Jump to content

Prthhh

Members
  • Posts

    265
  • Joined

  • Days Won

    2

Prthhh last won the day on December 5 2017

Prthhh had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Prthhh's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • 10 years in
  • First Post

Recent Badges

136

Reputation

  1. Turisme kaster penger av seg. Men ikke nødvendigvis der attraksjonen ligger. Lofoten generelt har godt belegg på hoteller gjennom sommeren, og det selges nok en del mat osv. Moskenes kommune driver neppe med overnatting og matservering ut fra hva jeg kan forestille meg. Noen tjener godt med penger, uten at det gjør spesifikke kommuner rikere enn hva de trekker inn i skatt direkte. Forøvrig akkurat som andre industrier hvor hovedkontorets lokasjon oftest også er der skatt utlignes på utbytte. For Moskenes, og andre kommuner, er nok turismen på utgiftssiden. Lofoten har jo fått noe av et problem med sanitær og rydding på grunn av alle som overnatter utenfor campingplasser, og som ikke finner et toalett i tide. Et problem som deles av mange andre steder i Norge med flott natur. Selv greier jeg å forarge meg over snusposer og sigarettsneiper på steder selv ikke Zapfe gikk. Men det er en helt annen debatt. Samme har jeg opplevd andre steder. Fra USA til Frankrike. Der naturen er attraksjonen og folk kommer - der blir det problemer med miljø og forurensing. Sågar på de smaleste stedene med folk som i klatreruter i Trollveggen har en det problemer på hyller en kommer opp på til tider. Pass nøye på hva du tar på av det som ser ut som stein.. Om det er verdt det, ut fra kost/nytte, miljøbelastning osv.. Se det er jeg sterkt i tvil om. Lofoten i høysesong er ihvertfall ikke noe sted for meg så kost/nytte vurderingen jeg gjør faller klart negativt ut i så henseende. Zapfe var alt for optimistisk når han uttrykte noe i retning av at på de skarpeste fjelltopper ble det aldri plass til masseturismen. Selv Stetind har anstrøk av masseturisme om dagen. Folk er nok både løsningen og problemet for mye av det villreinen strir med. Men en ting er jeg sikker på. Tilrettelegging løser ikke problemet. Og kommersielle interesser, hvor jeg inkluderer DNT, er ikke løsningen for villreinen.
  2. Hva slags våpen går under "Section 1 firearms"? Når nå sterke krefter ønsker å gjøre det vanskeligere å anskaffe (og inneha) skytevåpen i Norge er det klart at de ser til utlandet for inspirasjon.
  3. Tja, ved sikkerhetsklarering blir jo politiets registre gjerne forespurt. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at avslag på våpensøknad grunnet "partners angivelse" vil spille inn. Så det der kan få konsekvenser kjap. Hva med politiattest. Hva med forholdet. Det er ganske mye som kan slå inn når et sånt skjema først er i bruk.
  4. Angående vurdering av mental tilstand istedenfor kun rulleblad så leder britene an der tydeligvis. De har et prosjekt gående hvor skjema sendes til den en er gift med med spørsmål om søkeren har uttrykt fascinasjon for kriminelle, snakket om selvmord osv. Jeg er ikke mye i tvil om at dette blir vurdert av flere. Ref. første innslag hos Fieldsports her:
  5. Prthhh

    Havkajakk

    I en tørrdrakt for padling, selv om den er laget av "pustende materiale" som gore-tex så blir en fuktig på grunn av fordampning fra kroppen. Mellomlagene tar opp det som ikke greier gå ut gjennom membran. I en tørrdrakt for dykking derimot blir det fuktig uansett. Men litt svette er for ingenting å regne mot hva et hull i drakta bøtter inn av veske. Spesielt under trykk. Så våt blir en uansett. Spørsmålet er bare hvor våt og med hvilken konsekvens. Og angående våtdrakter finnes det bare to typer brukere av slikt sies det. De som pisser i drakta når de må, og de som lyver. Brukere av tørrdrakter derimot hverken lyver eller gjør sånt. (og alle som har brukt våtdrakt i kaldt vann kjenner til kroppens reaksjon)
  6. Prthhh

    Havkajakk

    Kan raskt bli litt for likt "Skeet surfing" kanskje. Det er ikke akkurat en stabil plattform (og nå sporet jeg tråden solid av.. beklager - det har vært jaktet fra kajakk i over 1000 år sies det så det er bare å begynne å utforske erfaringskurven som skal til). Selv har jeg vel erfart mest at fugl på vannet er forsiktig med å la meg komme på haglehold med kajakken. Skjer kun unntaksvis for meg. Men det er kanskje åra som er hvit og beveger seg mye som er problemet der.
  7. Prthhh

    Havkajakk

    NACRA-17.. Samme sykdommen er fullt utviklet her men har ikke kommet opp på stylter enda. Tornado og F-18 her. Som Per Ferskaug sa - det er som heroin.
  8. Prthhh

