Jump to content

BAH

Members
  • Posts

    28
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

BAH's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Men i forrige uke var det kommet dyr inn på N&U. I følge observasjonene så var det dyr mellom Kaldungsjåen og Geitvassdalen. Dette er foreløpig langt unna Sønstevatn, men blir det mere østlig trekk....
  2. Sjansen for at det kan dukke opp dyr øst for Sønstevann under jakta, er nok minimal. På vinterhalvåret, så er nok sjansen større, ettersom det står ofte dyr på den delen av vidda på vinteren. I de siste årene, under jakta, så har det hendt det har vært dyr på trekk ved Johovda/Gryttjerndalen, dvs sør for Sønstevann. Det har også hendt det har vært dyr nord for Sønstevann. Hvis det er ordnet overgang til andre vald, så er det nok ikke umulig det er overgang til områdene til Opdal reinkompani. Kompaniet inneholder områder sør og vest for Sønstevann og helt inn til Mår/Hettefjorden. Og vest for Solheimstulen (Skrykken) I fjor var det en periode veldig bra med dyr i området Mår-Skrykken-Ulvelid-Sønstevann. Dyra pleier å komme på trekk en tur østover, men i hovedsak så står dyra oftest i den delen av vidda som ligger under Vinje og Tinn.
  3. Hvor på delen til Nore og Uvdal? Husk at N&U har STORT område på Hardangervidda.
  4. Ja, jeg driver med hjemmelading. Og til og med støper selv nesten alle de kuletypene jeg bruker. Men når jeg lader så går jeg ut ifra merking på kruttboks, dvs hvilken krutt-type (N-340, N-350, N-105...osv) Og finner en egnet ladning i ladetabell til den kulevekta som skal brukes. I magnum er minstevekta på kula 140grs. På kruttboksene så står det at produsent anbefaler bruk av ladetabell av nyere dato, for brennhastighet kan variere littegrann. Derfor vil jeg kronografere noen skudd fra hver lot jeg lader selv. Og selvfølgelig en sjekk før NM. Og avtrekksvekta blir også sjekka, for å se om dette er innenfor gjeldende regelverk. Jeg hadde gjort tilsvarende for hver lot av fabrikk ammo jeg måtte ha kjøpt inn, hvis jeg ikke hadde ladet selv. Kronografere bør man gjøre uansett faktorkrav, uansett om det er kjøpeskudd eller hjemmelading , samt sette seg inn i regelverk. Det var faktisk noen som dukka opp på et magnum-NM for et par år siden, med alt for lette kuler... Og ut ifra den testen som ble henvist i det første innlegget i denne tråden, så varierer faktoren på kjøpeskudda på de forkjellige våpnene. Derfor mener jeg det er viktig å få kronografert ammo med det våpnet som skal brukes, og ikke stole på hva andre har oppnådd. En annen ting er at ammo bør betraktes som ferskvare.... Det som var over faktor da skudda ble kjøpt inn/ladet opp, kan etter noen år være slappere. Det samme gjelder hvis kruttet har blitt lagret en stund. Dette er jo også en grunn til å kronografere, for å forvisse seg om at ammo holder seg over den faktoren det måtte bli. Men dette med faktor og kjøpeskudd, gjelder ikke bare for magnum. Hvert år så ser vi at enkelte skyttere blir diska i millitær-felt, hvor den ene av grunnene var fordi ammo ikke var sjekket.
  5. Er vel ikke nødvendig med kontroll med hver eneste skudd... Blir ikke noe skudd igjen til feltløypa, da Nei, det burde holde med kontroll innenfor hver innkjøpte lot. Hvis dette er et problem for rekrutteringen, så er vel det neste forslaget å fjerne all faktorkrav?
  6. Enig med Sir og flere som ønsker uendret faktor. I følge den meningsmålinga som er på denne tråden, så er det foreløpig et enormt flertall på at dette bør være uendret. Håper vedkommende som skulle ønske bringe dette temaet inn på fagkonferansen, tar til dette til etterretning. Men dette ligner litt på Bondeviks "storhetstid" som statsminister. Selv om han hadde en meningsmåling som tilsa at han kun hadde regjert over en rasteplass langs E18 i Østfold (hvis det hadde vært valg), så skulle han banke igjennom saker og ting som folk ikke ville ha..... Nei, fristen for saker som ønskes tatt opp på fagkonferansen, er 15 aug. og det begynner å haste med å komme med motforslag, eller jobbe godt med å komme med motargumenter mot dette temaet på konferansen (hvis det i hele blir tatt opp, eller allerede vedtatt i fagkomiteen...) Er det noen der ute som har tid og krefter til organisere en motaksjon? Vi nordmenn er jo så flinke til å hyle når vi er uening, men holder fort kjeft og gjør ikke noe med det....
