Finsk Spets Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Hvor stort vekttap er "normalt" i den 3 måneders perioden ett rådyrgevir skal tørke før bedømming ? Eller sagt på en annen måte er det håp for ett gevir som er relativt lite og smalt ca. 21-22 cm og 5 cm vidde som veier ferdig kokt 450 gram ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veidinn Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Det hadde vært artig å hatt en tråd her på forumet om vekttap på rådyrgevirer. Man må også huske at det er et korrekt kappet gevir som gjelder. Noen tar med hele skallen men da skal der trekkes 90g(?) eller noe slik. Trolig vil et med hel skalle letne mer i % enn et som er riktig kappet(?), antar at det i hovedsak er beinmassen som avgir vann=vekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bondøl`n Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Kan ta med eit eksempel: skotsk bukk skutt i mai 2012. kokt, rensa og tørket forsiktig i ovn første natta, vekt 600 gram på morgenen. Etter 3 mnd var vekta 565 gram (vektene gjelder hel skalle) med fratrekk 90 gram blei summen 475 gram. For ordens skyld, endte på 141,12 poeng og gull (CIC) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolbe-Rolf Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 Geviret taper desidert mest vekt de første dagene. Etter ett par uker har du en god indikasjon hva vekta blir men den vil nok tape noen få gram til. Ang. vekt med hel eller kappet skalle så varierer det nok en del fra bukk til bukk og alder osv. ifølge hva jeg har lest. Jeg har en bukk som var like under bronsekravet med hel skalle som jeg kappet. Den veide da nøyaktig 90 gram mindre Foretrekker hel skalle da jeg synes det er finest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hank Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 ca 10% fra "bløtkokt" til ferdigtørket er en grei tommelfingerregel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamt Posted August 15, 2013 Share Posted August 15, 2013 De Polen bukkene som har kommet hjem i hus har som regel blitt veid etter 24 timer opptil 3 døgn etter. De har tørket i snitt 7-10 prosent. kommer an på størrelsen. Har en sølvbukk hjemme som ble veid med hel overkjeve og så kappet og målt. Den "tjente" jeg 30 gram på å kappe. Den så en var liten i skallen, ikke bestandig det lønner seg å ha hel skalle. Men på de aller største så er det en fordel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako75sako Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 På ei uke har min tørket 60gram, den er ferdig kappet... Fra 380 til 320..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Castor Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 Om man får med "nesebeinet" og limer det på skallen, slik som på bildet, synes jeg det blir et veldig dekorativt trofe litt utenom normalen. Går også an å gjøre dette på platemonterte trofeer av Hjort, Rein og Elg. Sikkert flere av dere som allerede har kommet på dette trixet, men bare nevner det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolbe-Rolf Posted August 17, 2013 Share Posted August 17, 2013 Enig med du Castor. Er alltid nøye med å få med nesebein etter koking og lime det på etter bleikinga, bortsett fra elgen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.