Jump to content

Erlend Meyer

Members
 • Content count

  7,333
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Erlend Meyer last won the day on July 11

Erlend Meyer had the most liked content!

Community Reputation

186 Excellent

About Erlend Meyer

 1. Blytung høstjakt for viltjegere - debatt om bly tilbake

  Men det er ikke hans argument (http://forskning.no/meninger/kronikk/2014/02/blyrester-i-viltkjott-er-en-helserisiko):
 2. Blytung høstjakt for viltjegere - debatt om bly tilbake

  Når det gjelder Arnemo et al så kan jeg gi noen raske eksempler: -" Bly er helseskadelig uansett mengde – det finnes ingen «ufarlige» nivåer av bly. " Det kan man faktisk ikke dokumentere. Dels fordi man ikke kan måle nivåer ned til absolutt null, og dels fordi skadevirkningene blir umulige å påvise. Man må bruke en lineær ekstrapolering (ala Linear No-Treshold modellen), og det er det forsåvidt gode argumenter for å bruke. Men samtidig er det en form for skremselstaktikk som det fort lukter av. For all mat vil inneholde noe bly, og på et eller annet tidspunkt vil faktisk ozon fra en laserskriver representere en mye større helsefare uten at vi forbyr de av den grunn. - "det foreligger dessuten omfattende dokumentasjon på at både rovdyr, rovfugler og andefugler kan utvikle dødelig blyforgiftning ved at de konsumerer blyhagl eller blyrester fra kuler." Dette er grovt misledende. Fugler "tygger" maten med stein i kråsen, konsumert hagl kan derfor ha mye større oppholdstid og bli utsatt for langt mer slitasje enn når vi svelger noen blyfragmenter. Jeg kan ikke si at han tar feil i grunnkonklusjonene, kan man redusere mengden bly i viltet er det selvfølgelig det beste. Men det er ganske langt mellom å påvise blyfragmenter i kjøtt og å påvise reelle helseskader ved normalt konsum.
 3. Lyddemper på varmintløp

  Alle. Ingen lager teleskopdempere til 22, og ikke trenger du det heller. Ergo blir det en helt vanlig frontmontert demper, og da spiller ikke løpsdiameter noen rolle. A-Tec har en jeg vet er god, men de fleste du får kjøpt bør funke OK.
 4. Det vil jeg sette umåtelig pris på. Om jeg ikke finner det med mitt 2,50-design da Ikke umulig at jeg kommer til å bryne meg på en IB-detektor uansett om jeg finner den eller ikke. Har fått lest meg opp litt på teorien og det bør være innenfor min rekkevidde. IB med DD-coil (eller kanskje aller helst en OO) bør være vesentlig mindre følsom for mineralisering.
 5. Har vært på ferie, holder på å lodde sammen v2.0 nå for en tur i morgen.
 6. Blytung høstjakt for viltjegere - debatt om bly tilbake

  Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg frykter "føre var-tyranniet". Misforstå meg rett, jeg er i utgangspunktet en sterk tilhenger av prinsippet, men det kan også misbrukes. Når man vet at bly er giftig og at viltkjøtt kan inneholde det vil føre-var-prinsippet fort (og med rette) komme på banen. Så lenge man ikke vet at dette er trygt bør man være forsiktig. Problemet er at det kan være svært krevende å gå fra hypotese til bevis, og det øyeblikket et føre-var-forbud kommer så er motivasjon til å forske videre ofte liten. Og vips så har man Nok Et Jævla Forbud ™ uten noen forskning som underbygger det. Ved neste korsvei brukes så dette forbudet som utgangspunkt for nye reguleringer, og vips så har man etablert et prinsipp innen forvaltningen. Når man kommer hit er løpet (nesten) kjørt, bevisbyrden har blitt snudd. Og selv om man kan bevise at det ikke er et problem så blir det likevel et spørsmål om prinsipper og symboleffekt. Hvis jeg skulle trekke frem én mangel i dette landet så er det at man aldri innfører midlertidige reguleringer med klare feil/suksess-kriterier. Dette gjør at man nesten alltid kan tolke resultatet til en suksess, og om man ikke klarer det er regelen "Mer av det samme" fremfor å gå tilbake til start.
 7. Tungtvann