    Havkajakk

    Hva slags seilbåt seiler du som gjør at våtdrakt er preferert? Er ikke så mange av oss som seiler slike farkoster her på samme breddegrad som Alaska så jeg ble nysgjerrig. Min datter holdt på å drukne sammen med venninne på grunn av luft i beina i tørrdrakt og ingen flytevest mens de var ute med venninnens familie. Ikke å spøke med.
  9. Skal tro hvordan de akter å gjøre det med miljøkravene? Kommer kanskje åpninger i møte med norsk forvaltning etter dette?
  10. Kan det være en ren myte. Altså ikke del av noen konvensjon? For når jeg ikke fant det i Genevekonvensjons tillegg om konvensjonelle våpen utvidet jeg søket og da fant jeg ikke noen gode treff på konvensjoner som forbyr skarpe bajonetter. Bare masse prat på forum med teorier om hvorfor et slikt forbud sies å foreligge. Haag konvensjonen artikkel 23, ledd e) kan kanskje konstrueres til å forby skarpe bajonetter men jeg fant ingen slike referanser når jeg lette kjapt i går. (e) To employ arms, projectiles, or material of a nature to cause superfluous injury; https://ihl-databases.icrc.org/en/ihl-treaties/hague-conv-ii-1899/regulations-art-23?activeTab=undefined
  11. Alkohol dras opp gjentatte ganger i tråden og den får nok mer fokus enn den fortjener etter mitt syn. Dette er en av de tingene politiet har statistikk på i forbindelse med den alvorligste formen for vold, drap. På side 12 i fjorårets rapport finner en oversikten over drap hvor gjerningsmann er påvirket av alkohol. https://www.politiet.no/globalassets/tall-og-fakta/drap/nasjonal-drapsoversikt-2023.pdf Jeg pekte tidligere på kultur som en faktor. Og der har Norge gjennomgått en stor endring siden 80 tallet. Ikke bare innen rusmidler men også innen rusmidler.
  12. Ha! Den var fin. Vi fikk den instruksen og opplysningen på befalsskolen i hine hårde dager. Men det ser vitterlig ut til å være feil og jeg videreførte en myte. Så lærte en det i dag.
  13. Skarpslipte bajonetter er etter genevekonvensjonen forbudt i krig. Det har Forsvaret håndhevet strengt så langt jeg vet.
  14. Borgerkrigstida i Norge er mye glemt historie ja. Det er liksom bare birkebeinerløpet igjen og en strofe i fedrelandssangen. Men landslovens henvisning til kristenretten og landslovens innføring var det jeg hadde i tankene. Den isfjell illustrasjonen inneholder deler av de faktorene som samlet utgjør kultur. Det er selvsagt flere som ikke står der. Men den viser til at mye av kultur er innlært på et så dypt nivå i mennesket at en ikke tenker på det i hverdagen. Det er når en møter en annen kultur som avviker mye at det legges merke til. Musikken er bare en liten del av det. Å tilskrive voldsvillighet til økonomiske og sosiale ulikheter er som jeg nevner en ganske smal politisk reduksjon av et problem som kan "løses" med penger. Den perioden er vi nok snart ferdig med også i Norge. Alle som peker på det kan neppe deporteres til Spania som Rotmo. Jeg nevner El Salvador og drar linjen til hvordan den norrøne kulturen ble endret i vår egen historie med sammenlignbare metoder. Slik er det nok med dagens samfunn også. Når "ulovlig vold" med kniv øker holder det ikke å forby bruk av kniv for å få slutt på det.
  15. Musikk har nok ikke så veldig mye med det å gjøre selv om er en påvirkningsfaktor så klart. Musikk er et utrykk for kultur og er med på å forme kultur videre til en viss grad. Men det er ikke hovedtyngden for hva som former en kultur. Det så vi med rock og hardrock tidligere. Høringene i senatet i USA med Twisted Sisters Dee Snider, Frank Zappa og John Denver er jo i dag å anse som historie i så måte. Elvis var jo utskjelt i visse miljøer for sin seksualisering av musikken. Beatles.. Motivasjonene for vold er mange. Kultur er en stor faktor i så måte. Det har vi jo i vår egen historie frem til kongemakten etablerte seg hvor blodhevn og æresdrap var faktum. Det var når kristenretten ble tvunget inn og håndhevet (nå vet jeg Jegermeisteren instinktivt får noen rykninger ) at blodhevn og æresdrap ble stoppet. Det krevde makt og vold å stoppe. Andre faktorer er selvsagt raseri - altså følelser. Vinningskriminalitet (gi meg lommeboka di eller jeg banker deg opp - som en kollega opplevde for noen år siden). Dominans. Mentale problemer osv. Men den store faktoren i dag som fører til veksten i disse statistikkene i dag er kultur. Det liker ikke en del på grunn av egen politisk overbevisning hvor de ser alt gjennom klassebegrepet som gjennomsyrer politikken etter at de har lest Marx. Men like forplukket er det kulturen som ligger til grunn. Og som ble demonstrert tydelig når kulturminister Hofstad Helleland utløste en debatt om kultur så har veldig mange et veldig smalt syn på hva som er faktorene som inngår i en kultur. Det ble liksom bare bunad og vafler i den diskusjonen. Men det er best illustrert med et isfjell. En ser bare en liten prosentandel av hva som ligger i en kultur før en begynner å grave i den. Så musikk er ikke spesielt vesentlig i en diskusjon om voldsbruk. Men kultur og mange av elementene som inngår der er veldig sentrale. Men istedenfor å diskutere dette velger en heller av ideologiske grunner å løfte frem musikk og økonomisk ulikhet. Vel vel - så til en av løsningene som beskrevet i et meget venstrevridd nyhetsmedie - The Guardian El Salvador har hatt et enormt problem vold og kriminalitet. De har reimplementert det kongemakten i hine dager gjorde i Norge, dog gjennom bruk av fengsel istedenfor å ta livet av overtrederne. Rettsstaten slik vi definerer den har nok blitt satt til side på noen områder. Men gjennom innelåsing har vanlige folk fått vesentlig økt trygghet. Artikkelen er verd å lese. Men ta på de brillene som åpner for politisk analyse istedenfor ryggmargsreflekser. https://www.theguardian.com/world/2023/feb/20/bukele-el-salvador-gangs-crackdown
×
×
  • Create New...