Jump to content

Lille Arne

Members
  • Posts

    658
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Lille Arne

  1. Det står ingenting direkte om bajonetter i noen internasjonale konvensjoner, det er en seiglivet myte videreført av unge fenriker (i dag kanskje visekorporaler) som er redde for å si "jeg vet ikke" til soldatene sine, og ikke har lært at det er så enkelt som å slå opp i Manual i krigens folkerett (2013), kapittel 8.   

     

    Ut fra det kan man utlede at en bajonett med tupp av plastikk som ikke synes på røntgen og er ment å brekke av inne i kroppen på motstanderen vil være forbudt (et utrolig upraktisk og søkt våpen forøvrig), og at man ikke kan smøre gift på bajonetten sin. 

     

    Bajonetter vekker tydeligvis en eller annen særlig avsky og redsel, men er i grunnen ganske "snille" våpen. Det er bortimot umulig å tenke seg at selve bajonetten gjør det umulig å la være å stikke andre enn de en har lov til å stikke eller påfører unødvendige følgeskader på sivile (forbudet mot vilkårlighet og kravet om proporsjonalitet), og de skal utformes særdeles kreativt for å påføre "unødvendig lidelse" (se over).

     

    Fra Howard S. Lewie, "History of the Law of War on Land"International Review of the Red Cross, 2000: 

     

    Quote

    The weapons of the early known period were primarily the bow and arrow, the sword, the spear and the throwing knife or other thrown object [25 ] . None of these weapons would be considered inadmissible if they were used today; in fact, many of them, like the bayonet, are still used in one form or another and there has been no complaint that they are inhumane. 

     

    Britene har en veldig streng tolkning, som en kan forvente av et av Europas mest knivofobiske folk, og mener mothaker og serratering (i hvert fall om de er designet eksplisitt for å påføre "tilleggsskade") er forbudt, samt å smøre bajonetten inn med bæsj:

     

    Quote

    Stabbing or cutting weapons such as lances, swords, bayonets, or knives are lawful provided they are not of a nature to cause superfluous injury or unnecessary suffering, for example, because they have barbed heads or serrated edges or are spread with substances designed to inflame wounds.

     

  2. 8 hours ago, Jegermeistern said:

     

    Hva som skal være "verst mulig måte" i den sammenhengen, skjønner jeg ikke helt (men jeg er kanskje litt dum?). Jeg vet heller ikke hva tollere er spesifikt utdannet til (men regner med tollsatser, varegrupper, kvoter etc. inngår).

    Du skriver det jo ikke rett ut, men det er vanskelig å ikke lese deg som om du går ut fra at bevæpning av tollere vil foregå ved å dele ut pistoler og ammunisjon uten videre seremoni. Det vil selvfølgelig være helt uansvarlig å bevæpne tollere uten samtidig å innføre både en våpeninstruks (gjerne en tilpasset versjon av politiets) og et utdannings- og treningsprogram med en godkjenningsordning. Omtrent som politiet og vakt- og sikringssoldater har i dag. 

    • Like 1
  3. 1 hour ago, Bartemannen said:

    Takk. Noen kan Google bedre enn meg heldigvis.
    Men som du sier så er dette 12 år gamle tall. Bare til nå i januar 2024 har vi vel hatt flere drap knyttet til våpen enn noen av årene i den gamle statistikken der. Hadde vært interessant å se 2013-2023 også.

    På den andre siden, dette blir vel i god kammer ånd off-topic? Statistikken skiller uansett ikke på mekanismen på våpnene så det er kanskje ikke relevant i forhold til denne halvauto-tråden.

    Drapsstatistikk for 2013-2023 finner du her: Nasjonal drapsoversikt 2013-2023

     

    Men jeg er enig i at dette strengt tatt er off-topic, i og med at statistikken så vidt jeg kan se ikke omfatter uaktsomme drap og uaktsom grov kroppsskade, dvs vådeskudd. Det er jo der grundigere våpenopplæring kan ha en misjon. 

  4. 3869 er for hele satsen med hylster og mulighet for paddle-, molle- og lårmontasje, samt en magasintaske. Jeg lenket til det mest fordi det er standardsatsen som leveres ut i Forsvaret.

     

    Bare tilsvarende hylster (på 7TS er selve hylsteret i et annet materiale, låsemekanismen er den samme) med beltemontasje til G17 kommer på rett under 2000: https://www.norsegear.no/safariland-7ts-als-mid-ride-level-i-duty-stx-plain-gun-1

     

    Jeg har ingen erfaring med hylstrene du linker til, og de kan sikkert være bra de. Men Safariland med ALS vet jeg funker.

  5. Tolletaten har en stund vurdert flipper-kniver som "springkniver", basert på en snål tolking i det nye våpenrundskrivet: 

    Quote

    "Springkniver" forstås som en form for foldekniv hvor knivbladet ved tilførsel av en viss manuell kraft, spretter ut i forholdsvis høy fart ved å trykke på en knapp, tapp, tast, knast, e.l. Det kreves ikke noen form for kraftforsterkende mekanisme.

