Jump to content

Rust-hull i gamle patronhylser


Silver66

Recommended Posts

Fikk en pose med noen gamle patroner av en bekjent, da han visste at jeg har en gammel mauser i 7,92x57 (8x57 is/js). Halvparten av patronhylsene hadde rustskader og rusthull, så dem så livsfarlige ut ⚠️ - bare å destruere tenker jeg. Er dette patronhylser av jern?? De så nesten litt lakkert ut, og ble "blåjern-blanke" da jeg pussa bak på hylsebunnen. Ellers var det litt forskjellig. Er dette i det hele tatt noe å ha? Eller å smelle med? Er det noen som samler på slikt? Legger ved foto av noen, og takker for noen kommentarer fra noen som har greie på slike gamle patroner. 😉

20180531_232203.jpg

20180531_232603.jpg

20180531_230153.jpg

Edited by TS
Link to comment
Share on other sites

Her var det mye ulikt. De som ruster er stål, det kan du bruke en magnet for å verifisere. Ingen av dem skal du prøve å skyte. En del av de andre er messinghylser, og de er i prinsippet skytbar, men har klorathetter, DVs tennhetten er ikke av rustfri type, og du må pusse med såpevann etter skyting for å fjerne korrosivt belegg i løpet.

Det var et variert sett av bunnstempler fra sentraleuropa du hadde, oftest er stålhylser kun fra Tyskland, men her er flere andre land representert. På bildene ser det ut som om Raufosshylsene er av stål, det skal de ikke være, i så fall er de usedvanlig skjeldne. Den eneste av hylsene som er av nyere dato er Norma hylsen. Dersom hylsene er pene vil noen av patronene være interessante for samlere,

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det egentlige problem er den lave krudtkvalitet der var under krigen. Ofte blev krudtet ikke vasket helt rent for syre og over årene vil det tære huller i hylstrene.

Ofte vil messing hylstre med jernprojektil have en flækket hals idet projektilet er begyndt at ruste og udvide sig, det får halsen til at revne.

 

Link to comment
Share on other sites

Det stemmer nok ikke, kruttkvaliteten på de hylsene som er avbildet her er vanligvis meget god, rusten kommer av fuktig lagring. Det er bare å brekke opp noen avdem som ikke er rustet hull i så vil man se at kruttet er OK.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...