Jump to content

Harekalle

Members
  • Posts

    25
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Harekalle

  1. Jeg skal kjøpe ny demper og rifle i kal 308w. Antar løpslende vil bli ca 45 cm. Ønsker en demper som fjerner lyd/rekyl best mulig, samtidig som rifla ønskes så kort og lett som mulig på jakt. Kan dette kombineres i en demper med moduler, eller alternativ å bytte mellom to ulike dempere? 1) Ved bruk av moduldemper - vil treffpunktet endres med å ha alle moduler på i forhold til kun å ha på en, to eller tre moduler? 2) Vil treffpunktet være likt med ulike dempere - eks en stor og tung til bane kombinert med en liten og lett til jakt? Min sako 85 med TMM5 har et avvik på nesten 20 cm med / uten demper. På denne får jeg kun løsnet en modul, og mener treffpunktet med 4 kontra 5 moduler (full lengde) er +/- 1 cm på 100m uten å ha mål dette veldig nøye. Ser i en dempertest at f.eks Hausken std med ekstra frontmodul skal dempe 2-5 db mer, og med frontforlenger 3-6 db mer. Sonic-demperen hadde veldig gode forbedringsresultat ved å forlenge maks med 5 moduler i tillegg. Det står imidlertid ikke noe om eventuelle treffpunktendringer ved å montere forlengere på standarddemperen. Er klar over at løpssvingninger påvirkes av bla. vekt på løpet. Antar at treffpunkt med to ulike dempere eks A-tec Maxim (460 gr) og A-tec CTM4 (280 gr) vil være forskjellig, mens en mindre vektreduksjon ved å fjerne få moduler ikke vil påvirke treffpunkt like mye? Er det noen "kjente" løpslengder som er mer ideelle enn andre for å unngå løpssvingninger, eller varierer dette mellom ulike våpen. Forutsetter selvsagt at montering av demper er korrekt, dvs at ikke kula tar i demperveggen og at rifleløpet ikke påvirkes av stokken. Har noen her erfaringer med dette?
  2. Har prøvd det meste at batterier i gps, hundepeiler og jaktradio. Bruker nå kun batterier fra Ikea. De koster kr 19,- for 10 stk , og holder like bra som andre batterier til det mangedoble av denne prisen. http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/30094714/
  3. Det kan være en mulighet at beagelen din lider litt med innbilt svangerskap. Du skriver at den hadde løpetid i tidligere i høst (sept/okt?). Hun kan være det man kaller skinndrektig (tror hun er gravid og at det nærmer seg tiden for at valpene skal bli født). Dine beskrivelser fra i fjor med laber interesse i oktober og god november, men senere dårlig interesse i desember kan vel også indikere noe slikt. Jeg hadde for en del år siden ei finsk støver tispe som løp 3-4 ganger i året og som slet med innbilt svangerskap i tillegg. Hentet henne i Åseral som 1 åring, uinndrevet sa daværende eier (mulig han allerede da hadde sett tendensene). Tispa var lærevillig og hadde mye jakt i seg. Hun ble raskt en rimelig bra hund i de friske stundene og mange barmarksloser på hare, 2-3 timer var ikke uvanlig (enda lenger på snø). Kullbroren hennes ble nr 4 på NM i 2003? tror jeg. I de dårlig periodene lunket hun bare rundt, tok ofte ut etter lang tid, men gav seg etter kun noen minutter i los. Etter noen sesonger slik begynte jeg å bruke et middel i fra veterinær som utsatte løpetiden, Galastop. Brukte dette kun halve året (i jakta) da det kan ha noen negative bivirkninger. Dette gjorde at hun fungerte noe bedre også i de dårlige periodene, men langt i fra så godt som når hun var fri for "tvangstankene". Kjennetegn på skinndrektighet kan være bla: - hunden endrer adferd noe etter løpetiden - hunden lager "reir" og "ordner" på liggeplassen, vil gjerne være på denne selv når du går ut - pattene vokser, det kan også komme noe melk i dem - overdrevet opptatt av sin egen bakdel Sjekk om hun har noen av disse symptomene, gjerne i samråd med veterinær. Tisper som har begynt med dette, vil få det i større eller mindre grad ved alle påfølgende løpetider. Du kan da enten finne deg i det, bruke Galastop eller sterilisere (fjerne eggstokkene) hunden.
  4. I følge gammel knivtradisjon (den gang alle bar kniv daglig på bygda) skal kniven bæres på venstre side for høyrehendte og på høyre side for venstrehendte. Slik anbefales også feks når vi i dag ikler oss tradisjonsplagg som bunad. Jeg synes slike tradisjoner gir en viss identitet, og bærer derfor alltid slirekniv på venstre side.
