Jump to content

Pris på matpakke colt


leeman

Recommended Posts

Priser på colt 1914 matpakke colt er vel varierende vil jeg tru,men kommer du ut for en samler så vil nok prisen havne på godt over 6000 kr vist den er godt vedlikeholdt,men som en bruks våpen,som dette hørest ut som vil jeg nok gjette en pris på kansje 3500 kansje 4000 for pistolen og pipa.Men det kommer velidig an på hvilken som selger og ikke minst hvem som kjøper.

Link to comment
Share on other sites

Tror nok ikke at en matpakkecolt med .22 løp er noe typisk bruksvåpen, til det er de innleggspatronene for sjeldne og skjøre. Det anbefales ikke å bruke disse der det er betong/asfaltdekke da de har lett for å få seg en smell i fronten, der kula går ut.

Dette er typisk samlervarer, ikke bruksutstyr.

Prisantydning på ca 6000 for en slik er nok for lav, vi er nok på 8000 for en bra matpakkecolt. Et .22 sett med innleggspatronene betinger ca 2500, dersom patronene er fra riktig tid og ikke nyproduserte. Disse .22 settene kom i 1928 og ble produsert noen år framover, men ikke i store antall.

 

It takes but one shot...

Link to comment
Share on other sites

En matpakkecolt er en KV Colt m 1914 som ble produsert/satt sammen av kasserte deler på Kongsberg Våpenfabrikk under 2.verdenskrig. Våpene ble smuglet forbi den tyske sikkerhetskontrollen og ut av fabrikken og brukt i motstandskampen mot okkoupasjonsmakten. Det regnes med at ett sted mellom 250 og 500 eksemplarer ble sammensatt totalt sett. Det som kjennetegner en matpakkecolt er at de ofte ikke er ferdigstilte produksjonsmessig/finnishmessig og er oftest uten våpenummer og stempling. Virksomheten ble oppdaget av tyskerne og hovedpersonene måtte rømme til Sverige.

 

Jeg ville anta at de prisene som er oppgitt over er for lave. Har sett disse bli omsatt for vesentlig mere en 8000,- i samlermiljøer.

 

Edit: ser steelhead var ute like før meg :forvirra:

Link to comment
Share on other sites

Stemmer vel det ja. Har lest historikken en gang. Tyskerne hadde ett svært godt kontroll og hadde nøye oversikt over produksjonen. Likevel klarte man å produsere ekstradeler og unndra deler nok til å sette sammen bortimot 500 eks. Mener å huske at et ganske så stort antall deler ble gjemt inne på fabrikken i lufteluker ol. og smuglet ut i ett stort kvanta ved noen få gyldne anledninger.

Link to comment
Share on other sites

One day I devised myself a plan

That should be the envy of most any man

I'd sneak it out of there in a lunchbox in my hand

Now gettin' caught meant gettin' killed

But I figured I'd have it all by the time I retired

I'd have me a colt worth at least a 10 grand.

 

(fritt etter johnny cash)

http://www.lyricsdomain.com/10/johnny_c ... _time.html" target="_blank

STIG:)

Link to comment
Share on other sites

Når tyskerne kom til KV, så "forsvant" det gamle stempelet som ble brukt til å stemple kasserte deler med. Dette stempelet hadde et dødningshode, men ble altså "arkivert" av noen lyse hoder.

Når tyskerne bestilte fx 100 pistoler var de klar over at noen deler gikk til kassaksjon, slik at arbeiderne fikk tillatelse til å produsere fx 105 stykker.

Men, de stjal unna tidligere kasserte deler, og byttet med gode deler, på denne måten frigjorde de et antall deler som ble smuglet ut og levert til tre av arbeiderne på KV i all still-og hemmelighet. Disse tilpasset delene og satte sammen pistolene som så gikk til motstandsbevegelsen. Det er antatt at ca 300-500 pistoler ble satt sammen i denne sammenheng, antagelig nærmere det første tallet enn det siste.

Disse tre arbeiderne kjente hverandre, men ikke at de alle holdt på med det samme. Endel deler ble også fraktet ut av fabrikken like før tyskerne kom, og ble lagret i noen gamle gruveganger, derfor er det ikke uvanlig at en kan støte på en matpakkepistol med årstall.

 

Kilde: en av de som var med.

 

It takes but one shot...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Når det gjelder stempling av innleggspatronene i kaliber .22 til Colt M1914 så var de som ble produsert før WW2 stemplet med K med krone over.'

Etter WW2 ble de som offisielt ble produsert stamplet med verktøy K.

Denne ble også brukt under WW2 på stempling av f.eks. av kort Kragbajonett til Kragrifler levert til Norsk/Tyske vaktstyrker.

 

Thor

Link to comment
Share on other sites

Kjøpte ei matpakke i helga,ikke strøken men pen i fargene og blank i pipa.4500 nkr.Så prisene i samler miljøene er nok litt høyt vil jeg tru.Men vist man måååå ha den som er til salgs akkura da.Da blir det nok høyere.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...