Jump to content

Privat jakt på rådyr


Larsen90

Recommended Posts

Så lenge det terrenget du viser til ikke allerede er med som tellende areal hos allerede godkjent vald er framgangsmåten som følgende:

 

Søknad om godkjenning av vald for jakt på elg, hjort eller rådyr skal sendes kommunen innen 1. mai. Dette gjøres av rettighetshaver/grunneier(e). Valdet skal være sammenhengende og ha en avgrensning og en form som gjør det egnet til jakt på vedkommende viltart eller viltarter. Valdet kan omfatte annet areal enn tellende areal. For elg, hjort og rådyr skal kommunen regne som tellende areal: Skogareal og myr under skoggrensa. Med skogareal menes både produktiv og uproduktiv skog, og både lauvskog og barskog. Kommunen kan også godkjenne andre arealtyper som tellende areal, der disse er av stor betydning for vedkommende art. Videre kan kommunen bestemme at områder som er omdisponert slik at arealet ikke naturlig nyttes av vedkommende viltart, ikke skal medtas som tellende areal.

Kommunen kan ved tildeling av fellingstillatelser fravike minstearealet for jakt på elg, hjort og rådyr med inntil 50 %. Vedtak om fravik fra minstearealet er et enkeltvedtak og kan gjøres for særskilte vald og for et begrenset tidsrom. Vedtaket skal være begrunnet med ulikheter i artens levevilkår i kommunen, bestandens størrelse og utvikling, den skade viltet volder eller andre ekstraordinære forhold.

 

Søknaden skal inneholde følgende opplysninger:

a) Hvilken art eller arter søknaden gjelder for.

b) Kart som tydelig viser grensene for valdet.

c) Fullstendig oversikt over de eiendommer (gårds- og bruksnummer) valdet omfatter og den enkelte eiendoms størrelse innenfor valdets grenser.

d) Oversikt over tellende areal som ønskes godkjent for den enkelte viltart.

e) Skriftlig samtykke fra alle jaktrettshavere i valdet, eller underskrift fra lovlig valgt representant for styre i sameie, allmenning, felles viltområde eller organisert utmarkslag.

f) Navn og nøyaktig postadresse for den personen som er oppnevnt som valdansvarlig representant, jf. § 12 i hjorteviltforskriften. Vedkommende skal underskrive søknaden på vegne av jaktrettshaverne.

 

Kommunen godkjenner vald for jakt på elg, hjort og rådyr. Nye vald skal godkjennes innen 15. juni.

Det er ikke anledning til å trekke en eiendom ut av et godkjent eller omsøkt vald etter utløpt søknadsfrist: 1. mai for elg, hjort og rådyr. Dersom det foreligger tvist om rettighetsforhold som har betydning for godkjenningen av et vald, kan kommunen nekte godkjenning for den aktuelle delen av valdet eller hele valdet inntil rettighetsforholdene er avklart.

Godkjente vald tildeles fellingstillatelse uten årlig søknad. For vald eller bestandsplanområder med godkjent bestandsplan for elg og hjort tildeles hvert enkelt vald fellingstillatelse for hele bestandsplanperioden. Kommunen utsteder og sender fellingstillatelser for elg, hjort og rådyr til valdansvarlig representant. Alle fellingstillatelsene skal være sendt ut innen 15. juni og gjelder innen godkjent vald. Kommunene kan ikke pålegge målrettet avskyting av rådyr ved å fordele fellingskvoten på definerte kjønns- og aldersgrupper slik som for elg og hjort.

Kommunen kan etter søknad gi tillatelse til kvotefri jakt på rådyr i vald eller bestandsplanområder med et tellende areal som er større enn 20 ganger minstearealet, eller minst 10 000 dekar. Kommunen kan kreve at det foreligger en avskytingsplan for rådyr før kvotefri jakt på rådyr tillates.

 

Alt dette er styrt etter Forskrift om forvaltning av hjortevilt http://lovdata.no/for/sf/md/xd-20120210-0134.html

Link to comment
Share on other sites

Mulig det er et grunneierlag på stange som selger kort, husker ikke navnet på de, men de har arealet mellom Mjøsa og E6 fra stange og sørover mot Tangen

Det heter Stange Viltstellområde, og Nils Arne Wasaasen er mannen å kontakte. De har området mellom Rv 222 og E6. (Er faktisk mindre enn dèt og. Flere steder er det jernbanen som er grensen) Og ikke fra Mjøsa. (Det er kun privat, og der jakter jeg bl a;-))

MIN mening er at man skal være rimelig overivrig og ha god råd for å sløse bort en høvding og en høst på, i alle fall, den søndre delen. Mye mindre dyr der etter at E6 ble gjerdet inn.

Link to comment
Share on other sites

Tja, jo, næhhi... Du har jo private skoger, Almenningen og Viltstellområdet. Dvs Viltstellområdet er et område som er slått sammen av noen private eiere som grenser inntil, og statskog.

Almenningen blir noe annet. Skal du jakte rådyr der, vil jeg på det sterkeste anbefale å søke på de vestre stykkene. Dvs den delen av almenningen som ligger vest for rv 222. Ramseth-, Vardeberg-, Opsal-marka osv. Fryktelig lite rådyr oppi almenningen, og nedi bygda er det så tett skog/ kratt at sjøl myggen har problemer med å komme seg i gjennom;)

Søknadsfristen er rundt mai-juni hos begge. Almenningen annonserer i "Pravda`n" (H-A.no) Men..! Almenningen har et dusteopplegg med 3 års kontrakter på rådyrjakt. Det må også være et jaktlag som søker. Om Viltstellomr vet jeg ikke hvordan de annonserer, men kontakt N A Wassaasen så får du svar. Det er også ofte jaktretter der som ikke er kjøpt selv om jakta er godt i gang.

Så var det de private skogene.. Har du fått jakt på privat, er du en heldig mann. Fremgangsmåten der er godt beskrevet lengre opp.

Lykke til :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...