  7. Ja, ihvertfall på sin bane. Javisst, og siden ikke alle har 50-meters bane kan vi legge ned fripistol. Og siden ikke alle kan skyte grov på sin bane legger vi ned grov også, både bane og felt. Da faller selvsagt både militær og revolver av lasset i samme slengen. Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele hodet. M.a.o. fins det sikkert en gylden middelvei også her. Om virkelig rekylen er den eneste utfordringen med magnumfelt, er det noe helt feil med hele øvelsen. Dessuten er det ikke noe problem å få mindre rekyl på faktor 210 enn på 180, så da er m.a.o. ikke faktor noe endelig mål på rekylen heller. Nei, Gringo. Tror vi stopper der. Vi har nok for snevert syn i hver vår ende i denne saken her.
  8. Vil det da si at det er noen magnumskyttere som over hodet ikke har mulighet til å trene og teste magnum? Hvis det er så ille, så er det vel bare å legge ned magnumøvelsene? Eller sette en så latterlig lav faktorkrav, slik at alle svake ladninger blir godkjent, og deretter gjøre magnumøvelsene mindre utfordrende?
  9. Synes nå avstemningen øverst på denne tråden sier hva som menes blant magnumskyttere. Du kan argumentere så mye du vil, Bromark. Men dette er et IKKE-tema, på lik linje med fjerning av dårligste hånd og overgang fra 6 til 5 skudd i spesial. Hvor mange fabrikkladninger holder ikke kravet? Kan det hentes opp noe fakta på akkurat dette problemet? Hvis ikke så blir det vel bare synsing. Som jeg skrev tidligere, ammo kan oppføre seg forskjellig i de forskjellige revolverene. I bestemt ammo, kan greie kravet i et våpen, for så feile i et annet. Hvorfor skal det være så vanskelig for en klubb eller skytter å skaffe seg en kronograf, ettersom det BØR sjekkes at ammunisjon holder uansett hva faktoren måtte være.
  10. Ja.... Skal det da også endres i de andre klassene som har faktorkrav? Husker det var en som ble disket fra medalje i Militær-felt på NM2000 Lerkehaugen, Steinkjer. Mener å huske vedkommende lånte våpen, kjøpte ammo i butikk, fikk ikke tid til å teste. og ble diska fra gullet (tror jeg) Dvs da er det samme problemet her.... Men mener dette er et IKKE-problem. Det skyttere først og fremst må gjøre, er å sette seg inn i regelverk, samt sjekke at den ammo'n de skal bruke holder mål. For oss hjemmeladere, er det ikke noe problem å holde seg over faktorkravet. Selv bruker jeg 158grs blykule og lader med 9grs med N-350. I følge ladetabell (Nr.6), så er dette maksgrense, men ser absolutt ingen tegn til trykk. Dvs ingen flate hetter, og "missfarget" hylse. Men dette fra ammo skutt i min revolver. Denne ladningen kan jo oppføre seg annerledes i et annet våpen. Og dette gjelder også kjøpe ammo. De forskjellige ammo-typene kan oppføre seg forskjellig fra våpen til våpen. Men for de som måtte ha sterke ønsker om lavere krav til faktor i magum 1, kan heller bruke revolveren til revolver-felt. Med lavere faktor blir det snart ingen utfordring med å gå en magnum 1-runde, der stillingen "stående fri" benyttes hele tiden. Ser helst at denne saken legges død, og ikke tatt opp på konferansen.
  11. Lurer litt om vi er ved kjernen av problemet her. Jeg har to kronografer, CED og Chrony, og har opplevd at begge sliter med målinger av 45 ACP når de står for nære. Jeg må ha minst 3 meter, eller så får jeg "error" eller for liten hastighet. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Mener å ha lest at det må være 3 meter mellom munning og kronograf, for at den skal fungere optimalt.... Klippet inn fra manualen til Chrony: Distance of Chrony unit from muzzle: Air gun, .22 Rim fire => 3FT; Bow & Arrow =>4FT; Shot gun =>5FT; .30-30=>8FT; Large rifle=>10FT to 15FT; the bigger blast, the longer distance. 1 fot er ca 0,3meter. Klippet inn fra CED: 4. Muzzle blast - If the muzzle blast reaches the first sensor before the projectile, your results may be in error or not recorded at all. If the muzzle blast causes your screens to shake, the readings could also be affected. Suggestion - when using high powered rifles move back away from the chronograph sensors (12 - 18 feet), until proper velocities are recorded, and then move forward one foot at a time, to determine the closest distance at which each weapon will perform at. Then record that information for future use. Different calibers, brands, barrels, and ammunition will affect the distance, so it may be necessary to test each accordingly. Ut i fra dette, så kan det hende faktorkontrollen på Birkeland forårsaket noen feil-målinger, hvis det var 1,5 meter mellom munning og kronograf.
  12. BAH

