Jump to content

Forskjell i dimensjon på kuler


fanafjorden

Recommended Posts

Enkelte kuler har forskjellig diameter i samme kaliber. f.eks kal 32 kan fåes i 311, 312, 313 og 314 diameter. Hva skjer dersom man bruker en 314 kule i løp med 311 diameter. Hvor mye er dette egentlig? blir det tusendels tomme og hvor mye er det. Er dette bare et presisjonsproblem eller kan det gå ut over sikkerheten. Hjemmestøpte kuler er kanskje bedre eller mykere for å spørre slik. Er det noen synspunkter på dette på forumet.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Løp har varierende toleranser. For å oppnå presisjon med blykuler velger man ofte en størrelse som er litt større enn avstanden mellom riflene i løpet. Det gir bedre gasstetting, jevnere hastigheter og potensielt bedre presisjon. .32 S&W Long lades også til så anemiske hastigheter at all gasslekkasje vil påvirke presisjon.

 

For å finne korrekt kulediameter for et løp, så er det vanlig å bruke en dor for å slå en myk blykule gjennom løpet (er blyet mykt nok, så stukes kula opp slik at den fyller løpet.). Så måler man avstanden mellom riflene med skyvelær (største diameteren på blykulen som er slått gjennom pipa). Hvis løpet ditt ikke har et likt antall (2,4,6..) riflinger, så kan det være en utfordring å måle. Uansett bør kula du velger være ca 1/1000 tomme større enn løpet ditt.

 

Dette er årsaken til at produsenter leverer flere diametre i samme kaliber. .45 leveres ofte i .450/.451/.452. .44 leveres ofte i .429/.430/.431

 

Øivind

Link to comment
Share on other sites

Ved tvil kan du trygt bruke .314 (har gjort i alle år).

Da er du ihvertfall sikker på å unngå underdimensjon.

Selv i kvassere ammo enn 32 S&W Long er ikke noen tusendels tommer noe problem om du ikke allerede befinner deg på rødstreken.

Jeg bruker .431 i et .429 løp i 44 mag og .357 i et .355 løp i 357 mag.

Bedre med litt for stor enn litt for lita kule.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...