HB Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 (edited) Som den profesjonelle husfaren eg er, så er det ein husfars plikt og skaffe resten av familien mat Nå er eg ganske god til å passe på at me har kjøt i huset, ,men at eg skulle bjønde å baka brød, det må eg innrøme at var ei dørstokkmil. Men mat må ein jo ha ,og etter som eg har fått meir og meir dreis på bakinga, så er kaupeblød som å banne i kjerka. Så eg vil oppfordre alle husfedre på kammret til å bjønde å bake brød, det er både moro og godt!! her er ei lita oppskrift på det me likar best her i huset! Detta er heilkornbrød. Korna skal leggast i vatn natta over. detta er til 4 brød i form. 7 dl heilkorn, ca ein dæsj (dl) med solsikkefrø , ein dæsj med Linfrø og ein dæsj med sesamfrø. Detta has i ein bolle med ca 6dl vatn, og la det stå natta over! Alle som skal bjønde og baka ,bør kaupe seg ei brødbok, og følge oppskrifta der nøye, og så kan ein jo bjønde å slompe etter kvart. Her har korna ligge natta over, og eg har og i 5 dl med skumma surmjølk som varmes til 37 grader Eg brukar 05 kg med Grovbakst og 3 dl med samalt kveite grov sammen med 2 ts salt, 3 ss med matolje og ei pakke med tørrgjær som blandast i ca 7 dl med finmalt kveite mjøl. Så er Bjåland Jakt og Fritid i gang med bakinga!!! Eg har funne ut at er deigen opp til skaftet på rørepinnen er det akkurat passe deig til 4 brød. Klar til heving i ca 1,5 time heves til dobbel størrelse. Fomene må smørast ellers blir brøda fastbrent. Klar til etterheving i form i ca 50 min Inn i ovn på 180 grader på varmluft. etter ca 50 min på 180 grader så er det avkjøling under kjøkkenhandklede,og pensle brøda forsktig med litt smør. Jada, nå kan dei bare koma att frå skule og arbeid for nå har husfaren gjort sin plikt Edited January 22, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 Så godt ut! Takker for oppskrifta, mulig jeg lager det neste gang. Som ølbrygger har du kanskje vurdert å bruke brukt malt til brød eller flatbrød? Jeg har laget brød der jeg har brukt ca 10% brukt malt og vørter i stedet for vann. Gjæra var en slurry jeg ikke husker i farten. Ble veldig godt brød, men satte en demper på stemningen når fruen ødela en tann på en stein allerede på første brødskive. Litt senere fant jeg ett par steiner selv. Så kan både anbefale og sterk fraråde å bruke rester fra ølbryggingen. Trodde ikke det var steiner i det, men så feil kan altså ta.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted January 21, 2014 Author Share Posted January 21, 2014 Jau då, eg har bruka vørteren som me bryggar på i brøddeigen, ,med veldig godt resultat men då med vørteren som er veldig svak på smak (den som er til slutt i meskeprosessen) Brødet smakar søtt og har endå meire maltsmak. eg har ennå ikkje prøvd ølgjær til brødbaking,men kan ein bruke ølgjær til brød tru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.