Jump to content

emilelv

Members
  • Posts

    70
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by emilelv

  1. Har kort på fritt dyr u/50 i år, lurer derfor litt på partering av voksent dyr. Bør jeg ha med en sag for å få delt dyret i to ved hoftekammen, eller går det greit med en skikkelig kniv? Ønsker jo å bære med meg minst mulig. Har skutt kalv før, men det kunne jeg bare stappe i sekken "helt". Det er vel ikke store forskjeller på partering av kalv og voksent dyr ellers? Annet enn at en taustump kan komme godt med, hvis det er steder å feste den..?
  2. emilelv

    Katadyn Mybottle

    Bumper denne, lurer på det samme. Kanskje noen som har testet nå?
  3. emilelv

    Ny bukse

    Har Forelhogna, er godt fornøyd. Lett og fin, gode lommer, super lufting på innsiden av beina for de som går en del. Passer nok best den slankeste halvdelen av befolkningen. Godt kjøp, spør du meg.
  4. Svar til trådstarter: Jeg har nettopp en Monarch 10x36, kjøpt for å bruke på reinsjakt. Kravene til lysåpning er ikke så enorme i mitt tilfelle, da jeg jakter på snaufjellet, mens det fortsatt er lyst. Da setter jeg heller pris på at den er liten og nett, som en 36 er. Kjøpte først en 8x36, etter innspill fra selgeren på naturogfritid.no. Men etter raskt å ha testet den mot en annen 10'er var jeg ikke i tvil - jeg trengte 10x36! Tok kontakt med naturogfritid, og fikk byttet med en gang - super service! Har personlig ingen problemer med å holde 10'eren stille nok, og er overbevist om at hvis du er normalt stø på hånda får du god bruk for den ekstra forstørrelsen - hvis du jakter i åpent fjellterreng med lange synsfelt, vel å merke...
  5. Ok. Har ikke erfaring med mer enn ett terreng, så godt mulig at det ikke er så vanlig å be om slikt. For min del sto det i infobrevet som kom sammen med giroen. Du får sende dem en epost...
  6. @Cameron: Du har vel sendt inn kopi av storviltprøve og jegeravgift? Regner med at du må det der du jakter også, før du får korta i posten. Holdt på å glemme det selv i fjor...
  7. Ser fat_dog86, som er Moderator her, selger en Viking II. Kanskje du skal sende ham en PM?
  8. Jeg har Viking'en, og er 179 cm. Den passer meg perfekt, synes uten tvil hoftebelte og remmer er kraftige nok. Bruker den i reinsfjellet, dvs tung sekk. Så da burde den holde til det meste annet også.
  9. Jeg har Downmat 9 DLX, fantastisk komfort og pakkvolum. Ikke veier det så mye heller. Mener allikevel 7'eren er mer enn nok, fikk bare 9'eren billig. Synmat'en er sikkert god nok, med mindre du skal ut i ekstreme situasjoner. Har Bamse også, de som påstår at den er komfortabel har ikke hatt særlig gode oppblåsbare liggeunderlag, mener nå jeg. Støtter alliekevel Sauer 6,5x55 sitt utsagn om at det tåler utrolig mye mer. Betyr FHS Forsvarets hundeskole? I så fall er kanskje skarpe hundeklør noe å ta hensyn til også? Har ikke hardtestet underlaget mitt på røft underlag, men det ser ikke ut til å tåle alt mulig, middels slitestyrke vil jeg gjette på. Hva med å legge pengene du sparer på å kjøpe Synmat i underlagstrekket til Exped, som beskytter godt: http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=11804&prodid=23060. Eller kjøp et Bamse i tillegg, så kan du ta med deg det liggeunderlaget som passer situasjonen. Skal du ha mange netter ute er det uansett vel verdt å investere litt i kvalitetssøvn!