     

    Det står litt i tråden her: https://www.kammeret.no/topic/97273-ny-dom-er-assisted-openers-faktisk-tillatt/

  6. 5 hours ago, Elgjaeger said:

    Chat GPT sier dette, ingen anelse om det stemmer.
     

    Selvfølgelig, her er oversettelsene til ukrainsk for de skyterelaterte ordene du ga meg:

    • Rifle: Гвинтівка (Hvintivka)
    • Pipe/løp: ствол (stvol)
    • Løp: kanal stvola
    • Sluttstykke: затвор (zatvor)
    • Stokk: lozja
    • Kolbe: Priklad
    • Forskjefte: Tsivka
    • Magasin: магазин (mahazyn)
    • Patron: патрон (patron)
    • Kaliber: калібр (kalibr)
    • Forsikte: мушка (muška)
    • Baksikte: прицільна планка (prytsilna planka)
    • Dioptersikte: діоптричний приціл (dioptrychnyy prytsil)
    • Hullkorn: kiltseva musjka
    • Skyte-jakke/reim/hanske: стрілецька куртка / ремінь / рукавичка (striletska kurtka / remin' / rukavychka)
    • Skive: мішень (mishen')
    • Blink: Jablutsjko
    • Avtrekk: спусковий механізм (spuskovyy mekhanizm)
    • Avtrekk (handlingen å trekke av, ikke avtrekksmekanismen): spusk kurka
    • Etterhold: утримання духу (utrymannya dukhu) (forslaget til ChatGPT er bare vas "holding av sjelen", men jeg har ikke greid å finne en god oversettelse etter å ha pløyd gjennom en hel del skytterhåndbøker på ukrainsk. Det er visst ikke en greie?)
    • Anvisning: настанова (nastanova) Dette kan bety (bruks)anvisning, (medisinsk) henvisning eller reglement, men ikke anvisning av treff etter skyting. Jeg har ikke funnet noen god ukrainsk ekvivalent.

    Jeg har fikset det jeg fikk til av det som var helt feil. Ukrainsken min er ikke noe å skryte av, men jeg kan se når noe blir helt feil og stavre meg gjennom relevante tekster. Det som står uendret er så vidt jeg kan se riktig.

    • Like 1
  7. 36 minutes ago, pondoro said:

    Hva med de riflene som er ervervet for mange år siden til dynamisk/NROF som vitterlig opprinnelig er konstruert til mil. bruk, kan de beholdes uten videre men ikke omsettes..?

    Tenker på HK 91, FN FAL, M14 osv..?

     

    De kan beholdes og omsettes til DSSN og NROF-bruk.

  8. Dette står jo rett ut på regjeringens informasjonsside

     

    Quote

    Når våpenet er innlevert kan man søke om å få erverve det lovlig, få tillatelse til å selge det, eller få deaktivert våpenet slik at det blir ubrukbart og kan beholdes. Dersom våpen leveres for destruksjon, kan dette gjøres anonymt.

     

    Møt opp på politistasjonen med våpenet og nødvendig dokumentasjon på ervervsgrunnlag, fyll ut skjema for ervervssøknad. Vent på innvilget søknad og hent våpenet igjen. Hvordan det rent praktisk vil se ut å søke i forkant (særlig om du søker før amnestiperioden) vet jeg ikke. Spørs kanskje på hvor pragmatisk saksbehandleren på stedet er. 

    • Like 2
  9. For sånn 25 år siden ble jeg med far min på en spontan jakttur. Det var den gangen jaktkort var papirbiter som man kjøpte i åpningstida på lokale sportsbutikker og kiosker. Om vi dro etter stengetid eller bare ikke giddet å stikke innom husker jeg ikke, men vi ble enige om at han skulle jakte (han hadde sesongkort) og jeg bære salongrifla. Så vidt jeg husker bar jeg den i reim over skuldra, sluttstykket i, magasinet i lomma.  Selvfølgelig var det en av de to gangene på 30 år at jeg har møtt oppsyn. Jeg fikk svært klar beskjed om å ha kort neste gang.

     

    I ettertid skjønner jeg godt at det så tvilsomt ut.

  10. Det kan bli litt knot med moderne "tekniske" bukser med glidelåser, strammereimer, ankelbeskyttere, lissefester og annet lureri nederst. Jeg tror det er noen få merker (bl.a. Fjällräven) som leverer noen bukser såkalt "unfinished", dvs at de bare er kappet rett av så du kan legge dem opp til riktig lengde selv. (Eller hos en skredder om du ikke kan/vil/gidder selv). Det kan være en løsning for dem som trenger ekstra lange også.

