Jump to content

jaktlag- bestemmelseserett


358 Win

Recommended Posts

Vi er i gang og skal lage statutter for jaktlaget. Vi har til sammen drøye 25000 mål. Vi er 12 grunneiere. Den største har ca 4000 mål mens den minste har 150 mål.

Når det gjelder evt avstemning på et årsmøte, hvordan er det da vanlig rundt omkring. Er det slik at en grunneier har en stemme uansett størrelse på eiendommen eller er det sånn at en stor grunneier har flere stemmer ?

Link to comment
Share on other sites

Det vanligste er at stemmevekten beregnes etter grunneiers areal (slik at store grunneiere har mer stemmerett enn mindre grunneiere).

 

Den mest solidariske modellen ar at alle enkeltstemmer teller like mye (uavhengig av størrelse på grunneiers eiendom).

 

En gyllen middelvei er å bruke begge modellene på årsmøtet: Det vil si at Ordstyrer/leder før avstemningen spør om noen krever at avstemningen skal beregnes på areal - hvis ingen stiller ett slikt krav - blir avstemningen avgjort med antall enkeltstemmer. Da er det ikke lov å ombestemme seg etterpå (en litt spennende modell).

Link to comment
Share on other sites

Vi har én stemme pr jaktfelt og løyvefordeling etter areal. En med større areal vil få flere løyver å administrere men har lik bestemmelse som de andre i grunneierlaget. Hos oss er det ikke noe grunneierjaktlag som organiserer jakten for hele storvaldet.

Hvert jaktfelt organiserer jakt på sitt areal.

Link to comment
Share on other sites

Ja. Inntektene/utbytte fra jakten skal selvfølgelig fordeles etter størrelse på areal. Også utdeling av kvoter/løyve hvis denne forvaltes på ett så lavt nivå.

Når det gjelder stemmerett på årsmøtet - har jeg gitt deg 3 mulige modeller. Det er den modellen alle kan stå inne for som er den riktige. Som Chiefen, helt unødvendig påpekte, har de store grunneierne vanskelig for å svelge den solidariske modellen. Men den siste modellen gir dem muligheten til å bestemme på grunnlag av areal hvis de ønsker det. Det må bare kreves før avstemningen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...