Jump to content

ZAP

Members
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

ZAP's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Helt enormt det Rødsjø gjør på prøvefronten. Hi-Trøkk er vel så godt som årets jakthund njjf 2010 allerede nå. Høyfjellspokal til odel og eie torsdag, vinner semifinalen lørdag og vinner så finalen med Cacit i dag. Trøkk er vel bare 3 år, så det er en hund mange skal slite mot i 6-7 år til.
  2. ZAP

    rypetaksering

    Enig i det som er skrevet tidligere. Det meget viktig at det er rutinerte, gode viltfinnere som brukes. Som tidligere nevnt er taksering IKKE en treningsarena for unghunder! Taksering skal gi et korrekt bilde av rypebestanden for grunneier. Ved å bruke uegnet personell og hundemateriale, får vi en underestimering, som igjen på mange fjellstyrer gir en veldig lav bag-limit. Mistolket hundesport tidlig i august medfører nedsatt kvalitet på jakt med hund i september.
  3. ZAP

    Exxo hagler klikker?

    Skyldes dette en produksjonsfeil og går det an å reklamere på dette hos Jakt og Friluft?
  4. ZAP

    Exxo hagler klikker?

    Har en Exxo 12/76 som jeg i utgangspunktet var veldig fornøyd med, inntil jeg fikk et par klikk med lerdueammo. Dette iløpet av kanskje drøyt 1000 skudd. Jeg trodde at det var kvaliteten på ammoen. Sent i november i fjor var jeg på skogsfugljakt. Fant igjen bikkja i stand, mot meg i nedoverbakke. Jeg måtte litt til ene siden for å få åpent skudd og når jeg kom meg de nødvendige metrene rundt, så jeg at bikkja hadde avansert noen meter den også så den sto på en hylle 2 meter over 7-8 meter fra meg. Denne bikkja står ikke tomt og reiser så lyngen spruter når den har nærstand, så jeg sto med ryggen til og så over skuldra når den fikk reisordre. Mellom meg og bikkja lettet en hana og kommer rett over hodet mitt. Dette er det enkleste skuddet jeg har hatt i skog, men hagla klikker. Dette var med nykjøpt jaktammo. Anslag på tennstiften, men grunnere enn vanlig. Det som skulle ha blitt bålkos med bikkja og en tur til utstopper, ble krampejakt til mørket kom uten resultat. Andre med samme erfaring?
  5. ZAP

    Moden rakfisk i august

    Takk for tips, også PM!
  6. Har noen tips om hvor en kan få kjøpt rakfisk fra 08? Jeg syns rakfisk er ypperlig mat generelt, men spesielt på fjellturer. Fjellsesongen begynner med taksering i august, og det hadde vært knall med moden rakfisk.
  7. Har det vært uheldige hendelser sist høst? Jeg er ikke ute etter linker, men jegere som har gode erfaringer med tilbydere, gjerne private.
  8. Er det noen som kan gi meg opplysninger om seriøse tilbydere av helikoptertransport i Sverige? Jeg tenker ikke på å reise så tidlig som 25 august, kanskje så sent som 1 oktober.
  9. Dersom en har litt overflod av ryper, pleier jeg å beregne 1,5 ryper pr person. Til 6 personer blir det 9 ryper. I tillegg tar jeg 3 ryper. Alle tolv flåes og ordnes normalt. Kroinnholdet legges på nøytral vodka, helst original øst-europieisk. På de 6 første fileterer jeg ut brystene i to omganger, altså store- og lille brystmuskel hver for seg. Dette er det to grunner til. For det første blir den store jevn på begge sider og dermed lettere å steke i panne. For det andre er det bestandig noen som vil ha kjøttet godt stekt, og de små brystmusklene er litt mørere godt stekt enn de store. De som vil ha blodig til rosa får store og de som vil ha grått kjøtt får de små. På de tre neste rypene fileterer jeg ut på vanlig måte og speker brystene. Da sitter jeg igjen med 12 ryper å koke kraft på til 6 personer. Jeg heller rikelig med kaldt vann i gryta, samt 2-3 knuste einerbær. Det som er viktig er at en smaker på kraften underveis. Allerede etter 20 minutter koking kan det begynne å frigjøres bitterstoffer. Skum av. Så deles kraften i to porsjoner. Den ene brukes til saus. Sausen er ca som trådstarters. Den andre delen reduseres kraftig, smaksettes mot slutten med salt og svart pepper, og du har den beste, klare suppa som finnes. Suppa blir forrett med øl og rypedram til, samt to lettstekte hjerter i hver porson. Hovedrett tradisjonell med rødvin, mandelpoteter, rosenkål, erter og tyttebær. Dessert multekrem eller blåbærpai, sammen med kaffe avec. Jeg bruker denne framgangsmåten på all skogsfugl. En godt hengt gammaltiur blir også knall. Men jeg beregner IKKE 1,5 fugl per gjest da.
  10. Jeg har jaktet sporadisk i Sollia i ca 10 år, fra 2-10 dager pr år. Mitt inntrykk er at bestanden gikk ned fra 07-08. Dette er mest på grunnlag av andre jegeres observasjoner, da jeg denne sesongen bare har jaktet sent i oktober. Å bedømme bestanden i oktober er umulig. En ting jeg ønsker at uerfarne vinterjegere skal ha i mente, er at når en "kommer på" rypene i bjørka eller lengre ned i skogen på snøføre, er det veldig lett å overestimere bestanden. En stor del av rypenes sommer- og høstbeiteområder er under snø, og rypene bruker derfor et forholdsvis lite areal. Altså: du skal se MYE ryper for å kunne si at bestanden er god. Skyt gjerne en rype eller to, men bruk huet.
  11. 1 orrhane 1 orrhøne 1 røy 1 grågås 7 stokkender 36 ryper
  12. Er det noen som selger hjemmeladet hagleammo? Har ikke klart å finne rypepatroner med stor nok spredning og/eller god nok dekning for korte hold(8-12m). Det samme med skogsfuglpatroner (12-15m). Det er snakk om kaliber 12/76.
  13. Jeg må jobbe t.o.m. 23. i år, så det blir ingen siste tur etter tiuren. Kompenserer med bikkjetrening i romjula, en dag på fasan og to dager på rype. Ellers blir det vel en jakthelg i februar og en liten treningsuke i mars.
  14. skalljakke m/Goretex 20 ekstraskudd- 8 skudd i lommene vannflaske termos med kaffe eller optimus og kjele niste eller pølser/flesk og panne gps/kart/kompass sauerenhetsbevis, jaktkort etc oppbløtt bikkjefor og bikkjehermetikk ekstra kobbel førstehjelpsutstyr til folk og bikkjer samekniv, tollekniv sokker lue hansker fleecevest ekstra fleecejakke På lange dagsturer i tidligjakta, 10-14 timer, har jeg også med en 1/2 liter øl til langpausa midt på dagen. Hva mener dere om det?
×
×
  • Create New...