Jump to content
  • entries
    17
  • comments
    110
  • views
    3,519

Prosjekt Hushpower


Ranger#44

886 views

Som nevnt i den eminente trĂ„den “Åpen ProsjekttrĂ„d”, sĂ„ har jeg fĂ„tt et nytt prosjekt pĂ„ benken, og tenkte jeg skulle bruke denne trĂ„den til Ă„ fortelle litt om den.  

 

Det hele startet for en god stund siden, da jeg kom over Hushpower haglene pÄ internett. Jeg var i kontakt med forhandler/produsent, men av forskjellige grunner sÄ trakk jeg meg den gang. Ettersom jeg jakter lokalt, etter jeg pris pÄ lyddemper pÄ haglen og A-tec sin A12 demper har blitt brukt. Av forskjellige grunner har jeg ikke vÊrt superfornÞyd med lÞsningen.

 

SĂ„ for en stund tilbake tenkte jeg at jeg skulle gjĂžre et nytt forsĂžk pĂ„ Ă„ fĂ„ tak i en Hushpower og tok pĂ„ nytt kontakt med The Saddlery and Gunroom i hĂ„p om Ă„ fĂ„ tak i en. Det skulle vise seg Ă„ vĂŠre vanskelig, da de hadde sluttet Ă„ lage dem og eneste mulighet var bruktmarkedet. Å handle bruktvĂ„pen fra privatperson i UK er ikke rett frem. Men takket vĂŠre GLW og Cheshire Gunroom, fikk vi tak i en lot pĂ„ 3 stk brukte hagler. Det var en hel del frem og tilbake med mye tĂ„lmodighetskrem, men til slutt fikk jeg beskjed om at dem var pĂ„ vei. Vi var da 3 stk som fordelte utgiftene pĂ„ export/frakt/importbehandling, hvilken hjalp pĂ„ prisen.  

 

For min egen del var det kun vanlig vÄpensÞknad, som ble sendt til GLW, han ordnet resten av importen. Veldig greit! 

Haglen det er snakk om er altsĂ„ en Investarm Hushpower O/U hagle kamret i kaliber 20/76. Investarm haglen som det hele er basert pĂ„ er en relativt billig “foldbar” modell. Det vil si at det trengs ikke noe forskjefte for Ă„ spenne hanene, men at toppleveren gĂ„r ut til nesten 90 grader for Ă„ spenne opp. Dette gjĂžr da at rĂžret kan gĂ„ helt bak til lĂ„skassen.

 

 

image.png.c152500f482671c04b52947f32bb2087.png

 

Pipesettet har blitt modernisert med hull i pipene og har fÄtt en styringsflens i tupp og en gjenget flens bakerst. Det svarte aluminiumsrÞret gjenges pÄ i bakkant og lÄses med en skrue pÄ undersiden.

 

 

image.png.93ba1e6923bd4254db288c4d1b9d1e2d.png

 

I forkant av rÞret er det montert bafler, som er skrudd pÄ plass.

 

 

image.png.85432c0e3528c9d0575de280eb2e7513.png

 

SÄ litt diverse vekt/mÄl: 

 

-Vekt original: 3750 gram 

-Total lengde original: 126 cm 

-LOP original: 35.5 cm 

-Vekt kolbe Original: 470 gram 

-Vekt aluminiumsrÞr m/Bafler: 1080 gram 

-Tyngepunkt: Langt fremme! 

-Pipelengde: 66cm 

-Choke: Trekvart og full.  

 

FÞrste delen av prosjektet, som i hvert fall mÄ gjÞres, er Ä lage ny stokk. Er vel ingen overraskelse at det blir en i karbonfiber. Da den originale er bÄde for kort og for lav til meg.  
Jeg har litt andre ideer ogsÄ, blant annet Ä fÄ byttet aluminiumsrÞret med et i karbonfiber. NÄr det er ikke gunstig Ä gjenge direkte i karbon, sÄ mÄ tenke ut noe lurt her fÞrst.  Uansett, det mÄ komme pÄ et senere tidspunkt. FÞrst mÄtte den testes, og da var det passende med en liten tur etter krÄken.