  10. @Shadob: Her peker du på et annet viktig punkt angående handel i butikk vs. på nett, nemlig konkurransen mellom laveste pris (ofte billigst på nett) og fysisk nærhet til butikken (å kunne ta og føle på er viktig). Jeg er helt enig i at man bør støtte opp om den lokale handelsmannen, enten denne selger våpen og jaktutstyr, eller andre varer. Selv har jeg gjort de fleste av de store innkjøpene hos min lokale forhandler - våpen, 2 dempere, all ammo mm. Han gir ofte gode dealer, men jeg har heller ikke noe imot å betale noen hundringser ekstra fra tid til annen, vel vitende om at jeg støtter opp under en geskjeft som jeg vil beholde i nærheten. Her er det viktig at vi alle tar ansvar, kanskje spesielt ift utenlandske nettbutikker. Det er ikke ok handelsmoral å alltid bruke nærbutikken som prøverom, for så gå hjem og kjøpe gjenstanden noen kroner billigere på nett. Snart er nemlig "prøverommet" ditt borte, og neste gang du skal handle må du kanskje ta fly for å få fiklet litt på tingene først... Nå taler jeg ikke imot meg selv fra mitt forrige innlegg, som var for netthandel, selv om det kan høres slik ut. Våpen og tilhørende utstyr er en så omfangsrik kategori at ingen klarer å føre alle merker og varetyper. Den lokale forhandleren vil ikke alltid være/ha løsningen. Det er derfor viktig at kjøpere kan finne ut hvor man kan få tak i de forskjellige varene, og samtidig kan innhente nok info til å evt ville forfølge kjøpet videre. Noen må dessuten reise så langt for å nå en ønsket forhandler, at de kombinerer dette med andre reiser, eller kanskje flyr ens ærend. Da er det greit å på forhånd kunne sjekke at man ikke drar på en ren bomtur...
  11. Har en Brusletto Hunter. Er en god allroundkniv synes jeg, bl.a pga forholdsvis tynt blad. Kan både spikke/hugge, skjære brød og sløye fisk med den. Har også flådd og grovpartert en reinskalv med den. Det gikk helt greit, men vurderer likevel å skaffe en annen kniv til jaktbruk. Vurderer bl.a EKA/Outdoor Swingblade eller Pendleton Mini Hunter/Hunter. Sistnevnte har VG1 stål, Swingblade har Sandvik 12C27 stål. Hva er forskjellen? Har også sett på en kniv med 440C- 37 lags Damascus stål. Noen som kjenner til disse ståltypene, og fordeler/ulemper til jaktbruk?
  12. Det beklager jeg også, synes vi skal holde oss for gode for å kritisere skrivefeil. Hver enkelt får gjøre så godt man kan, er helt sikker på at alle forstår det meste som skrives her inne. Du har forresten et par feil selv, men jeg skjønte det da fint for det
  13. Problematikken rundt informasjon/priser/varebeholdning osv på nett gjelder svært mange av aktørene, faktisk nesten alle. - Noen har bare adresse, tlf og noen bilder av butikken, totalt uinteressant... - Andre (som f.eks JD) har håpløst utdatert info, kanskje enda mer irriterende! - Atter andre (Jakt&Friluft m.fl) har mange og stort sett oppdaterte varer i nettbutikken, men mangler ofte produktinformasjon. Hvorfor står det f.eks ingen annen informasjon om rifler som koster både 10. og 20.000, annet enn det? - Winge og delvis XXL synes jeg skiller seg positivt ut, det finnes sikkert også andre. (XXL taper allikevel noe på varierende butikker og personell.) Vanskellig å si hva som er grunnen til disse problemene, det er sikkert mange. Èn viktig grunn tror jeg er at jakt- og våpenbransjen er litt sidrumpa når det gjelder å nå kundene sine. Noen av aktørene mangler kanskje den tekniske innsikten i/interessen for å bruke denne informasjonskanalen selv. Det bør man ta tak i, eller på sikt tape i konkurranse med andre. Mange mener sikkert at de ikke har tid og/eller råd til å drifte en nettbutikk. De de da misforstår, er at svært mange kjøp baserer seg på innhenting av informasjon/priser nettop fra internett. Det går fint å spare seg til fant! Tanken om at "kunden må jo komme innom for å ta og føle på sakene, og prate med oss uansett" stemmer heller ikke helt. Det er mange i Norges land som har lang vei til nærmeste gode våpenforretning, for ikke å snakke om to eller tre gode. Vi vil jo sammenligne varene her og, som for andre varegrupper, ikke minst fordi det ofte er snakk om store investeringer. Da er internett starten for mange. Å ta en telefon til selgeren kan ikke sammenlignes, mange liker å bruke god tid foran skjermen, se bilder, lese utfyllende informasjon osv. Når jeg etter et slikt søk har funnet noen interessante produkter/butikker, ja først da tar jeg evt et par telefoner til de som har klart å vekke interessen min! Og da er jeg innstilt på å reise et stykke også, for å gjøre store investeringer. For man må jo til slutt ta og føle litt også, ikke alt kan løses bak skjermen... Mindre og billigere produkter (kanskje opp til 2-3-4 tusen) gidder jeg ikke dra så langt for, de handler jeg på nett hvis det ikke finnes i nærheten, men bare hvis jeg har fått så mye informasjon som jeg føler jeg trenger! Har lite imot denne bransjen som helhet, har snakket med mange hyggelige karer (og et par damer) i butikker og på messer. Håper bare at den kan modernisere seg litt ift å nå kundene sine, det vil både vi og bransjen tjene på, tror jeg. Eller er jeg bare en forferdelig atypisk bruker av forumet?
