Jump to content

Damask-blader


Berserk-kniv

Recommended Posts

Heisann.

Jeg har lest igjennom Kniv faq tråden, men om det står noe relatert til akkurat dette har jeg oversett det.

Jeg har kikket på noen knivblader som jeg kunne tenkt meg. Damasksmidde blader som har beskrevet at det er laget av karbonstål, 260 lag, 1084 karbon og ws1 stål. Varmebehandlet til 52-58 rockwell.

Skal ikke late som at jeg kan stort om metaller, siden jeg bare har smidd noen få blader.

Er dette noe å satse på, eller er bladene dårlige til bruk? Varierer jo veldig fra blad til blad, men om stålet er svakt er det ikke av

interesse.

 

Vennlig hilsen

Berserk

Link to comment
Share on other sites

1084 er et greit stål til kniver. Har du noe mer informasjon om ws1-stålet? Et annet navn eller sammensetning?

Damaskblader blir stort sett dårligere enn vanlige laminerte blader pga. den lange prosessen, så om du kjøper damaskblad er det mest for pynt.

Spredninga på hardhet virka noe stor. Det vil være noe variasjon siden det er to forskjellige stål, men antagelig er det noe ujevn herding i tillegg.

Link to comment
Share on other sites

Takker for svar!

Stod ikke noe mer om ws1 annet enn at det var mildt/mykt. Var litt dårlig informasjon følte jeg. Men de fleste som kjøper ber vel kanskje ikke om spesifikke mål.

Fant også noen andre som falt i smak, og disse hadde mer informasjon. Fant det kun på engelsk: "Rockwell rating of HRC 58+ & is made of 1095/15N20 Steel. This blade consist six 1095 carbon steel and five high nickel 15N20 steel bars which are welded and folded five times to get 176 layers". Noe å samle på? Tenker å lage brukskniver av de selvsagt. Ikke noe som skal ligge i et skap.

Link to comment
Share on other sites

Hvis det stod "mild steel" betyr det vanlig konstruksjonsstål som ikke herdes.

1095 og 15N20 er mye brukt i damask, også her i skandinavia. Her er begge ståla herdbare, så den vil være bedre enn den første saken.

Har du navn på produsentene?

Er det stikktange eller fulltangeblader du ser på?

 

For gode bruksegenskaper er det bedre å se på industrielt produserte damaskstål, som Damasteel.

Link to comment
Share on other sites

Skal ikke late som at jeg kan stort om metaller, siden jeg bare har smidd noen få blader

 

Hvis du smir, hvorfor ikke smi din egen damask?

Alt du trenger er et lettsveist stål, boraks og litt pågangsmot med hammeren. Hvis du får tak i et rent karbonstål med ca. 1% karbon har du et godt utgangspunkt. Du kan smi en "japansk" damask ved å brette stålet mot seg selv. Det du i realiteten gjør er å inkludere "urenheter" i form av oksidert stål. Men husk å børst overflatene som du bretter mot hverandre med en stålbørste, du vil ikke ha med store mengder oksyd. Smir du varmt, nesten på grensen til å brenne stålet vil prosessen medføre en reduksjon i karboninnholdet i stålet. Bretter du stålet 13-14 ganger får du en diskre damask på 4-8000 lag med kanskje 0,6-0,7% karbon, avhengig av hvordan du smir.

 

Før du skal herde bladet "pakker" du ryggen inn i ovnstettemasse, påsmurt i ca. 5-6 mm tykkels. Massen vil fungere som isolasjon under nedkjølingen og det er bare eggen som blir fullherdet. Vær obs på at stålet vil krommes litt under nedkjølingen. Bruker du olje vil bladet bøyes ned, med vann vil det bøyes opp. Overgangen mellom herdet og uherdet stål vil du kunne få frem/se ved å etse bladet forsiktig med salpetersyre eller jerntriklorid. Svovelsyre går også, men de to første gir best resultat på krystallstrukturer i stål. Svovelsyre er best til å fremme legeringsforskeller.

 

Med et lett rundslip kan du få en meget fin, skarp og robust brukskiniv som du lager helt selv og som ingen har maken til.

Link to comment
Share on other sites

Takker igjen. Det er hovedsaklig fulltangekniver, men også noen andre. De er fra flere forskjellige produsenter egentlig også.