 

 

image.png.d05f2e07a28dafecf6495dbbc64fbb35.png

Et godt fÞrsteinntrykk, med absolutt rom for forbedringer pÄ kolbesiden. Fortsettelse fÞlger. 

  • Like 20

25 Comments


Recommended Comments

Oi-Oi!!đŸ€‘Â Det der er artige greier gitt. Er det lovt Ă„ Ăžnske seg en bildeserie med lyddemperen demontert i sine forskjellige deler for Ă„ se detaljene rundt hvordan den er laget?

Jeg gÄr ut i fra at du har skutt med den og fÄtt en oppfatning om hvor godt den demper? 

Link to comment

@Bly Bilderserie er pÄ blokken! Da jeg fikk haglen skrudde jeg ut de to skruene i fremkant, samt kornet. Men ingenting ville rikke seg.

image.png.55c61de5f4d989ac8421a449620c60d3.png

Sjekket sÄ manualen og der sto det at det ikke mÄtte demonteres (?). SÄ da ble det skrudd tilbake ogsÄ fÄr jeg se nÞyere pÄ det nÄr sesongen er over. Om jeg skulle Þdelegge noe er det greit Ä ha litt tid Ä reparere pÄ. 

Ellers sÄ bestÄr det av 2 flenser som er sveiset/loddet pÄ pipesettet. Den fremre flensen er kun styring, og den bakre er gjenget. Har en plan om Ä fÄ byttet ut alurÞret med et i karbonfiber, men da trenger jeg noen som kan bÄde maskinere og jobbe med karbonfiber. Hvem har jeg i tankene tro? 

 

Jeg har fÄtt skutt en 50 skudd med den til nÄ, som ikke er all verdens, men det hjelper pÄ. Noe mÄleutstyr har jeg ikke, sÄ blir selvsagt svÊrt subjektivt. Der A12 fÄr deg til Ä tenke "ja, jo, det var litt demping der ja", fÄr denne deg til Ä tenke "se der ja, det var noe annet!". Hvor mye som kan tilskrives kal20 kontra kal12 vet jeg ikke, men dette var en annen liga. 

  • Haha 1
Link to comment
6 hours ago, Ranger#44 said:

Har en plan om Ä fÄ byttet ut alurÞret med et i karbonfiber, men da trenger jeg noen som kan bÄde maskinere og jobbe med karbonfiber. Hvem har jeg i tankene tro? 

😂  du skal vel ikke maskinere karbonfiber? Det skal jo stþpes.

 

Men en annen ting med karbonfiber og rÞr, er at rÞrene som regel kommer med langsgÄende fiber for stivhet. Du vil jo helst ha fiber i en retning som holder trykket inne i rÞret ogsÄ. Da mÄ fibrene flettes. 

Link to comment

 

19 hours ago, Bly said:

du skal vel ikke maskinere karbonfiber? Det skal jo stĂžpes.

Ikke maskinere karbonen nei, gjenger fungerer svÊrt dÄrlig der. Men trenger potensielt noen foringer som kan limes/pinnes pÄ karbonen og gjenges pÄ flensen til haglen. 

 

Du som sier, sÄ blir det er langt parti uten stÞtte og knekking/buckling er absolutt en problemstilling. MÄ nok tenke ut noe lurt (og helst lettvindt!) der. 

Link to comment
6 hours ago, Ranger#44 said:

Men trenger potensielt noen foringer som kan limes/pinnes pÄ karbonen og gjenges pÄ flensen til haglen. 

Ja, det er jo en utfordring Ä finne rett design pÄ en slik lÞsning. En ting Ä tenke pÄ er Ä unngÄ galvaniske problemer mellom karbon og metall.

