Jump to content

Et vakkert, gammelt, blankt firkløver


Trond

Recommended Posts

Det var særdeles godt tippet! Det eneste jeg kan henge meg litt opp i, er at de nok er noe eldre. Christian IV kjøpte dem inn i perioden 1589-1608 (det ble visst også kjøpt inn noen så sent som 1617) og de fleste ble kjøpt brukt. G-tessaken er fra ca år 1600, de andre er endel eldre - fra siste halvpart av 1500-tallet. De ble solgt til bøndene for selvkost på tidlig 1600-tall og det ble i alt tatt inn ca 8000, hvorav det er kjent ca 450.

 

Nordiska museet i Stockholm har den største og flotteste samlingen. De sendte oppkjøpere rundt på gårdene i Norge på 1800-tallet og kjøpte inn ca 140 stk. Sandvigskesamlinger på Lillehammer, Folkemuseet og Forsvarsmuseet og også tilsammen ca 100 tessaker.

 

Uansett - en imponerende innertier!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det har du utvilsomt rett i - til en viss grad. I praksis er nok ikke dette så veldig omfattende. Det var i praksis i hovedsak Sveits og Norge som kjøpte opp det meste av disse gamle sverdene til internt bruk i tiden. Det har selvfølgelig vært en ikke helt ubetydelig historisk re-eksport fra disse to landene over de siste ca 250 år (140 stk på Nordiska Museet som et godt eksempel), men med senere års krav til eksporttillatelse for våpen eldre enn ett-eller-annet er det nok så godt som sett slutt på dette fra "annenhåndskildene". Sveits har enda mer restriktive eksportvedtak enn det vi har i Norge og jeg tvler sterkt på at det blir gitt eksporttillatelse på en tessak fra Norge som det ikke kan dokumenteres at har vært import i senere tid.

 

Men det finnes tessaker, primært i Syd-Tyskland og Nord-Italia, som antagelig historisk har "lekket" fra Sveits (og selvfølgelig endel fra Norge til andre steder) og disse er det tildels mulig å få fatt på (det er blitt veldig mye vanskeligere fra Tyskland, men er fortsatt relativt greit fra Italia) for dem som historisk sett antagelig befant seg i Sveits.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...