Guest Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Hei, jeg er ny på forumet og i røykefaget. Jeg har alltid tenkt å begynne med røyking, og nå siste ukene har jeg lagt siste hånd på røykehus verket mitt. Her i Bergen selger Coop Obs fersk laksefilet uten bein til kun 59,90 pr kg denne uka. Det må jo være glimrende å røyke tenker jeg. Nå er det 2-3 minus ute, men antar at røykehuset kan ligge på null til 10 grader under røyking. Er det for kaldt å røyke mat da? Tar det lengre tid? Tenkte å sukkersalte, og henge til tørk - men hvor lenge skal det tørke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Tror du kan ta det helt med ro. Når laksen er ferdig saltet og tørket så er det sikkert mildvær og regn igjen....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Hehe, ja det er jo Bergen det er snakk om. Men kan noen bekrefte at det går helt fint å røyke rundt null grader, eventuellt ting en skal være obs på når det er så kaldt? En skal jo selvsagt ikke la maten fryse til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Tror ikke jeg hadde tenkt meg om før jeg røykte så lenge det er over null grader ute. Tror heller ikke det gjør så mye om det fryser litt, tror bare det tar røyken litt dårligere, men jeg vet ikke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Temp. har ikke så stor betydning. Fortørk har. røyken "biter" dårlig på fuktig vare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rp15oryx Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Men for meg som ikkje er ferdig med røykekassen min då? Går det bra å ha laksen i frysen og røyka etterpå? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Jeg har hørt om flere som kjøper hel laks og fryser den, eller kjøper hel laks fra frysedisken - med godt resultat. Har i dag kjøpt ferdig fileterte sider på ca 950 gram fra Coop Obs. Tok de ut av plasten og skylte de med kaldt vann. La dem oppi plastbakke med grovt havsalt i bunn blanda med sukker. Så la jeg fileene oppå dette saltet med skinnsiden ned. Deretter la jeg godt med salt oppå kjøttet. Finner tusen meninger om hvor lenge dette skal stå sånn før røyking. Noen snakker om 4-6 timer, men det er vel helst lakesalting? Hvor lenge bør jeg ha dem i salt? Fileene er ikke mer enn ca 950 gram, så ikke av de største. Vil nødig ha det for salt heller. Har dere noen tips? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Jeg ville gnidd filetene med en blanding av sukker og fintsalt, lagt de i en tett plastpose og latt de ligge et til to døgn i kjøleskapet og snudd litt på posen underveis. Tror det kan være lurt å bruke lite salt og lang tid. Deretter hadde jeg hengt de ett tørt sted i ett par dager før jeg hadde hengt de i røyken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.