Jeg sitter Ä lurer litt pÄ samme problemstilling i en konstruksjon med en heldempet riflepipe. Det er fristende Ä lagre rÞret opp med en o-ring fremme og to bake, for sÄ Ä lÄse det fast med kunn en plugg/splint. Ingen gjenger, lett og demontere. Bare Ä trekke ut splinten og dra rÞret av.

 

Link to comment

Det var gÞy sÄ lenge det varte.. SÄnn gÄr det nÄr en kjÞper brukt fra England, via 2 forhandlere, ikke mye sjans til Ä sjekke standen pÄ forhÄnd.

 

Fra superkul hagle til avansert stÞvsamler pÄ kort tid.

 

image.jpeg.7db16174a5a729a5c026449500a87e1a.jpeg

  • Sad 1
Link to comment

Whoops, ikke gÞy :wtf:

Er det mulig Ä finne ny donorhagle, og gjenbruke deler ? 

Er vel grunnen til at innmat i dempere bÞr vÊre av noe rustbestandig materiale. 

I dette tilfellet burde den ogsÄ vÊrt raskt demonterbar, for Ä fÄ lufte ut det det korrosive miljÞet etter bruk. 

Edited by Ruger #1
Link to comment

Bittelitt ukult ja. Dog, demperkomponentene er i finfin stand, sÄ absolutt mulig Ä bygge pÄ en ny hagle. Designet er relativt enkelt, sÄ tror ikke det er store jobben nÄr en fÞrst har delene. Hvorvidt jeg tar pÄ meg det prosjektet, eller om jeg lar det gÄ videre, har jeg ikke helt bestemt meg for enda. Har for tiden alt for mange prosjekter pÄ pulten for tiden, sÄ mulig det mÄ viderefÞres til noen andre. 

Cerakote pÄ pipesettet hadde vÊrt et absoluttkrav i kommende prosjekt.

Demontering er forholdsvis enkelt med en lÄseskrue, ogsÄ er det bare Ä skru av demperen. Dessverre virker det som at tidligere eier syntes at det var en litt for stor jobb. 

Link to comment

Dukker til tider opp  pĂ„ Finn noen foldbare som spennes med toplever, sĂ„ please hold trĂ„den levende 🙏 ;)

 

 

Link to comment

Da er det ikke noe Ä lure pÄ. Den der er prutbar ;)

Mener Beretta ogsÄ lagde noe lignende.

En Chiappa Double Badger folding, som despoten selger, sÄ har du en dempet kombi ;), men den baskylen er kanskje for liten ? 

 

Edited by Ruger #1
Link to comment

Oi!🙄 Det der var kjipe greier gitt
  

NÄr jeg ser pÄ bildet sÄ er jeg overrasket over hvor langt bake de borret hull i pipa. Er den aludingsen pÄ tuten permanent festa i pipesettet? 

Link to comment

Den virker loddet/sveiset fast ja. Litt bestemt overtaling sÄ burde nok bÄde den fremre styreflensen og bakre gjengeflens komme av og kunne gjenbrukes. 

Link to comment

Da har jeg fÄtt vasket og tatt en bedre titt pÄ hvordan det hele henger sammen. 

 

Som nevnt over, starter demonteringer ved Ä skru ut lÄseskruen i bakkant:

image.jpeg.592d8bcdbda5109e8770ec48522b2a08.jpeg

 

En kan da skru av selve demperrĂžret og en sitter igjen med pipesettet og 2 stk flenser:

20231227_093802.jpg.26eb6118fc00741701255b9d82ad4f0b.jpg

Begge flensene er utstyrt med settskruer, men pÄ den fremre flensen var disse helt lÞse. Her var det derimot satt pÄ et par ikke sÄ elegante sveiseperler.

image.jpeg.0492209a189181997a4e1ec4902b7153.jpeg

 

PÄ bakre flens, den som er gjenget, ser jeg ingen spor etter sveis eller lodding og ettersom jeg ikke fÄr lÞs settskruene pÄ fornuftig vis antar jeg at den sitter pÄ dem.