  14. Har A-Bolt selv, og er bra fornøyd med den. Tror allikevel at jeg hadde vært rask til å bytte den (likt) med en Sako 75, hadde sjansen bydd seg. Anyone? Så hvis du har råd til en Sako, synes jeg at du bør se forbi A-Bolten. Browning har allikevel noen fine løsninger (jada, jeg vet at baken er delt - også smaken.. ) X-Bolt kan derfor kanskje være aktuell, hvis du liker Browning sine "greier". Ta og føle, det må vel være en viktig ting for å finne løsningen her!?!
  15. @bransern: Der har du kanskje en av de gode grunnene jeg ikke kunne komme på... Uansett er det mange faktorer å ta hensyn til i denne diskusjonen, enten det gjelder fordelingen, eller selve utøvelsen av jakta. Så vi har sikkert alle godt av en slik diskusjon, slik at vi kan få et litt mer nyansert bilde av situasjonen. God jakt til alle!
  16. Jeg er også godt fornøyd (har 308 og ikke ss, men ellers den samme). Treffsikker, ligger godt i hendene (mine), kompakt og lett. Men siden den er såpass lett, kan du ikke banke så mange skudd du vil på kort tid før du må la det hele kjøle seg litt. Men regner med at du har fokus på jakta og dermed våpenvekt mer enn på baneskytinga..?
  17. Jeg er utenbygds jeger, og bor i en by på indre Østland. Kjenner brukbart til forholdene i flere av de mindre bygdene som huser "innenbygdsjegerne", som noen av dere vil fjerne jaktrettigheter fra. Kjenner forøvrig ingen av disse godt selv, så har ingen "skjult agenda" i så måte. Jeg skjønner bare ikke hva som er problemet med at det faktisk er noen fordeler ved å bo litt grisegrendt - det er jammmen nok av ulemper! Tror ikke også dere at noen av utkantsfolket kunne tenkt seg å ha en kino innen 2 timers radius? Eller at ikke kjøpesenteret = Domus? Jeg kunne nevnt i det uendelige.. Men faktisk er bl.a. jakta viktigere enn alt dette for noen, som derfor ønsker å bo slik til allikevel. Og takk og lov for det! For det finnes vel ikke byfolk som er så enfoldige at de tror at alt på bygdene - jakt, fiske, hytteliv og ferieidyll inkludert - driver seg selv? Kanskje alt bare kommer rekende på ei fjøl samtidig med ferie- og jaktstart? De som bor i byene skal prise seg lykkelige over at noen har lyst til å bo på disse stedene som andre bare vil besøke, for så å forlate igjen når moroa er over. Mange tar dette for gitt, men fakta er at utkant-Norge sliter med rekrutteringen. Ikke skap enda en grunn til at folk flytter fra! Uten disse folkene hadde byer, tettsteder og flatbygd vært alt vi hadde! Og så er det er kanskje greit med noen økonomiske overføringer allikevel? Vi klager jo f.eks på at veien er så dårlig opp til hytta, blir den bedre uten tilskuddene til vei, tror dere? Det er ikke bare innenbygds som nyter godt av alt dette... Det er svært viktig med balanse i alle deler av samfunnet, derfor bør også fordelene fordeles, det være seg geografisk, jobbmessig eller ellers. Jeg er lærer, og har nå en god og lang sommerferie. Men så jobber jeg mer enn vanlig kontortid