  11. Fjällräven og Klättermusen leverer noen modeller med kortere beinlengde. 

     

    Jeg kjøpte nylig en Klättermusen Gere 2.0 i størrelse M kort. Den passer fint, jeg er 92cm+/- rundt magen og bruker vanligvis 30" beinlengde i jeans.

  12. 3 hours ago, Vaquero said:

    Jeg tillot meg å legge ved et bilde her fra Burma 1944. Dette er den legendariske Merrills Mauraiders fra US-Army. Dette var en styrke med frivillige godt trente jungelkrigere som hadde som oppgave å slå til dypt inne bak japanernes linjer. Det var en tøff gjeng som hadde suksess mot fienden til tross for sin undertallighet. Soldaten til høyre ser ut til å ha en KA-BAR i tillegg til sin Thompson. 

     

    Burma.JPG

    Basert på at Merrill's Marauders var US Army og den symmetriske slira, holder jeg en liten knapp på at det er en M3 kampkniv han har. 

     

    Moderne reproduksjon

     

    Den var også et forsøk på et kompromiss mellom en drepekniv og en brukskniv. Populariteten i ettertid demonstrerer at KA-BARen var mere vellykket. Bladfasongen på M3en er så og si identisk med AG-3-bajonetten, og vi som har testet den som brukskniv kan stå inne for at den ikke er noe særlig.

  13. Miljøverndirektoratets syn er vel at en termisk spotter faller under samme regler som en lommelykt til ettersøk. Den er altså allerede i dag etter deres syn tillatt å bruke under ettersøk, også for den enkelte jeger, etter reglene i lov om jakt og fangst. Så lenge du ikke tar den opp av sekken og skrur den på før etter en lovlig påskyting og varsling skal du være innenfor. Det er ikke noe krav om at du skal dra hjem etter lommelykt:

     

    Quote

    Bruk av selvskudd til felling av vilt er forbudt. Det samme gjelder bruk av kunstig lys i jaktøyemed, med unntak for

    a) åtejakt på rødrev, når lyskilden er fast montert
    b) ettersøk av påskutt hjortevilt og villsvin
    c) avliving av vilt som er fanget levende i felle
    d) jakt på villsvin når jakten foregår i åpent terreng eller ved åteplass.

     

    Ved ettersøk som nevnt i tredje ledd bokstav b, har jegeren bevisbyrden for at påskytingen er lovlig. Jegeren skal varsle politi, jaktrettshaver og kommunen om bruken av kunstig lys før ettersøket tar til. Dersom varsling i vesentlig grad vil forsinke ettersøket, kan begrunnet melding om slik bruk av kunstig lys sendes samme instanser umiddelbart etter avsluttet søk.

     

    https://lovdata.no/lov/1981-05-29-38/§20

    • Like 1
  14. Ingen erfaring, men forbudet mot å importere annet enn antikke og salongrifler fra Russland gjelder så vidt jeg kan forstå også privatpersoner. 

     

    "§ 15.Forbud mot eksport, import og transport av forsvarsrelaterte varer

    Det er forbudt direkte eller indirekte å selge, levere, overføre eller eksportere varer og teknologi oppført i «Liste I – forsvarsrelaterte varer» i vedlegg I til forskrift 19. juni 2013 nr. 718 om eksport av forsvarsmateriell, flerbruksvarer, teknologi og tjenester til Russland, enten disse har sin opprinnelse i Norge eller ikke. Det er også forbudt å importere, kjøpe eller transportere slike varer og teknologi fra Russland."

     

    https://lovdata.no/forskrift/2014-08-15-1076/§15

     

    Fra nevnte liste:

     

    ML1 Smooth-bore weapons with a calibre of less than 20 mm, other arms and automatic weapons with a calibre of 12,7 mm (calibre 0,50 inches) or less and accessories, as follows, and specially designed components therefor:

     

    Note ML1. does not apply to:

     

    Firearms specially designed for dummy ammunition and which are incapable of discharging a projectile;

    Firearms specially designed to launch tethered projectiles having no high explosive charge or communications link, to a range of less than or equal to 500 m;

    Weapons using non-centre fire cased ammunition and which are not of the fully automatic firing type;

    "Deactivated firearms".

    Rifles and combination guns, handguns, machine, sub-machine and volley guns;

     

    Note ML1.a. does not apply to the following:

     

    Rifles and combination guns, manufactured earlier than 1938;

    Reproductions of rifles and combination guns, the originals of which were manufactured earlier than 1890;

     

    • Like 1
  15. Dersom @Vargen har rett i at produksjonsåret er 1942 så ble det kanskje ikke produsert for eksport til den store verden, og man droppet merking på pipene? Jeg ser at C. M. -hagler i vesentlig bedre stand ligger på franske auksjonssider til 700-1200 €, så om den er ekte og ikke vanskjøttet helt i hjel, så er det nok ei brukbar hagle.

    • Like 1
×
×
  • Create New...