 

image.jpeg.6d230ea7b2115186d8a39d1aef493e0d.jpeg

 

Pipesettet ser ellers ut som Ä vÊre i pen stand, dog en god del karbonoppbygning utvendig. Det var kun rundt det ene hullet der veggtykkelsen var blitt svÊrt tynn. Ettersom det er fÞrste hull pÄ nedre pipe, er det nok det som har fÄtt mest juling ogsÄ. SÄ gir forsÄvidt mening at bruddet ville komme der. 

Link to comment
3 hours ago, Ranger#44 said:

Her var det derimot satt pÄ et par ikke sÄ elegante sveiseperler.

Det er vel for Ä sikre seg at hva som enn skjer sÄ skal ikke flenser komme foran munningen? Men jeg er nÄ enig med deg om at det kanskje ikke er sÄ elegant. 
Jeg tipper de settskruene er limt med loctite, sÄ jeg ville varma opp skruene fÞr jeg prÞvde Ä lÞsne pÄ noe. Da er det mindre sjanse for at noe gÄr galt. 
 

Jeg er litt overrasket over at de har laget bakre kammer sÄ tett. Jeg tror at det hadde vÊrt lurt med noen form for ventilasjon fremover? Slik den er designet nÄ, sÄ stiller det noksÄ store krav til demontering og rengjÞring pÄ hyppig basis. Cerakote pÄ delen hadde sikkert hjulpet en del?

 

Jeg kjenner at det klĂžr litt i fingrene etter Ă„ «slakte» 20kaliberen for og lage en lignende kreasjon. Det hadde vĂŠrt fint med enda mindre lyd pĂ„ jakt
 Hvor lang er den modulen som stikker ut foran munningen pĂ„ pipa?

Om du skulle fĂžle for Ă„ skru resten i deler er jeg veldig interessert i bilder og mĂ„l pĂ„ deler😇

 

 

Edited by Bly
Link to comment

Det ble importert 3 stk pÄ samme tid, sÄ kjÞpte kompisen min sin. NÄ mÄ jeg bare fÄ klar ny kolbe, sÄ skal krÄkene leve farlig.

  • Like 2
Link to comment

Da er fÞrste revisjon ferdig og klar for test. FÞlgende har blitt gjort: 

 

-Karbonfiber kolbe tilpasset mine mÄl.

-3D printet base for aimpoint acro. Skulle det vise seg Ä fungere, vil jeg nok lage ut av noe mer holdbart med fremtiden. 

-Skjult det ripete/lite pene aluminiumsrĂžret med en enda styggere tape.

 

image.jpeg.85aa62794ed8fe0053c03c02a9be8f55.jpeg

 

Planen er Ä forhÄpentligvis fÄ brukt dette en sesong, sÄ fÄr jeg vurdere hvordan jeg Þnsker Ä evt ta det videre/mer permanent. 

 

  • Like 10
Link to comment
Bly

Posted (edited)

@Ranger#44Hva veier hele kreasjonen nĂ„, og hvor/hvordan er ballansen? Jeg gĂ„r ut i fra at rĂžret er bedre Ă„ holde i med tape? Kanskje en lĂŠr hylse rundt rĂžret hadde vĂŠrt noe? Det er jo hot med lĂŠr og karbon for tiden😉

Edited by Bly
Link to comment

@Bly Som avbildet veier den 4kg blank og tyngdepunktet er 13cm foran hengslebolten. Ergo ikke optimalt pÄ sÄ mange andre mÄter enn at det demper lyd godt. Svingen fÞles allikevel meget bedre enn Benelli M2 m/A12, som jeg har brukt til samme bruket til nÄ. 

 

RÞret er absolutt bedre Ä holde i med tape ja, og har faktisk vurdert en lÊrbit. Er nok noe som kommer om dette viser seg Ä vÊre et design Ä satse pÄ.

  • Like 2
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...