Jump to content

Innførsel av våpen for gjennomreise i Sverige


Quarfax

Recommended Posts

.......................... Passerte inn i sverige ved Ørje - ut av sverige ved Karesuando og inn i Finnland, her er det ikke noe fungerende tollstasjon - og inn i norge ved Kautokeino. Dette vil være en naturlig kjørerute å følge E45 - innlandsvegen nordover.

 

........................................... I Karesuando er det ikke så mye du får gjort, passer over elva til finsk side å kjør røfflig 10 mil i finland så kommer du til den Norsk/finske grensen. Tollstasjonen er driftet av Finland, kjør på rødt og gå inn på stasjonen med transitt dokumentet, forklar at det dreier seg om våpen og ammo transportert gjennom SVerige/Finland.

 

....................................... Da jeg flyttet sørover for rundt 5 år siden stoppet jeg hos de finske tollerene og samme prosdyre der.

.................................... Jeg har som konkurranseskytter med våpenpass deklarert våpen og ammo inn i sverige via internett, da trenger jeg ikke stoppe på grensen. Enn har ca 10 dager på å deklarere seg ut av sverige. Jeg regner med at selv svenske tollere forstår at dersom enn skyter konkurranse i sverige så har enn ferre patroner ut av sverige enn det en deklarerte inn.

 

 

Skal man benytte sine våpen i EU, til jakt eller konkuranse, er det greit å kjøre gjennom tollstedet i 30 kmt uten å stoppe, hvis man har Europeisk våpenpass. Uansett om man kjører fra Norge til Sverige eller Finland. For Sveriges del så må man ha deklarert på nettet. Og det har man selvsagt gjort for bemannede tollstasjoner vokser ikke på trær! Men legg merke til at dette for Finland sin del kun gjelder hvis våpen skal benyttes i EU!!! Hvis man kun skal transitere ( frakte våpen i transit ) gjennom Finland UTEN å bruke dem innenfor EU så gjelder ikke dette!! Da MÅ man finne en bemannet tollstasjon og fylle ut finske transittpapirer som MÅ leveres på en bemannet tollstasjon når man forlater Finland. Med "bemannet" menes "i åpningstiden"! At man ikke finner en bemannet tollstasjon på norsk/finsk grense betyr bare at man må legge om kjøreruten slik at man finner en slik stasjon!

 

Vår venn "Think" ville ha hatt enorme problemer om han hadde møtt den "rette" finske tolleren på vei ut av Finland med våpen som ikke var deklarert på riktig måte inn i Finland. Been there, seen it , done it! Det hjalp heldigvis å skylde på den svenske tolleren på Storlien som ga beskjed om at jeg ikke behøvde stoppe før på finsk/norsk grense. "Min finske toller" var meget hyggelig, men han sa at jeg kunne ha risikert inndragelse av våpen, bil og tilhenger for "ulovlig vare/våpentransport" over grensen. Finsk grensepoliti ble tilkalt og jeg måtte betale "gebyr" for en importtillatelse/bæreløyve for våpen i "militærkaliber" 9mm. Kostet noe under en hundrelapp og hadde gyldighet i 3 måneder!

 

Tollovene i alle de europeiske land er ganske alvorlige og har delvis drakoniske straffer for overtredelse, i allefall muligheten til å benytte usansynlig strenge straffer. Så treffer man "feil" toller kan det bli ganske så interessant!

 

Mitt beste råd i slike saker å kontakte toll eller utenriksstasjon ( ambassade/konsulat ) til de ulike land man skal besøke og spørre hvordan man skal forholde seg hvis man har med seg våpen over grensen. Har man kopi av mail fra slike instanser står man mye sterkere enn å henvise til hva som sies her på Kammeret.

Link to comment
Share on other sites

Ja ja. Det er relativt vanlig å transportere våpen med bil mellom sør/nor-norge i forbindelse med rypejakt og avhengighet av bil i Finnmark. Aldri hørt om Strenge Finske Tollere, med meg har de vært snille bortsett fra at jeg ble pålagt å kjøpe N merke å ha på bakluka, tipper fortjenesten gikk til å finansiere årets julebord. Det var strengt på finsk grense da Sovjet gikk over ende, da ville finske grensejegere sikre seg arbeidsoppgaver, så de begynte å kontrolere biler på grensen, å der var det ikke noe slaak.

 

Men jeg mangler vel 2 mil av E6, stykket Bjerkvik og der E10 går til Kiruna, har jeg aldri kjørt så nå blir det E6 oppover og familiebesøk i Steinkjær og Bodø. Denne mangelen har irritert meg så nå har jeg mulighet til å huke av på "må gjøre" lista.

Link to comment
Share on other sites

Fått klart svar av svensk og norsk toll og politi nå. EUvåpenpass eller fortolling ut og inn på norsk side. Skjutvapendeklaration inn og ut av sverige..

Pass på at svensk deklarasjon dekker nok smell og hele tidsrommet.

Da skal alt være etter boka

 

 

Her kom fasiten dersom man følger norske (og svenske) lover og regler :thumbup:

 

Mvh

Marius

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...