Jump to content

Støtende hund. Elg, mår, grevling?


M88

Recommended Posts

Lurer på lovverk, og tolkninger av dette i forhold til allsidig bruk av min tyske korthårete prinsesse. Er ikke interessert i å høre om hvor lite lurt eller gjennomførbart det er å bruke samme hund til flere jaktformer, kun lovligheten av dette, og referanser til gjeldende lovverk.

 

Har en vorsteh-valp, som jeg tenker å bruke til både fuglejakt, (forhåpentligvis) ettersøk, samt løs på rev, hare, og hjortevilt om hun egner seg til dette. Får høre mye forskjellig. Mange mener det er forbudt å bruke hunder over 41cm boghøyde på rådyr, pungtum. Har lastet ned et notat delt i en annen tråd her på forumet, men finner ikke igjen denne lenken, så les heller under.

 

http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema ... /Jakthund/

"Det er bare løs, på drevet halsende hund, som blir regulert ved jakt. Dette vil si hunder som springer løs, mens den driver vil­tet foran seg og halser. Alle hunder og hunderaser som ikke kommer inn under denne definisjonen, er i utgangspunktet tillatt til jakt."

 

https://www.njff.no/jakt/Sider/Hund.aspx

I utgangspunktet er det ingen krav til boghøyden for støtende hunder, men de kan ikke forfølge viltet med los i over fem minutter. Er loslengden under fem minutter, så definerer Miljødirektoratet at de ikke er løs på drevet halsende hunder, og vil da være tillatt.

 

Er det med referanse til samme begrensninger for løs, på drevet halsende hund, at det hevdes at kun spisshunder kan brukes på elg? Har lest bl.a. i facebookgrupper at enkelte har disp for å bruke tjt, drever med flere på elgjakt.

 

Vil dette i så tilfelle gjelde for mår og grevling også? Noen som har erfaringer eller opplevelser rundt dette å dele?

 

Slik jeg tolker det kan jeg egentlig med loven i hånd slippe vorsteheren på alt vilt, forutsatt at hun ikke loser over 5 minutter? Vil det også bety at om du kommer over en støver som ikke loser kan du bruke denne på hjort og rådyr også?

 

Som sagt, ønsker kun diskusjon rundt det faktiske lovverket, og tolkningen av dette.

Link to comment
Share on other sites

Tror du blander sammen los og drevtid. Det er drevtiden som er avgjørende for om hunden klassifiseres som «løs på drevet halsende hund», ikke selve losen. Det er riktig at det bare er «løs på drevet halsende hunder» som er regulert, det vil si hunder som driver (med los) lenger enn 5 minutter. Disse kan ha maks boghøyde 41 cm og kan kun benyttes på hjort, rådyr, gaupe, rødrev og hare. Slike hunder kan altså i utgangspunktet ikke benyttes på elg, mår eller grevling som du spør om.

 

Din vorsteh kan imidlertid benyttes på alt, forutsatt at hun ikke DRIVER lenger enn 5 minutter, uansett om hun loser eller ikke. En støver vil ikke kunne benyttes på hjort og rådyr, selv om den ikke loser, fordi den vanligvis har mye lenger drev enn de foreskrevne 5 minutter.

Link to comment
Share on other sites

Disse kan ha maks boghøyde 41 cm og kan kun benyttes på hjort, rådyr, gaupe, rødrev og hare. Slike hunder kan altså i utgangspunktet ikke benyttes på elg.........

Faktisk endel tyske jaktterriere opp gjennom tiden som har fått dispensasjon til bruk på elg!

Så helt firkantet er ikke systemet :)

Selv om det var endel piping fra Norske Elghundklubbers Forbund :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vet ikke med støtende, men løs, på drevet halsende hund er ihvertfall ikke lov.

 

 

:arrow: § 22.Løs, på drevet halsende hund

Bruk av løs, på drevet halsende hund er tillatt brukt under jakt på følgende viltarter: hjort, rådyr, gaupe, rødrev og hare, eller felling av gaupe. Boghøyde til løs, på drevet halsende hund som brukes under jakt på hjort og rådyr må ikke overstige 41 cm.

Bruk av løs, på drevet halsende hund under jakt på gaupe og rødrev, eller felling av gaupe er ikke tillatt i ordinær båndtvangstid. Under jakt på rådyr er bruk av løs, på drevet halsende hund tillatt fra og med 25. september og inntil jakttidens slutt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...