Men tenkte mye på generell basis også, siden jeg har sett mange skrive disse spesifikasjonene.

Takk for tipset Bly.

Tingen er at jeg syns det er fantastisk moro å smi blader, men jeg har ikke helt fått igang alt av utstyret her hjemme. Min oldefar var smed, og hadde ganske mye utstyr på hytta. Men da jeg skulle hente endel av dette, var det meste selvsagt blitt stjålet.

Og siden jeg er i prosessen av å lage kniver og slirer og ikke har gjort dette altfor lenge, tenkte jeg at smedarbeidet kunne vente litt.

Skal ikke se bort ifra at jeg smir litt snart, men er ikke blitt så flink, så det frister mest å starte med noen blader jeg kan kjøpe.

Noe av det vanskeligste syns jeg faktisk var å slipe knivene likt på begge sider med en smergelskive.

Har sett endel lure stativer folk bruker så må vel gå til anskaffelse av noe slikt.

 

Nå har jeg også kommet til det punktet hvor jeg kunne tenkt meg å selge noen av knivene mine. Syns det er meningsløst å ha de liggende i en skuff og bare hope seg opp. Men jeg sliter med å vite hva jeg skal selge de for. Jeg har brukt endel Brusletto-blader, og vil gjerne gå over til noe mer elegant. Men, det er alltid det problemet å sette en slagspris på sine egne produkter. Jeg vet de ikke er så vakre å se på, men de skal heller ikke ha noe jåleri enda. De er helt enkle brukskniver. Men dersom det er snakk om damasksmidde blader, så ser jeg for meg at de blir lettere å selge, og kanskje for noen ekstra kroner. De fleste vil vel ikke ha fabrikkblader til håndlagede kniver. Men dersom jeg skulle smidd de selv, ville jeg ikke hatt noe igjen for det. Kan se om jeg kan få lest meg til å delt noen bilder av hva jeg har lagd så langt. -På et nytt tema.

 

Takker så mye igjen.

Link to comment
Share on other sites

Du nevner fabrikkblader og damask, samtidig skriver du at det ikke er noe jåleri. Har du vurdert vanlige, håndsmidde, laminerte blader?

De vil nok selge bedre enn kniver med damaskblader, siden svært få kjøper kniver med damask for å bruke.

 

Å få noen brukbar pris på knivene kan være vanskelig, da det er mange meget gode knivmakere som selger kniver til omtrent kostpris.

Link to comment
Share on other sites

Har vurdert det ja. Men jeg syns rett og slett Damask blader er så flotte. Det er hovedsaklig fra amerikanske produsenter jeg har vurdert, siden disse har en mye lavere kostpris enn de har i Norge. Liker ikke å kjøpe fra utlandet, men jeg er ikke enda så dreven at jeg vil bruke opp mot 1000kr for et flott blad. De jeg har sett mest på er fulltangeblader til Bowiekniver og liknende. Ikke tradisjonelle tollekniver. Det jeg egentlig mente med jåleri, (feil ord å bruke) er at jeg ikke kommer til å drive med utskjæringer på disse knivene. Heller ikke så mye motiver og slikt på slirene. Så fort dette kommer tør jeg omtrent ikke å bruke kniven, for det ligger for mye arbeid i resultatet. Hittill har jeg hovedsaklig laget enkle slirer med litt preget mønster på. Men om kniven hadde fått et fint damaskblad, så hadde ihvertfall jeg vært mer villig til å kjøpe det. Men nå driver jeg ikke med jakt, og kun har kniv med på tur for rensking av fisk og spikking. (Ikke samme kniv).

Den dagen jeg er god nok til å lage kniver uten at ting går helt skeis, tenker jeg at jeg kjøper norske håndsmidde damaskblader istedet.

Men igjen, jeg er ikke helt inne i hva folk kjøper for bruk. Jeg vet bare hva jeg har likt å lage, men ønsker hele tiden å ta ting et steg videre.

 

Redigering: Hvis en sjekker opp f.eks By-the-sword.com så har disse slike blader. Bare at de var ganske dyre her og ingen metallspesifikasjoner som jeg kan se.

http://www.by-the-sword.com/acatalog/Da ... 640-B.html

Tar en sjangse på en link...?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...