  5. Dersom denne sammenlikningen er rett, tror jeg muligens en trefarget drever kan være rett ? Ser at oppgitte lostider er gått mye ned i forhold til hva som var vanlig før. Når man tror man nærmer seg et svar, dukker det selvsagt opp nye spørsmål : Vet man hva dødsårsaken var? Trodde feks at andel drevere med lungeødem (sprengt) var gått noe tilbake. Dette kan vel påvirkes med bruk, ikke drive unghunder for hardt samt passe på i sesongoppkjøring? Mener ellers jeg har hørt at flere drevertisper sliter med innbilt svangerskap. Er dette et økende eller avtagende problem. Har selv prøvd dette med ei finnetispe. Noen ganger "virket den" ikke, 100% tomlete og derved bortkastet dag .
  6. Jeg er selvsagt klar over at det er ulike drevprøver, selv om det kanskje hadde vært en ide å forsøke samordne de enda mer enn i dag? Etter å ha lest trådene om Basset Fauve og Petit Basset virker det på meg som om svært mange av hundene jager både rådyr og hare i 1-3 timer. Legges det på noe her? Får det ikke helt til å rime at 1. premie gis etter 45/60 min og full prøvetid til kobling er 180 min?? De er tydelig kapable til lengre loser på linje med drever/beagle. Jeg registrerer imidlertid at det i valpeannonser for beagle og drever langt oftere virker å være at foreldre / besteforeldre er jaktpremiert og Jch, mens det for mange av bassetene er Vch og Uch om de har noen championat. Forstår at en forklaring er at Bassetrasene selvsagt er nyere her i Norden og har av den grunn ikke lange rekker av besteforeldre, olde.... med titler.
  7. Takker for tilbakemeldinger så langt. Jeg vil selvsagt som flere har vært inne på velge valp etter en foreldrekombinasjon jeg blir overbevist om og får tro på . Med unntak av min første hamiltonstøver, har de følgende kommet fra bra linjer med mange JCH og UCH bakover. Arvbarhetsanalyser gjennomført av dyktige genetikere de senere år viser imidlertid relativ lav arvbarhet over de fleste "tradisjonelle" parametre en måler på jaktprøver. Mener å huske at evne til å holde lange losrepriser og støyting / taushet i fot er de med høyest arvbarhet. Har jo også hørt mange småhundloser de siste årene. Er på skauen/heia stort sett alle helger fra 21 aug til 29 feb. Hører da selvsagt mange andre loser enn egen. Det hender også jeg "hakker" litt på jaktradioen mens finnen peiser haren (eller regnet øser ned og vi ikke finner fot etter den ene haren i heia her ), og får jo inn noen synspunkter fra nabolag på bikkjene der og. Har i allefall klart inntrykk at Astroen medvirker at hundene heller plukkes opp av nærmeste post og slippes på ny (bedre effektiv jakt) fremfor at de selv "sløser" bort 30 min for selv å finne hjem til utgangspunkt/eier. Neppe særlig smart i lengden Jeg ønsker som Ranger skriver at mange fremhever "sine" raser. Jeg har allerede nå så smått begynt å endre egne oppfatninger noe, men ønsker fortsatt mange fler innspill.
  8. Familien skal økes med ett nytt 4-beint medlem før neste høst. I dag er vi to voksne, tre barn (8,12 og 15 år) og ei finsk støver tispe på 6 år. Far har drevet med harejakt med støver (og elgjakt) de siste 20 år. Ungene (15 åring uten interesse) + mor har de siste årene vært med noen turer på jakt. De synes det er moro å høre hunden jage og se haren, men vil at jeg skal skyte ofte. Pga lav harebestand i de områdene jeg jakter, tar jeg sjelden ut mer enn 1-2 harer i året her på Sørlandet (skyter noen på et fjellterreng også). Jakten bærer derfor mer preg av hundesport enn jakt. Hunden vi har nå er bra; lange losrepriser, rådyrrein, tonert mål, bra til å ta ut (om den finner fot). I konkurranse med dataspill, internett, tv-serier etc synes nok ungene allikevel det blir lite action på harejakten. Vi må derfor utvide jaktformene og vil da skaffe en kortbeint hund tenkt brukt til rådyr og hjort, men også hare og rev. Vil ha tispe siden vi har det fra før. Har de siste 20 årene hatt lite befatning med småhunder, men startet min jaktkarriere med rådyrjakt med hund. Alle jakthundraser har både + og - avhengig av hvem som måler. Har satt opp noen egne formeninger, men er selvsagt mottakelig for korreksjoner. Drever: trolig beste jakthund - alle virker noen skarpe individ - jager for lenge Beagle: flott familiehund, god kontakt "dårlig" losføring (uling og lav takt), mange "pene" individer ikke brukt til jakt Dachs stri og glatt: liten og lett hissige mot andre hunder, lett for å jage elg, takler ikke snø og bratt terreng. Basset Petit: får mye skryt av sine eiere lite dokumentert at de virker, få premieringer Basset Fauve: får mye skryt av sine eiere lite dokumentert at de virker, få premieringer Har følgende ønsker til ny småhund (vet selvsagt at vi kan forme den mye selv): - familievennlig - jage rådyr og hjort + hare og rev - lostid rundt 1-3 t på rådyr + evne til å legge av dersom det drar ut. - godt og hørbart mål Vi ønsker tips fra jegere som kjenner flere av disse rasene. HVILKEN RASE SKAL VI VELGE?
