Jump to content

Gjenge løp men ikke kappe.


Plumber1

Recommended Posts

Hei alle sammen.

 

Har tenkt å få gjenga opp løpet på rifla av en industribedrift hær i byen, men ikke kappe løpet.

Så spørsmålet er: Er det bare å få dreid opp gjenger? Rifla trenger vell ikke krones på nytt?

Ellers noe å passe på? Har lest på en del her på kammeret men ikke funnet svar på dette.

 

På forhand takk for svar! :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg regner med at det er snakk om gjenging for lyddemper ?

Det beste er å gjenge med munningen i en senterspiss. Da vil det løpe bra. Men etterpå så må løpet krones, da senterspissen vil stuke opp munningen en smule. Det gjøres også i dreibenk, ved at en lager et hjul med innvendige gjenger lik lyddemperen. Utvendig diameter på dette hjulet er ikke kritisk, men hjulet må ha en glatt yte som løper med gjengene. Hjulet skrur en innpå pipa, monterer brilla på dette, så kan en krone på nytt uten problemer.

 

Har en demontert pipa så kan en gjenge med pipa innspent i chuck. Men pipa er gjerne konisk, og en må være omhyggelig med mellomlegg og oppspenning så alt løper. Pipa skal ikke gå som en visp bakover inne i benken ! Og det er heller ikke bestandig at senterlinja i løpet korresponderer med utvendig diameter. Men en slipper altså ny kroning.

 

Hvis en har benk som er lang nok kan en uten å demontere også spenne opp med en medbringer, en stang inn i låskassa med en liten knast på. Fremme blir prosessen som i avsnitt 1. Vi snakker da selvfølgelig om boltrifler. Men det er ikke bestandig at dette løper godt nok.

Link to comment
Share on other sites

Kort sagt: Man trenger ikke å være børsemaker for å gjenge et løp, men man må forstå hva som er viktig. Selv om en god maskinarbeider bør være mer kompetent enn en børsemaker når det kommer til dreiing har han ikke nødvendigvis noen kompetanse eller erfaring med hva som er viktig med en slik jobb, så enten må du finne en som skjønner seg på slikt eller så må du selv lære nok til å instruere ham.

 

Hvis man lager en senterborret pilot i aluminium eller messing (må lages i en oppspenning) trenger man ikke å krone på nytt, men det kan ofte være en fordel. Fabrikkvåpen har ikke alltid perfekt kroning, og selv en god krone vil slites over tid, en liten oppfriskning kan ofte være lurt å vurdere. Men om børsa går godt nok er det ikke påkrevd om jobben gjøres riktig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...