  Jeg har som en del andre vært interessert, men når jeg ser at Samlerhuset gir bort noe gratis lurer jeg med en gang på hvilken svindel de prøver seg på. Tungtvann er harmløst i små doser (vi har noen få gram i kroppen naturlig), men om en skifter ut halvparten av vannet i kroppen med tungtvann så er det faktisk dødelig.
 8. Tungtvann

  Tungtvann var et biprodukt fra hydrogenproduksjon via elektrolyse. Kalielut ble brukt som elektrolytt (gir ledningsevne) i elektrolysørene.
 9. Tennhetter og hylser

  Er dette egentlig noe stort problem? CCI i Gyttorp var også et problem, men å krympe hettelommene er jo en engangs-jobb.
 10. Haglpatron-svindel

  Veldig godt tips, en UV-lykt får man for under 50kr fra DX.com eller Ebay. PS: Det kalles fluorisering når de reflekterer lys i en annen bølgelengde enn de belyses med. Fosforiserende materialer fortsetter å lyse i mørket (feks urskiver). I dette tilfellet er det vel tilsatt optiske hvitemidler, disse øker mengden blått lys som reflekteres for å kompensere for gulningen som kommer med tiden.
 11. Prisforskjell Norge Danmark

  Er dette lovlig innenfor EU/EØS?
 12. Hoh, da var bomtur nr 3 overstått, det stedet er jo rene Bermuda-triangelet. En blanding av jord, kvist og stein, etter 5 minutter slår hjernen bare av strømmen: Metallsøker MK1 er ferdig, og selv om den ikke var god nok var den likevel bedre enn den jeg fikk lånt. Problemet er ferritt-holdig stein, ikke lett å finne noe når bakken gir utslag. Men jeg tipper at den 40cm store spolen hjalp, denne var vesentlig mindre følsom for avstand til bakken. Uansett, med tanke på at jeg begynte på prosjektet på torsdag kveld er jeg fornøyd med resultatet: Så nå er det på'an igjen, skal se om jeg kan forbedre kretsen en smule. Skal også prøve en 20cm spole for å se hvilken effekt det har. Til sist et spørsmål: Gode detektorer har en del diskriminerings-muligheter. Men kan de skille mellom stål og ferritt-holdig masse?
 13. Kommentarer til "Nyheter i media"

  Jeg forstår behovet for å reagere, men samtidig må en jo se litt på statistikken. Hvor mange slike saker har man per år, hvor mange er reelle? Og som Sofabamse poengterer, hvor dette skjer er ofte et godt hint. Personlig ville jeg ikke tatt 5 øre for å være i et bygg det har kommet bombetrussel mot. Statistisk sett må det vel være det tryggeste bygget i landet? Når det gjelder eksempler fra USA tar jeg de med en spade salt, du kan "bevise" alt med enkelthendelser. Man kan jo trekke frem disse svenske polisene som håndterte bråk på T-banen, de ble jo skrytt opp i himmelen for måten de håndterte saken. Her vil det regnes som normalt godt arbeid.
 14. Spisse kuler, når?

  Frankrike begynte vel det hele i 1898 med 8mm Lebel (12.8g). Tyskland fulgte etter i 1903 (8x57, 9,9g S Patrone), Russland i 1908, USA i 1906 (30-06, 9,7g) og England i 1910 (303 Mk VII, 11,3g).
 15. Kommentarer til "Nyheter i media"

  – Det var finger på avtrekker for politiet og en hårsbredd unna at vedkommende ble skutt. Det var utrolig nære på, sier politioverbetjent Andersen. Jeg håper virkelig han smørte litt tjukt på for avisas skyld, men likevel. Hvor mange av disse hendelsene involverer ekte våpen og/eller farlige personer?
×