resten av året, også en god del helg og kvelder. Andre jobber kanskje enda mer, men tjener da også deretter. Dermed går det opp i opp. Hadde det ikke gjort det, ville jo alle vært lærere. Synes du allikevel det virker så sabla avslappet, så kan du jo bare bli lærer, du også. Det er et fritt land. Flytt til ei lita fjellbygd samtidig, der er det stor sjans for at det er en ledig stilling. Dermed er reinsjakta sikra! Høres ikke det helt knall ut? Jeg kan samtidig love deg at pengene du sparer på billigere reinskort for innenbygds, går til bensin for alle de ekstra kilometrene du må kjøre for å komme deg til fasiliteter andre når med sykkel... Et annet og viktig aspekt er at innenbygdsjegere er gode jegere. De jakter antagelig i snitt mer enn byfolket (min påstand), og blir dyktige av den grunn. Helt sikkert er det i hvert fall at de er lokalkjent, og det er viktig. Vi vet at det er av stor betydning å kunne drive med god avskytning, jeg tror at det er viktig å ha en brukbar andel lokale jegere for å få dette til best mulig. Jeg unner derfor innenbygds denne jakten. Men jeg er enig i at det kanskje er mulig å fordele kortene litt jevnere likevel. Hva om alle klarte seg med ett kort? Jeg registrerer mange her inne med både to og tre kort, dette gjelder sikkert både innen- og utenbygds. Hvis alle klarer seg med ett dyr, blir det flere å dele på. Så kan man jo tenke at "det er fire år siden sist, så da skal jeg jammen ha alle i år". Kanskje, men statistisk sett blir det i hvert fall lengre til akkurat du får kort igjen hvis alle gjør slik... Nå skal det sies at det finnes sikkert mange grunner til at man har flere kort, og jeg dømmer på ingen måte dere som nå har det. Det var bare en liten tanke jeg gjorde meg, og som man i hvert fall kan reflektere over. Nå vil jeg endelig slå et slag for å komme litt back on track i denne tråden (sorry sidesporet, men trengte bare å lufte litt meninger...) Skal jakte fritt u/50 i Rondane, fint å jakte i et område hvor man har litt lokalkunnskap etter 30 års feriering ikke langt unna.
  18. Federal Fusion 150 grains og Norma Jaktmatch samler godt i A-bolten min.
  19. @tveraa: Betyr det at 14x1 er direkte feil å bruke? Det er nemlig den dimm'en som er opplyst på hjemmesidene til Nordskog. Eller kan det være at A-boltene er gjenget i flere dimm'er? Jeg har kjøpt Hausken i 14x1, det var det selger opplyste som riktig også. Virker da å passe greit på rifla mi (uten at jeg på noen måte er noen guru på dempere). Men nå ble jeg jo litt usikker...
  20. @hjelme83: Du betaler på forskudd for kortet, uansett om du feller dyret eller ikke. Altså betaler du for fellingstillatelsen, ikke selve dyret. Det tilkommer da ingen ekstra kostnader ved en eventuell felling (med mindre du feller feil/for stort dyr ) Eneste mulighet for "refusjon" er hvis du selger kortet tilbake til tilbyder før jakttida er ferdig. Usikker på om dette er mulig alle steder, og summen du får igjen synker utover i jakta.