  9. Takker for tilbakemeldinger. Treverket holder jeg på å pusser opp med CCL trad. gunstock oil finishing kit. Er blitt inspirert av Raudnakke og trådene om Angelica og Woodstock. Drillingen er forøvrig en 96K lux i 20/76 og 7x65R. Utgangspunktet i treverket er bra, så dette ser ut til å bli vellykket! Utvendig på stålet har jeg hittill gjort som Villreinjeger beskriver, men det er tydeligvis ikke nok for merkel 96K drillingen (det er Krupp-stål i denne som det var i min forrige Sauer 3000 drilling, men muligens allikevel annen kvalitet på stålet i dag?? 1960 mot 2007 utgave). Prøvde rådet fra Raudnakke og Jmonsen og smurte utvendige metalldeler og baskyle med noe Tetra Gun grease jeg hadde i dag, noe som virket å beskytte langt bedre enn tynnflytende våpenolje. Har alltid tørrpusset både hagle og rifleløp innvendig før bruk, men tror det muligens er behov for litt tynnflytende våpenolje her og på regnfulle dager. Vil dette påvirke presisjonen mye (på rifleløpet sef)? Om en skyter, vil ikke da våpenoljen brennes fast, med påfølgende trøblete pussejobb? Hva gjør andre innvendig i løpene?
  10. Har nylig kjøpt en Merkel 96K drilling. Denne virker å være noe mer ømtålig for fukt og regnvær enn andre våpen jeg har. Alle våpen jeg eier er til for å brukes, så drillingen blir ikke stående i våpenskapet selv når regnet bøtter ned. Jeg steller alltid våpenene mine etter å ha vært ute, spesielt godt etter fuktig vær. Bruker for det meste Hoppes våpenolje, og har vært ok fornøyd med denne (også brukt på tidligere Sauer drilling med bra resultat). Har to rifler som jeg de siste årene har brukt Eezox synteisk "olje" på. Disse er svært værbestandige etter behandling. Jeg er imidlertid litt skeptisk til å bruke Eezox på drillingen og et par andre finere våpen jeg har da jeg ikke helt kjenner til om virkestoffet her kan skade de fine trestokkene / oljebehandling etc. Kan jeg bruke Eezox på drillingen eller er det noen som har andre gode våpenoljer å anbefale?
  11. Jeg har spurt både Schou og Vågsland våpen om dette: De sier at alle Merkel 96k kan skyte stålhaggel, men boringen må være 1/2 eller åpnere. En kan også bruke Federal HD eller Remington Wingmaster HD med samme begrensning i boring. Jakt & Friluft selger Remington Wingmaster HD i 20/70 og 20/76. Kjempebra ammo, men fryktelig dyre.
  12. Har Sauer 202 Elegance i 30-06. Den samler rundt 15-20 mm i benk med norma jaktmatch. I denne rifla skyter jeg ulike patroner som 200 gr Remington Nosler, 200 gr Lapua mega, 180 gr Norma Oryx og 180 gr Norma vulkan uten å stille sikte. Samtlige ligger innenfor ca 35 mm samling i benken. Dette er den mest tolerante rifla jeg har hatt, virker å like alt! Har også en Sako 85 ss i .308. Denne har nesten like god presisjon: Fusion 180 gr og jaktmatch går helt likt og ligger rundt 20 mm i benk. Her må en imidlertid justere om en velger annen jaktammo.
