Jump to content

Vurderer å kjøpe meg rifle. Hva anbefales?


Moafrika

Recommended Posts

Hei, har tenkt å handle meg ei rifle om ikke så lenge.

Har veldig lite kunnskap om hva som er på markedet og hva som er best til mitt bruk. Jeg kommer for det meste til å jakte på rev på åte og etter hvert noe elg og hjort jakt.

Hvilke kaliber anbefaler dere og hvilke type rifle?

Jeg er veldig nybegynner når det gjelder rifler og ammunisjon til rifle, så tar gjerne imot gode råd og tips. :)

Link to comment
Share on other sites

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=28999

:wink:

 

Kortversjon:

1:

6,5x55 holder til alt vilt i Norge, og er snill med tanke på rekyl.

.308 og 30-06 holder også til alt, og det finnes masse billige bruktbørser i disse kaliberene.

2:

Børsa må passe deg, så prøv forskjellige våpen før du bestemmer deg.

3: Les tråden jeg linket til over.

 

Kom med noen forslag selv etter at du har lett litt. Søk rundt på kammeret for å se om noen av de du tenker på har en tråd gående, eller spør her.

 

Og det viktigste spørsmålet: Hva slags budsjett snakker vi om?

Link to comment
Share on other sites

Det er diskutert mange ganger tidligere, og dersom du bruker søkefunksjonen så vil du kanskje få svar på det du lurer på. (sånn nå er det sagt :wink: )

 

Tilbake til spørsmålet ditt så tenker jeg at du må ha et kaliber som holder storviltkravet. I følge mitt hode bør du gå for ei rifle i enten 6,5 X 55 (mer enn godt nok til elg med gode kuler!!) eller 308 win. Det finnes riflekaliber som er mer egnet til rev enn disse, men dersom du ikke har tenkt å kjøpe to rifler må du nesten ha en som hodler storviltkravet.

 

Den praktiske forskjellen på 6,5 og 308 er relativt liten, noe mindre rekyl og flatere kulebane i 6,5 enn 308. På den annen side så har 308 litt tyngre kule som kan gjøre den til en litt mer effektiv elgvelter...

 

Nå sier du lite om budsjettet ditt, men hadde jeg vært i dine sko hadde jeg kjøpt meg en 6,5 x 55. schultz og larsen classic er fine våpen, uten at de er alt for dyre. Kikkerten jeg ville satt på burde være ganske lyssterk og av et relativt godt merke. Kanskje en meopta meostar i 3 - 10 x 50 hadde vært dugende? dette er et kikkersikte i mellomsjiktet prismessig, men jeg synes selv det er et godt sikte i skumring. Dette er en pakke til rundt 18-19000 kroner før pruting, og det er en god riflepakke. Det finnes andre våpen og sikter som kan få ned prisen, men det er denne rifla jeg har erfaring med (kikkerten satt på ei lånerifle jeg brukte en gang så jeg kjenner ikke den så godt...)

 

Uansett så får du ha lykke til med letingen etter riflepakke, og jeg tviler sterkt på at 6,5 er et dårlig alternativ for det bruksområdet du beskriver :)

Link to comment
Share on other sites

Budsjett? Ellers, velg et kaliber av de tre store: 6,5x55, .308 eller .30-06. Da får du tak i ammo på hvert gatehjørne til en ikke altfor gæli pris. Hva du velger av disse, er smak og behag. De kan alle brukes til alle former for jakt i Norge. Noen mener at 6,5'en er marginal på elg. 6,5'en er snillest på rekyl. Uansett ville jeg satt på demper. .308 egner seg for øvrig best til kapping av løp. Greit å kappe litt når man skal ha på demper, så blir ikke riggen så lang. Men igjen, smak og behag.

 

Noen forslag til begynnervåpen, -sikte og demper:

Rifle: Tikka T3 Lite, Browning A-bolt, Browning X-bolt (de to siste er gjenget for demper fra fabrikk. (Tusenlapp ca for jobben om du velger annet merke)

Sikte: Leupold VXR 3-9x50 (best i rimeligere klasse?), Meopta Meostar R1 3-12x56 m/lys (om det er mest skumringsjakt etter rev), Zeiss Classic 2,5-10x50 m/lys (beste allrounder under 10 000?). Disse tre er sikter fra 5 - 9 000,- nye. Alle tre er kurante til jakt i skumring. Alle tre har lys. Meoptaen er nok best i skikkelig skumring, men den er groteskt stor i forhold til de to andre, som er ganske kompakte i størrelsen. Har du råd, finnes det alternativer...

Demper: Et fett egentlig. S&L og Sonic er rimeligst, A-tec og Hausken er velkjent og bra, men om de er så forferdelig mye bedre er jeg usikker på.

 

Sjekk ellers denne pakkeløsningen hos J&F: http://www.jaktogfriluft.no/display.aspx?menuid=31279&prodid=28369

 

Blir dette for mye, er det jo andre og billigere muligheter, som dette: http://www.jaktogfriluft.no/display.aspx?menuid=31279&prodid=28376. Siktet er mildt sagt ikke av aller beste sort, men det holder kanskje til et opplyst åte etter reven.

Skal du ha enda billigere løsninger, finnes de og, men da begynner optikken å bli heller stusselig. Et alternativ kan være bruktmarkedet. Her kan du kommer over ganske gode kjøp, med rifler av anerkjent merke og sikter som ikke er for ille. Ulempen er at man ikke har noen garantig for om rifla har gått 500 eller 5 000 skudd. Av en eller annen grunn virker det som om det aller meste som selges på Finn.no sjelden har gått over 500 skudd...

 

Skal du ha nytt, be om pakketilbud i butikken. Da bør du få litt bedre pris, ofte bedre enn om du skulle handlet på tre forskjellige steder.

Link to comment
Share on other sites

http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... y=6%2C5x55" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... y=6%2C5x55" target="_blank" target="_blank" target="_blank

http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... y=6%2C5x55" target="_blank" target="_blank" target="_blank

http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... y=6%2C5x55" target="_blank" target="_blank" target="_blank

http://www.finn.no/finn/torget/annonse? ... y=6%2C5x55" target="_blank" target="_blank

 

kanskje noe av dette kunne vera brukande, kan sikkert pruta ein del også her.

 

Ps den cz rifla som de skal ha 9000 for, det er den ikkje verdt eg betalte 8000 for ei heilt lik ferdig montert med ein shirstone til ca 2000 kr, er jo ingen som gir 2000 for ein shirestone kikkert men meiner det var villedand pris iverfall, dette var på tampen av 2009. Grei rifle men er ikkje verdt det der meiner eg iverfall.

Link to comment
Share on other sites

Kjøp deg noe spenstig du... Blir så kjedelig med 6,5 osv... :lol:

Neida, 6,5 er grei den, men det er ikke altetende superkaliber som mange synes å mene.... Du vil greie deg fint med det her på berget da, selv om jeg heller ville anbefalt 3006... :winke1:

Det beste rådet jeg kan gi er å se etter noe pent brukt. Å bruke mange titusener på første børsa er bortkastet.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for gode råd og tips! :)

Har ikke tenkt så mye på budsjettet enda, men tenkte jeg skulle holde meg under 15 000-20 000 kr.

Har en bror som ikke snakker om noe annet enn Browning x-bolt hvor han har både 223 og 30-06.

Har lyst å se litt på andre valg og få litt tips også før det blir noen avgjørelse.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...