Jump to content

Zeiss Victoty, varipoint og diavari


akus

Recommended Posts

diavari er vel den som selges som Classic idag. Victory er toppmodellen som da skal være hvassere optisk enn classic. Varipoint er en Victory med annen løsning for opplyst retikkel (opplyst dag og natt til forskjell fra Victory som bare har opplyst retikkel i mørke / skumring) Varipoint er litt dårligere i skumring enn vanlig Victory som følge av lysløsningen (er noen sammenlimte glassplater der inne :D ) Nye Victory HT har vel både dag og nattlys og erstatter vel således Varipointen mer eller mindre. Alle kikkertene er vel mer enn bra nok for de aller fleste :D Har selv Varipoint 3-12x56 med retikkel 69, grei kikkert det. Tror hva som kan anbefales til de ulike jaktformene er mer avhengig av forstørrelse og lysåpning enn hvilke av de ulike modellene. f.eks dag/drivjakt 1-4x24 / 1,5-6x42 allround: 2,5-10x50 skumring: 3-12x56.

Link to comment
Share on other sites

For å klargjøre:

 

Diavari betyr variabel forstørrelse. Både Classic og Victory har Diavari. Classic har også en variant som heter Diatal. Denne har fast fortørrelse. Varipoint er en variant som har variabel forstørrelse og daglysretikkel.

 

Altså:

 

Zeiss Classic Diavari - variabel

Zeiss Classic Diatal - fast

Zeiss Victory Diavari - variabel

Zeiss Victory Varipoint - variabel og daglysretikkel (altså opplyst prikk som synes i dagslys)

Zeiss Victory Diarange - variabel og med avstandsmåler og skumringslys

Zeiss Vicotry FL Diavari - variabel og med en spesiell coating (eller er det glasset?)

 

Zeiss Duralyt "faller utenom" disse. De har ingen annen benevnelse. Dette er innstegsmodellen.

 

På samtlige i disse tre seriene får man opplyst retikkel. Victory HT har forresten tatt over etter Victory Diavari og Varipoint, med unntak av en variant for Blaser, Varipoint IC. HT har opplyst retikkel for dagbruk. Gamle Victory hadde det ikke, bare som tilvalg som skumringslys. Classic, både Diavari og Diatal, fås med skumringslys.

 

Til slutt finnes også Zeiss Conquest, som er en amerikansk variant, med annet forstørrelsesområde og 1" rør. De andre variantene har 30 mm rør. I tillegg er det forskjell på glassene/coatingen. Tyskerne har T* eller LotuTec (FL og?), mens amerikaneren har MC. Conquest har heller ikke Diavaribetegnelsen. Ikke har de mulighet for opplyst retikkel heller.

 

Nå er det visstnok en ny Conquest på tur. Har ikke sjekket opp dette.

 

Ellers påstås det at Duralyt har erstattet Classic og at sistnevnte er ute av produksjon. Dette er ikke riktig. Hvorfor står da Classic fremdeles på hjemmesiden deres? Uansett er Classic et bedre valg av sikte.

 

Liten edit: Dersom du ser etter en Classic eller Victory av noe slag. Legg merke til at noen som står til salgs har en M i navnet. Dette betyr at de er for skinnemontering og ikke ring. Eks Zeiss Victory M.

 

Ellers er det også noen eldre som har enkeltbokstaver: Zeiss Diavari V, som er "gamle" Victory Diavari.

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at jeg lurte er at jeg i går kjøpte en Victory varipoint 2,5-10x50 T retikkel 60, med kulebane kompensatot hos XXL Sandvika for 10 000.

Må ha vært et godt kjøp. Kun ett igjenn som ekspeditøren viste meg etter en lang prat om kikkertsikter.Ikke utstilt, han hadde også 1 stk som kostet 12 000, som var marginalt bedre som han sa, husker ikke hva dette var men muligens den nyere modellen. Skulle egentlig titte på classicen de har på tilbud, men bestemte meg for victory.

Om noen er intresert så løp og kjøp

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...