne prinsipper rundt postplassering, vindretning etc. Spørsmålet til dere eksperter er når på døgnet det funker best å lokke til de forskjellige årstidene?
×
×
  • Create New...