    Felt NM-2010

    Man skal jo holde mot vær og vind, vettu. Og vi som er så glad i vårruller, blåser jo ikke bort med det første....
  13. BAH

    Felt NM-2010

    Stevneleder Trygve, løypesjef Tor og resten av gjengen gjorde en fremragende jobb. Løypa var så morro å gå, så selv om man hadde en bom eller flere, så gikk man fra standplass med et smil om munnen. Og mens man gikk løypa, så kunne man ikke la være å undre seg over hvor flott området er for et spesial-NM. Her var det mye muligheter for lange hold. Spesial-NM i samme område er hermed ønsket!
  14. Har en CZ Varminter, satt sammen i USA. Jeg har testet div. ammo, men kan ikke se at denne kaster det første skuddet i det hele tatt. Nå må jeg legge til at det ikke er orginal kroning på pipa. Da lyddemper ble montert, fikk pipa en ny kroning.
  15. Hei og velkommen til forumet Jeg er også en lykkelig eier av en Merkel Drilling i kaliber 7x57. Da jeg skulle begynne innskyting av rifla med åpne siktene, så startet jeg med 156grs Partizan, Nova Grom. Det var det jeg fikk med da drillingen ble kjøpt. Denne viste seg å gå langt ned til høyre. Samlingen var heller ikke god... 75mm Men nå var jeg så heldig og fikk hjelp av en kompis, som har samme kaliber i sin drilling. Hans oppskrift var 154grs Hornady Interlock. Denne ble prøvd i min drilling... og det var det. Denne gikk rett på, så jeg trengte ikke å justere noe på de faste siktene. Den ladningen jeg bruker i dag er 154grs Hornady Interlock, 46grs N-160 i en Norma hylse og Federal hette. Og med denne ladningen så ligger samlingen på ca. 30mm. (med åpne sikter) Får også samme treffpunkt og lik samling med 154grs Hornady Interbond med samme ladning bak. Noen helmantel har jeg ikke prøvd enda.
×
×
  • Create New...