  13. Gikk selv nylig for en 85ss i .308 etter å først ha fikla på den og 75ss/75finnlight. Bra presisjon med flere typer ammo (10-20mm). Synes 85ss har mye bedre stokk enn 75ss og ser i tillegg langt bedre ut (om plaststokker kan se pent ut da.. ). 75 hunter du nevner er dessuten myye tyngre og klumpete. Skyter du mye på bane, kan den ekstra vekta være grei (om du ikke putter demper på den lettere 85èn). Var eier av en Tikka T3 laminat ss i 2 måneder og ca 100 skudd. Skulle være uværs og hardt bruk alternativet til hovedrifla, Sauer 202 elegance (pent trestykke ). Kunne bare ikke like T3èn, virket utrolig billig og skranglete og alt for mye plastdeler. Presisjonen ble bedre etterhvert (40mm), men spredte som bare f.. de første 30-40 skuddene (70-90mm). Orka ikke engang å ta den med på jakt.. Synes definitivt ikke at 85ss kan sammenliknes med med T3. Da det finnes langt flere 75 rifler blandt jegerne, er det nok også derfor naturlig at flest anbefaler denne. 75 er uten tvil også ei bra rifle, men min anbefaling av disse er klart en 85ss.
  14. Kan anbefale Kjell Waage i Brennåsen. Eldre og hyggelig kar med greie priser. Har bla vært hos han med drillingen for gjennomgang og smøring av mekanismen (ikke alle ville gjort dette så bra). Han har verksted i kjelleretasjen i huset sitt.
  15. Bor selv i borettslag / blokk med harehund nr 3. Var i samme situasjon som du for 7-8 år siden, ble truet med utkastelse. Den nye borettslagsloven kom meg til unnsetning etter at jeg hadde stått ut med trusler fra styret i ca 6 mnd. Det ble da aksept for at vi kunne beholde hunden. Skal innrømmes at hamiltonstøveren jeg hadde den gang hadde et klangfullt mål han brukte, spesielt når han hørte vi kom hjem eller gikk fra han. Fant ut at løsningen var P3 på middels volum. Hunden fikk da "selskap" inne samtidig som interessante lyder (for hunden) utenfra ble fjernet. Samme trikset har jeg brukt på de to neste harehundene, ikke en klage på støy! Hunder som står å bjeffer / jager innedørs er ikke noe greit å høre på for naboene. Forstår godt at enkelte blir drittlei av å høre på slikt. Jeg har tro på positive stimuli for å få hunden til å slutte å bjeffe fremfor elektroniske straffeinstrumenter. Viktig at hunden føler seg trygg på sine omgivelser og at du snart kommer hjem. Prøv følgende: - ikke vær for lenge borte fra bikkja i starten (kort i starten, deretter lengre) - la den ha sitt eget rom der den kan bevege seg fritt - sett på radioen for selskap - selvsagt bør hunden luftes før du går på jobb og når du kommer hjem Greier du å få hunden til å slutte å bjeffe, vil nok klagene stoppe. Da vil du sikkert kunne bo der inntill du finner noe annet. Tror nok de kan begjære utkastelse på grunnlag i loven, men det vil trolig ta tid. Klager bør også mottas skriftlig. (Noen hunder vil alltid bråke og er urolige uansett dressur. Disse passer ikke for naboer om du ikke bor langt uti skauen. De blir sjelden de beste jakthundene heller.....(kanskje med unntak NEG / Finsk spets).
  16. Carl Gustaf 3000 er omtrent lik som Sauer 80 / 90 i standardutgave. Tror mesteparten av riflene er laget i Tyskland (løpene i Sverige?), og sammensatt i Sverige. Lux-utgavene av CG 3000 er ferdigstil i Tyskland og eksportert til Sverige. CG 3000 har mulighet for pipeskift. CG 4000 er samme som Sauer 200, forgjengeren til dagens Sauer 202. Sauer ble også solgt under navnet Colt i USA. De tidligere utgaver av CG (1900 og 2000) er produsert i Sverige, førstnevnte i samarbeid med Husquarna. Se noe mer her: http://www.huntershouse.dk/kat408-Rifle ... er-80.html Jeg har en Sauer mod. 3000 lux drilling som også er stemplet Carl Gustaf. Disse er også fullt ut laget i Eckernförde V-Tyskland, men eksportert til og solgt i Sverige / Skandinavia.
  17. Litt om AYA historikk, produksjonsnummer og -år finner en på linken her. http://www.huntershouse.dk/kat414-AYA/
×
×
  • Create New...