Jump to content

kjøpe ei brukt gammel 6,5x55?


Jan80

Recommended Posts

Hei lurer på hvordan disse gamle riflene er, tenker på krager, carl gustav, kongsberg eller div maussere.

Ser disse selges veldig billig og trenger ei billig 1 gangs rifle. Men hvordan er disse med tanke på presisjon? slitase?

Og hvilken burde man gå for vis man velger seg ei slik eldre dame?

Link to comment
Share on other sites

"Gamle børser bommer mest, pleide fattern å si" (Øystein Sunde: "Jaktprat")

 

Når det gjelder vårt fremste nasjonalvåpen, Krag-Jørgensen M/95 (og senere modeller), har jeg henvist til en del tråder om den i dette innlegget.

 

Når det gjelder løpsslitasje, er 6,5x55 en "liten magnum" (lite høl i forhold til patronvolum), og vil derfor ha noe mindre levetid på pipene enn en patron med større høl og omtrent samme volum, f.eks. 308 W. Men dersom du ikke skal tyne millimetergrupper, har dette liten betydning i praksis.

Link to comment
Share on other sites

For å svare på trådstarters spørsmål om "mauser":

 

En M/67 er et godt valg - og selges i dag meget rimelig. Vi har masse tråder her inne om modifikasjon av M/67 - og den er et godt utgangspunkt for et "spikersuppe"-prosjekt.

 

Forgjengeren, M/59, er også godt egnet - men den har ei hevarm som ikke tiilater lav kikkertmontasje. Den har også et "forbedret" originalavtrekk (fra M/98), M/67 etter ca. 1975 ble levert med KV finavtrekk, på eldre våpen er ofte originalavtrekket skiftet ut med et "danskeavtrekk". Ta med utgiftene til omsmiing av hevarm, hvis du vurderer M/59.

 

Man kan selvfølgelig gjøre mye med en original M/98 - men det blir gjerne rene "spikersuppe"-prosjekter (les eventyret om "suppe på en spiker" - M/98-kassen er spikeren).

 

M/67 finnes både i kal. 6,5x55, og i (M/67 F1) i kal 7,62 Nato (tilsv. 308 W). M/59 ble opprinnelig levert i 30-06, men kan ha fått skiftet pipe til 6,5x55 eller 7,62 Nato. Originale M/98 er i kaliber 8x57 IS, de fleste i Norge er modifisert ved KV til "Hær/Sjø/Luft"-modeller i 30-06.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...