  21. Kjøpte Hausken Kompakt (her omtalt som mini) til min 308 A-bolt for litt siden. Er det bare meg, eller smeller det fortsatt litt mer enn det som godt er fra slike "små" dempere? Jeg må innrømme at jeg skvatt litt, og det vesle pipet jeg hadde i øra i 5 sek etterpå ga meg en litt dårlig smak i munnen. Har bare blitt det ene skuddet med demper men uten ekstra klokker så langt... Jeg mener derfor du bør prøve flere størrelser, vekt bør ikke være det viktigste kriteriet hvis du først vil gå for demper. Jeg må teste litt mer, men må innrømme at jeg er usikker på kjøpet mitt. (Det skal sies at jeg er litt ekstra pirkete på dette, en far med konstant øresus har gjort meg skeptisk...) Edit: Vil understreke at dette ikke er en kritikk av Hausken spesielt, spørsmålsproblematikken vil nok gjelde alle dempere i denne størrelsen (små, lette spesielt laget til jaktbruk)
  22. Jeg har også samme sekken - dvs jeg har Bergans Viking. Alpinisten er lik, men er laget for lengre rygger. Du burde derfor prøve begge hvis du er gjennomsnittlig høy. Hvis du er omtrent som eller noe lavere enn snittet anbefaler jeg klart Vikingen (Jeg er gjennomsnittlig, 180 cm). Er veldig godt fornøyd, brukte den på reinsjakt i høst. Pakkramme er sikkert enda bedre til akkurat dèt, men jeg fikk da greit ned dyret i hvert fall. Sekken er solid, med gode justeringsmuligheter ift hvor mye du har i sekken. Topplokket er en liten sekk, faktisk veldig behagelig som en liten(!) svipptursekk. I tillegg kan du feste en av sidelommene på tvers under, til å ha en ekstra genser el.l. i. Det er faktisk et hoftebelte på denne lomma også, kjekk detalj. Jeg liker å organisere utstyret når jeg bruker sekk, synes denne sekken har brukbart med muligheter i så måte. Lite rom under topplokket, selve topplokket/sekken, to store sidelommer og delbart hovedrom i sekken er nok for meg. Det er også gode festemuligheter på sekken, f.eks kan telt/lavvo/fiskestenger stikkes på innsiden av sidelommene, tingene sitter da godt og beskyttet. Sekken er ikke direkte liten, det finnes mange som er lettere og nettere enn denne. Så hvis du skal rusle på dagsturer eller mellom hytter, kan denne sekken bli for stor og tung. Men skal du pakke på den litt; telt, sovepose, kokeutstyr, annet utstyr som veier litt eller tar litt plass - da er Viking/Alpinist et bra valg, synes jeg. Men som flere sier - prøv sekkene selv. Kanskje finner du en annen sekk som passer deg enda bedre. Lykke til, husk å kjøpe kvalitet!
  23. Enig med tulling, og dypt uenig med M67. Å kalle det som skjer med f.eks villreinen, og også "tamgrisene", for naturens gang - det er noe naivt. Det er jo vi mennesker som ødelegger biotopene, slik at noen arter (f.eks grøftegriser) favoriseres. Godtar vi slik biologisk forsøpling uten å prøve å gjøre noe med det, ja da har vi tapt. Det kommer i hvert fall ikke til å passere noen snøfteskaft gjennom kikkerten min, uten at jeg banker et par skudd etter dem (så fremt jeg vet jeg treffer skikkelig, da...) Jeg vet at det provoserer en del av dere, siden jeg da "ødelegger" for en mulig ny art. Men jeg er mer interessert i, og redd for artene vi allerede har. Så da får vi alle gjøre det vi mener er riktig, innenfor lovens rammer. For min del er jeg i hvert fall ikke i tvil...
  24. Snakket med Hausken selv om denne frontmodulen, som den kalles. Han sa den dempet 3 dB. Det er noen mistolkninger ute og går her. Desibel måles etter en logaritmisk skala, dvs at en reduksjon med 3dB tilsvarer ca en halvering av lydstyrken. I hvor stor grad man hører endringen er ikke viktig, det viktige er å unngå skader på sansecellene i øret (tinnitus). Kortvarig støy, som geværskudd, bør ikke overskride 130 dB, over tid er "kun" 80 dB skadelig. Ergo er en slik frontmodul finfin den, spesielt for Kompakt'en til Hausken, som ikke demper like mye som de litt større. Har kjøpt en slik frontmodul til bruk sammen med en Kompakt selv. Koster ca 700 og veier snaut 50 g, da var valget enkelt. Den gir også en mye finere avslutning på demperen, og skjermer mot rusk og rask i gjengepartiet. Hørselen er for aaalt for dyrebar til å tulle med, da er slike små gadgets kjekke, synes jeg.
  25. Ble 7 dager på reinsjakt, samt noen få på småvilt i år/fjor. Avstandene til terrengene jeg har jaktet i gjør at dagsturer er uaktuelle. Har kone og barn på 1 og 4, barna legger en solid demper på aktiviteten. Kona er snill og fleksibel, men har mye som skal gjøres hjemme, og da går det på samvittigheten løs. Ser også verdien i at unga husker navnet mitt Driver og jobber med å øke andelen enkel og nær jakt (due, rev o.l), slik at antallet dager kan øke noe.
×
×
  • Create New...